Weather Icon
Κίνα 13 Αυγούστου 2022

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πλήττει τις σχέσεις των χωρών της Βαλτικής με την Κίνα

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πλήττει τις σχέσεις των χωρών της Βαλτικής με την Κίνα

Παράπλευρες απώλειες

Η άρνηση της Κίνας να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έπαιξε ρόλο στην απόφαση της Εσθονίας να εγκαταλείψει την πρωτοβουλία 16+1, δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της χώρας της Βαλτικής.

“Ήταν σίγουρα ένας παράγοντας που είχαμε κατά νου όταν λάβαμε την απόφαση. Πριν από αυτό, συμβουλευτήκαμε μια σειρά από συμμάχους”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Urmas Reinsalu σε σημερινή συνέντευξή του στο Paide της Εσθονίας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Reinsalu, ένας συντηρητικός που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο μετά τη σφυρηλάτηση νέου συνασπισμού από την πρωθυπουργό Kaja Kallas, είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας. Συζήτησε ιδέες για νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο αυτόν τον μήνα.

Η Εσθονία και η Λετονία αυτή την εβδομάδα εγκατέλειψαν τη λεγόμενη 16+1 της οποίας ηγείται η Κίνα, μια χαλαρά οργανωμένη συμμαχία που σχηματίστηκε το 2012 ως τρόπος συνεργασίας σε έργα υποδομής και ανάπτυξης, με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Τα δύο κράτη επεδίωκαν να πείσουν και άλλα μέλη να την εγκαταλείψουν, αλλά δεν τα κατάφεραν, δήλωσε άτομο που γνωρίζει τις διαβουλεύσεις και δεν είχε την εξουσιοδότηση να μιλήσει δημοσίως. Τρία ή τέσσερα άλλα μέλη εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν, αλλά πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που εξαρτάται από το ποιος ηγέτης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην εξουσία, δήλωσε το άτομο. 

Οι επικριτές είδαν τη ρύθμιση ως έναν τρόπο για το Πεκίνο να χειραγωγήσει τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αισθάνονται ότι παραγνωρίζονται από τις Βρυξέλλες και να διαιρέσει το μπλοκ. 

Η επιρροή της Κίνας, η οποία αποκτάται μέσω εκτεταμένων επενδύσεων σε υποδομές, είναι πολύ μεταγενέστερη σε αρκετές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης από ό,τι στην Εσθονία, δήλωσε ο Reinsalu. Πρόσθεσε ότι η Εσθονία δεν πρόκειται να χάσει κανένα όφελος από την πρωτοβουλία. 

“Επομένως, το βήμα αυτό έχει κυρίως πολιτική σημασία”, είπε. “Το σχήμα δεν έχει αποφέρει κανένα σημαντικό πρακτικό αποτέλεσμα και θα προτιμούσαμε να εμπλακούμε στις σχέσεις με την Κίνα μέσω της ΕΕ ως ενιαίας οντότητας”.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο προκάλεσε μια ευρεία επανεξέταση των σχέσεων με την Κίνα. Αλλά ακόμη και πριν από τον πόλεμο, ο ενθουσιασμός για τον μηχανισμό συνεργασίας μειώθηκε, καθώς ορισμένες χώρες ενοχλήθηκαν από τη διεύρυνση των εμπορικών ισοζυγίων με την Κίνα – καθώς και από την αποτυχία της ασιατικής υπερδύναμης να εκπληρώσει τις υποσχέσεις για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε αυτό που θεωρήθηκε ως μία κίνηση περιφρόνησης προς την Κίνα, οι τρεις χώρες της Βαλτικής δεν έστειλαν ούτε τους προέδρους ούτε τους πρωθυπουργούς τους στην πιο πρόσφατη σύνοδο κορυφής, που πραγματοποιήθηκε το 2021. Αντ’ αυτού συμμετείχαν αξιωματούχοι χαμηλότερου επιπέδου. 

Η Λιθουανία, η οποία ενεπλάκη σε διαμάχη με την Κίνα αφού επέτρεψε στην Ταϊβάν να δημιουργήσει γραφείο εκπροσώπησης, αποχώρησε από την ομάδα πέρυσι, λέγοντας ότι η συμμαχία δεν τηρούσε τις υποσχέσεις της.  

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube