Weather Icon
Ισραήλ , Κίνα 25 Αυγούστου 2022

Προειδοποίησε στ’ αλήθεια η Κίνα το Ισραήλ;

Προειδοποίησε στ’ αλήθεια η Κίνα το Ισραήλ;

H Κίνα κάλεσε το Ισραήλ να μην βλάψει τις σχέσεις του με την Κίνα λόγω αμερικανικών πιέσεων

Της Galia Lavi

Υπήρξαν αναφορές προσφάτως για τη συνάντηση του πρέσβη του Ισραήλ στο Πεκίνο, Irit Ben-Abba και του διευθυντή του τμήματος διεθνούς διασύνδεσης του Κομμουνιστικού Κόμματος, Liu Jianchao, με ασυνήθιστα μηνύματα που φαινομενικά μεταφέρθηκαν από τον Κινέζο αξιωματούχο, καλώντας το Ισραήλ να είναι προσεκτικό για να μην βλάψει τις σχέσεις του με την Κίνα λόγω αμερικανικών πιέσεων.

Παρά τον ανησυχητικό τίτλο των αναφορών, δεν υπάρχει λόγος για πανικό, πρώτον λόγω του περιεχομένου. Δεν πρόκειται για νέα μηνύματα, αλλά για παλιά που ανακυκλώνονται, και τα οποία αναμεταδίδονται επανειλημμένως από την κινεζική πλευρά.

Ωστόσο, αξίζει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο μήνυμα που επιδιώκει να διαχωρίσει τις σχέσεις της Κίνας με διάφορες χώρες από τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Με άλλα λόγια, ενώ η Ουάσιγκτον εργάζεται για να δημιουργήσει ένα ενωμένο μέτωπο συμμάχων, η Κίνα καταβάλλει προσπάθειες να διαλύσει αυτές τις συμμαχίες και να επιδιώξει διμερείς προσεγγίσεις.

Δεύτερον, λόγω του timing. Σύμφωνα με τα λόγια αυτού του αξιωματούχου προς τον πρέσβη, δεν υπάρχει ειδικό περιεχόμενο, και ακριβώς το πιο επίκαιρο ζήτημα αυτή τη στιγμή -η Ταϊβάν- δεν αναφέρθηκε στο δημοσίευμα. 

Επομένως, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για αξιωματούχο που ανέλαβε προσφάτως τη θέση του και στο πλαίσιο της εργασίας του διεξάγει έναν γύρο συναντήσεων με ξένους πρεσβευτές και τους μεταφέρει τα κινεζικά μηνύματα. Πραγματικά, σύμφωνα με τις αναφορές, αυτά τα μηνύματα εστάλησαν “σε κάθε Δυτική χώρα”.

Τα μηνύματα που μεταφέρθηκαν από την ισραηλινή πλευρά βασίζονται επίσης στις ίδιες δηλώσεις που άκουγαν οι Κινέζοι από το Ισραήλ εδώ και πολύ καιρό, ιδίως σε ό,τι αφορά στην κινεζική υποστήριξη στο Ιράν και στο ότι το Ισραήλ είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Συμπερασματικά, δεν πρόκειται για συγκλονιστικά νέα αλλά αξίζει να δοθεί προσοχή στο γεωπολιτικό πλαίσιο των εξελίξεων και στις αυξημένες προσπάθειες των δυνάμεων να σχηματίσουν αντίπαλα στρατόπεδα για τον εαυτό τους. Αυτές οι προσπάθειες θα αυξηθούν καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube