Weather Icon

Bloomberg : Μην ψάχνετε τον επόμενο στόχο του Πούτιν – απλώς ακούστε τι λέει

Bloomberg : Μην ψάχνετε τον επόμενο στόχο του Πούτιν – απλώς ακούστε τι λέει

Της Maria Tadeo

Όλοι οι δείκτες χτυπούν “κόκκινο” για την Ευρώπη.

Μήνυμα

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τέως πρόεδρος και τέως πρωθυπουργός της Ρωσίας, κάποτε φιλελεύθερη ελπίδα για τη χώρα ο οποίος έχει πλέον μετατραπεί σε μια από τις πιο επιθετικές φωνές κατά της Ουκρανίας, έγραψε μια μακροσκελή ανάρτηση στο κανάλι του στο Telegram, στην οποία προέτρεπε τους Ευρωπαίους πολίτες να διαμαρτυρηθούν για τις “ανόητες” ενέργειες των κυβερνήσεών τους (δηλ. τις κυρώσεις) και να τις τιμωρήσουν γι’ αυτές (δηλαδή, πιο απλά, “καταψηφίστε τους”).

Εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά παραπλανώνται από ανόητες πολιτικές, ενώ η Ρωσία θέλει τη συνεργασία με τους λαούς της Ευρώπης. “Μην μένεις σιωπηλός… Η Ρωσία μπορεί να ακούσει”, έγραψε. Ο Μεντβέντεφ ολοκλήρωσε λέγοντας ότι στη Ρωσία “είμαστε ζεστά” – μια φτηνή ειρωνεία προς την Ευρώπη καθώς εκείνη εισέρχεται σε έναν χειμώνα ενεργειακής σπάνης, η οποία προκαλείται ακριβώς από την έλλειψη ρωσικών ενεργειακών προμηθειών.

Η ανάρτηση έγινε viral στην Ιταλία, καταλήγοντας μάλιστα στα πρωτοσέλιδα της La Repubblica και της Corriere della Sera, των δύο εμβληματικότερων εθνικών εφημερίδων. Και τα δύο δημοσιεύματα κατηγόρησαν τον Μεντβέντεφ για παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει των βουλευτικών εκλογών του επόμενου μήνα.

Η ιταλική Αριστερά προχώρησε παραπέρα, υποδηλώνοντας ότι η Ρωσία θέλει να προκαλέσει κοινωνική ένταση. Η Δεξιά, η οποία αυτή τη στιγμή προηγείται στις δημοσκοπήσεις και συχνά κατηγορείται ότι είναι ήπια με το Κρεμλίνο, ανέφερε ότι για το αποτέλεσμα των εκλογών θα αποφασίσουν οι Ιταλοί και όχι οι Ρώσοι. Ωστόσο, ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς “Λέγκα”, έχει συνδέσει τις κυρώσεις με την κρίση του κόστους ζωής, προτείνοντας μια διπλωματική λύση για την προστασία των ιταλικών νοικοκυριών και την απομάκρυνση από την “γερακίσια” στάση του Μάριο Ντράγκι κατά της Ρωσίας.

Μέχρι στιγμής δεν είναι μυστικό ότι η Ρωσία θέλει να ανατρέψει τις κυρώσεις εργαλειοποιώντας ως όπλο την ενέργεια. Το Κρεμλίνο πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι τελικά θα πετάξουν “λευκή πετσέτα” και εφαρμόζει μια στρατηγική με δύο σκέλη για να το πετύχει. Από τη μια πλευρά, διατηρεί την αβεβαιότητα σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου. Η Ρωσία δεν χρειάζεται να διακόψει εντελώς τις ροές για να προκαλέσει ζημιά – η σκέψη και μόνο ενός χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο είναι αρκετή για να προκαλέσει όλεθρο. Πολλοί δείκτες δείχνουν ότι ο Πούτιν κερδίζει στις ενεργειακές αγορές.

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube