Weather Icon

Αναμείνατε ενεργειακές ανατροπές…

Αναμείνατε ενεργειακές ανατροπές…

Στην έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις Βρυξέλες σε λίγες μέρες, θα εξεταστούν διάφορες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια από τις προτάσεις αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος…

Τούτο μοιάζει με “ελληνικό αστείο”, καθώς θυμίζει τη διαφορετική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο που πωλείται σε ναυτιλιακές…

Στις διαφορές αυτές οφείλεται το μεγαλύτερο τμήμα του εγχώριου λαθρεμπορίου, με γενιές ελεγκτών και ελεγχόμενων να έχουν θησαυρίσει..

Βλέπε: ΕΕ: Έκτακτη ενεργειακή σύνοδος στις 9 Σεπτεμβρίου με φόντο την επιβολή πλαφόν…

Φανταστείτε τι έχει να γίνει αν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο επιχειρηθεί να υπάρξουν δύο τιμές για το φυσικό αέριο…, με τη Ρωσία και τους ολιγάρχες της να αποτελούν  βασικό παράγοντα των εξελίξεων…

Αντιθέτως, σε μια συνέντευξή του στη Bild am Sonntag ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίτνερ, ανέφερε τους προβληματισμούς του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μέσω της αλλαγής της λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς έτσι ώστε οι τιμές να μην είναι πλέον συνδεδεμένες με το ολοένα και ακριβότερο φυσικό αέριο, δημιουργώντας κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ για τους διαχειριστές αιολικών, ηλιακών και ανθρακικών εγκαταστάσεων “εις βάρος των καταναλωτών”…

Βλέπε: Γερμανία: “Καμπανάκι” Λίντνερ για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο “Πράσινος” υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος συμφωνεί με τις απαραίτητες αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να αποσυνδεθεί η τιμή που πληρώνουν οι πελάτες από τις τιμές του φυσικού αερίου…

Με βάση τα στοιχεία του 2020-2021, το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η Γερμανία προέρχεται από τη χρήση φυσικού αερίου. Το μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή ηλεκτρισμού, περί το 30%, το είχαν οι μονάδες λιγνίτη και άνθρακα (Brown και Hard Cole), το 23% τα αιολικά πάρκα, το 13% τα πυρηνικά εργοστάσια και το 10% τα φωτοβολταϊκά κ.λπ.

Οι λύσεις που υπάρχουν με βάση την κοινή λογική είναι είτε να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 15%, π.χ. κλείνοντας τις μονάδες φυσικού αερίου, είτε να τις υποκαταστήσει με την αύξηση της παραγωγής από τις μονάδες άνθρακα αφού η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να σκέφτεται την παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών μονάδων.

Το πλέον πιθανό είναι στο τέλος να επιλέξουν έναν συνδυασμό και των δύο. Δηλαδή να αυξήσουν την παραγωγή από άνθρακα και να παρατείνουν τη λειτουργία κάποιων πυρηνικών μονάδων.

Οι ΑΠΕ κατέχουν σημαντικό μερίδιο στην παραγωγή, αλλά η παραγωγή τους εξαρτάται από ανεξέλεγκτους παράγοντες και όσο δεν υπάρχουν συστήματα αποθήκευσης η συνεισφορά τους είναι αμφίβολη…

Το πρόβλημα αυτής τη πρότασης προσκρούει στα υψηλά τέλη ρύπων. Τούτο σημαίνει πως η αύξηση της παραγωγής από λιγνίτη και άνθρακα, ακόμη και αν βρεθούν οι μονάδες και οι πρώτες ύλες εγκαίρως, δεν είναι φθηνή λύση γιατί εμπεριέχει υψηλά τέλη ρύπων…

Μια πιο αποτελεσματική λύση θα ήταν η δραστική μείωση των τελών διοξειδίου του άνθρακα. Μια κίνηση σαν αυτή θα είχε καταλυτικές συνέπειες στη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά θα επιδείνωνε τις συνέπειες για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον γενικότερα.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube