REAL TIME |

Weather Icon

Η Λευκωσία εγείρει το ζήτημα των συμφωνιών Ερντογάν – Πούτιν

Η Λευκωσία εγείρει το ζήτημα των συμφωνιών Ερντογάν – Πούτιν

Η Λευκωσία κάνει… δύσκολη τη ζωή του Ερντογάν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης αναμένεται να εγείρει το ζήτημα των συμφωνιών Ερντογάν-Πούτιν στην άτυπη Σύνοδο Gymnich την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη στην Πράγα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν την Τουρκία για τις συναλλαγές της με τη Ρωσία, και κατά της παραβίασης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προς το παρόν δεν έχει λάβει θέση, την ώρα που επικρατεί οργιώδες παρασκήνιο ενόψει του άτυπου συμβουλίου Gymnich των υπουργών Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα, καθώς γίνεται πλέον αντιληπτό πως το καθεστώς Ερντογάν συνδράμει τις προσπάθειες Πούτιν να απαλλαγεί από τις δυτικές κυρώσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ απέστειλε επιστολή στην Άγκυρα υπό το «φως» των πληροφοριών που μετέδωσε ο ΑΝΤ1 Κύπρου, και οι οποίες φέρουν τουλάχιστον πέντε τουρκικές τράπεζες να έχουν επιστρατευθεί στο πλαίσιο συμφωνίας Ερντογάν – Πούτιν, δημιουργώντας για τη Ρωσία συνθήκες παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων.

Και ενώ η Ουάσιγκτον προειδοποιεί τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση που βλέπει τον Ερντογάν να αποδομεί τις κυρώσεις της, λειτουργεί μάλλον στωικά και αμήχανα. Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν μεν δυσφορία, αλλά δεν υπάρχει τουλάχιστον επί του παρόντος συλλογική αντίδραση.

Η Λευκωσία κάνει… δύσκολη τη ζωή του Ερντογάν

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης αναμένεται να εγείρει το ζήτημα των συμφωνιών Ερντογάν-Πούτιν στην άτυπη Σύνοδο Gymnich την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη στην Πράγα.

Ο κ. Κασουλίδης αναμένεται, επίσης, να στείλει σαφή μηνύματα, προβαίνοντας και σε έναν παραλληλισμό μεταξύ της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπό το «φως» και της διαφορετικής προσέγγισης που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρίσκεται η κατάργηση της παροχής ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για όλους τους ρώσους πολίτες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και άλλα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένων της Ελλάδας και της Γερμανίας, εμφανίζονται αρνητικά, και συνεπώς δεν αναμένεται να δρομολογηθεί η απόφαση ενός τέτοιου μέτρου, κάτι που άλλωστε θα απαιτούσε ομοφωνία.

in.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube