Weather Icon
ΗΠΑ , ΟΗΕ , Ουκρανία , Ρωσία , Τουρκία 3 Αυγούστου 2022

O Μπλίνκεν ευχαρίστησε ΟΗΕ και Τουρκία για τον απόπλου του Ουκρανικού πλοίου με τα σιτηρά

O Μπλίνκεν ευχαρίστησε ΟΗΕ και Τουρκία για τον απόπλου του Ουκρανικού πλοίου με τα σιτηρά

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν συνεχάρη τον ΟΗΕ και την Τουρκία για τη διπλωματική τους διαμεσολάβηση προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα ουκρανικά λιμάνια και να αρχίσουν να φεύγουν τα πλοία με τα σιτηρά.

Το πρώτο πλοίο με σιτηρά που απέπλευσε από την Ουκρανία έφτασε το βράδυ της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη, σε μια αποστολή που φέρνει μια προσωρινή ανακούφιση στη διεθνή κοινότητα εν όψει σοβαρής παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

«Συγχαίρουμε και πάλι τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία για τη μεσολάβηση που οδήγησε στο σημερινό σημαντικό βήμα, το οποίο γεννά την ελπίδα να φέρει τα εκατομμύρια των τόνων σιτηρών που έχουν κολλήσει στα λιμάνια της Ουκρανίας σε όσους αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης σε δήλωσή του.

«Αλλά αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα και η συνεχής εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου με τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο.» υπογράμμισε.

Ο κ. Μπλίνκεν ζήτησε από τη Ρωσία πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, «μεταξύ άλλων διευκολύνοντας τις απρόσκοπτες εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Η Ρωσία πρέπει επίσης να τερματίσει τις επιθέσεις της που καθιστούν άχρηστες τις γεωργικές εκτάσεις στην Ουκρανία και καταστρέφουν τις γεωργικές υποδομές. Όσο η Ρωσία συνεχίζει την επιθετικότητά της, ο ουκρανικός λαός και οι πιο ευάλωτοι στον κόσμο θα συνεχίσουν να υφίστανται τις επιπτώσεις της».

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube