Weather Icon

Energoatom: Το τελικό σχέδιο των Ρώσων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Energoatom: Το τελικό σχέδιο των Ρώσων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Τι έχει σκοπό να κάνει η Ρωσία με το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Το τελικό σχέδιο των Ρώσων που έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, είναι να αποσυνδέσουν το εργοστάσιο από την τροφοδοσία της Ουκρανίας και να το συνδέσουν στο δίκτυο για την τροφοδοσία της κατεχόμενης Κριμαίας, προειδοποίησε η ουκρανική εταιρεία Energoatom. Σύμφωνα επίσης με την εταιρεία, οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν το εργοστάσιο. 

Το εργοστάσιο της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη και καταλήφθηκε από τη Ρωσία νωρίς στην εισβολή της στην Ουκρανία. 

Ο πρόεδρος της Energoatom, Πέτρο Κοτίν, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Ρωσία θέλει να συνδέσει το εργοστάσιο στο δίκτυό της, μια τεχνικά δύσκολη διαδικασία που απαιτεί την αποκοπή της εγκατάστασης από το ουκρανικό σύστημα προτού μπορέσει να συνδεθεί σταδιακά με το ρωσικό.

«Το σχέδιό τους είναι να καταστρέψουν όλες τις γραμμές από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Μετά από αυτό δεν θα συνδεθεί με το ουκρανικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας», είπε.

«Οι Ρώσοι στρατιωτικοί που είναι παρόντες στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια εφαρμόζουν το πρόγραμμα της [ρωσικής εταιρείας] Rosatom με στόχο τη σύνδεση του σταθμού με το ηλεκτρικό δίκτυο της Κριμαίας», ισχυρίστηκε. «Για να το γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να καταστρέψουν τις γραμμές τροφοδοσίας της μονάδας που είναι συνδεδεμένη με το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα. Από τις 7 έως τις 9 Αυγούστου, οι Ρώσοι έχουν ήδη καταστρέψει τρεις γραμμές ηλεκτροδότησης. Αυτή τη στιγμή το εργοστάσιο λειτουργεί με μία μόνο γραμμή παραγωγής, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνος τρόπος εργασίας», συνέχισε. 

«Όταν αποσυνδεθεί η τελευταία γραμμή παραγωγής, το εργοστάσιο θα τροφοδοτείται από γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ. Όλα θα εξαρτηθούν στη συνέχεια από την αξιοπιστία τους και τα αποθέματα καυσίμων», είπε τονίζοντας ότι η διαδικασία απενεργοποίησης του εργοστασίου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για σύνδεση με τη Ρωσία θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη και συγκρίνοντας τις πιθανές συνέπειες με την καταστροφή της Φουκισίμα στην Ιαπωνία.

«Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, πρέπει να σκεφτούμε τον πληθυσμό μας στο εργοστάσιο. Σχεδιάζουμε πώς, σε συνθήκες πολέμου, θα μπορέσουμε να εκκενώσουμε το προσωπικό. Μεγάλη απελευθέρωση ραδιενέργειας θα μπορούσε να συμβεί από εκεί. Θα μπορούσε να υπάρχει ένα σύννεφο, ένα ραδιενεργό σύννεφο», κατέληξε. 

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube