Weather Icon

Το Ψήφισμα των ΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν ικανοποίσης ψευδοκράτος και Άγκυρα

Το Ψήφισμα των ΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν ικανοποίσης ψευδοκράτος και Άγκυρα

Δέος και σοκ για το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Διαφορετικής υποδοχής έτυχε στις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος το ψήφισμα 2646 που υιοθέτησε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με το οποίο ανανεώνεται για άλλους έξι μήνες η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο. Στην μεν ελληνοκυπριακή πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο του ψηφίσματος. Στην δε τουρκοκυπριακή πλευρά το κατοχικό καθεστώς με μια μακροσκελή τοποθέτησή του τα βάζει με τα Ηνωμένα Έθνη γιατί παραγνώρισαν τη «βούληση κα την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων». 

Μετά την πρώτη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών ο Ιωάννης Κασουλίδης επανήλθε χθες για εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Παράλληλα τόνισε ότι το ΥΠΕΞ θα συνεχίσει να στηρίζει και να περιφρουρεί την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνοντας παράλληλα ότι εμμένουμε στη δική μας θέση όσον αφορά το θέμα του συρματοπλέγματος στη Νεκρή Ζώνη.

Στο περιθώριο του συνεδρίου των αποδήμων, ο κ. Κασουλίδης ρωτήθηκε κατά πόσο η Λευκωσία είναι ικανοποιημένη από το ψήφισμα, λέγοντας πως «είμαστε ικανοποιημένοι γιατί πολλά είχαν λεχθεί προηγουμένως σαν σχόλια όσον αφορά τις εκθέσεις του ΓΓ, ευρέως επικράτησε η άποψη ότι δεν γινόταν στις εκθέσεις αναφορά στη βάση λύσης του Κυπριακού, της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Όπως είπε, μελέτησε 20 εκθέσεις του παρελθόντος και «καμία δεν είχε αναφορά στη βάση της λύσης. Και δεν κατάλαβα γιατί αυτό το θέμα ανήχθη σε κύριο θέμα», διερωτήθηκε.

Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι η ικανοποίηση της Λευκωσίας οφείλεται στο γεγονός ότι στο ψήφισμα – εκεί που αποφασίζει το ΣΑ – «και γίνεται αναφορά, και επιβεβαιώνεται η βάση λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, και γίνεται αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που αφορούν την Αμμόχωστο, που αφορούν τις δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλεί σε αναστροφή των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί εις βάρος των νομίμων κατοίκων» με το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Επίσης, το ψήφισμα «ασφαλώς εκφράζει τη λύπη του διότι δεν υπάρχουν συνομιλίες» και, όπως είπε ο κ. Κασουλίδης, «προσθέτουμε και τη δική μας» λύπη. «Καταλαβαίνετε όλοι ότι δεν μπορούμε να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνοι μας, με κάποιον πρέπει να συζητούμε και η πλευρά που πρέπει να συζητούμε βάζει όρους και προϋποθέσεις οι οποίες αντίκεινται και στο μόλις εκδοθέν ψήφισμα» συμπλήρωσε.

Το κατοχικό καθεστώς μέσω μιας μακροσκελούς ανακοίνωσης του λεγόμενου «υπουργείου εξωτερικών» εκφράζει τη δυσφορία του για το περιεχόμενο του του 2646. Στην γραπτή ανακοίνωση (πηγή Μπαϊράκ/ΓΤΠ) ως «την πλέον ξεκάθαρη ένδειξη» του γεγονότος ότι το ΣΑ του ΟΗΕ τηρεί μια «εξαιρετικά μεροληπτική στάση» στο Κυπριακό το γεγονός ότι παραγνωρίστηκαν εντελώς στο ψήφισμα οι «νέες και άνευ όρων», κατά την έκφρασή του, προτάσεις που διαβιβάστηκαν από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στον ΓΓ του ΟΗΕ με επιστολές με ημερομηνία 1 και 8 Ιουλίου, θα ωφελούσαν και τους «δύο λαούς» στο νησί και προσφέρουν λύσεις στα κοινά τους προβλήματα.  

Αναφέρει επίσης ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή» και η αντίδραση που υπάρχει στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ στο άνοιγμα το οποίο γίνεται στο περίκλειστο Βαρώσι με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, όπως ισχυρίζεται. 

«Το γεγονός ότι ανανεώθηκε η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο σε σχέση με τις δραστηριότητές της σε ολόκληρο το νησί με συμφωνία μόνο της ελληνοκυπριακής πλευράς και πάλι καθιστά απαραίτητη τη λήψη κάποιων μέτρων εκ μέρους μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση στην οποία προστίθενται και τα εξής: «Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών διατήρησε την ύπαρξή της στη χώρα μας και μπόρεσε να διεξάγει τις δραστηριότητές της χάρη στην καλή μας βούληση και τη φιλοξενία μας μέχρι σήμερα, όμως, αναφέρθηκε πολλές φορές κυρίως στα Ηνωμένα Έθνη και στις ενδιαφερόμενες πλευρές ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θέλουμε να αναφέρουμε ότι έχουμε δώσει ικανοποιητική προθεσμία στα Ηνωμένα Έθνη στο θέμα της δίκαιης απαίτησης που υποβάλλουμε εδώ και πολλά χρόνια για να γίνει μια νομική ρύθμιση ανάμεσα στα ΗΕ και την ΤΔΒΚ και ότι στο προσεχές διάστημα θα υποβάλουμε μια πρόταση στα ΗΕ πάνω σε αυτό το θέμα».

Τέλος, το κατοχικό καθεστώς επικρίνει τα μέλη του ΣΑ ΟΗΕ ότι απέφυγαν να τονίσουν «ότι οι πηγές των υδρογονανθράκων ανήκουν στους δύο λαούς που υπάρχουν στο νησί. Κατά παρόμοιο τρόπο, δεν καταδικάζουν και τις μονομερείς, παράνομες δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς, οι οποίες συνεχίζονται ενάντια στα νόμιμα κεκτημένα δικαιώματα και συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού και κλιμακώνουν την αστάθεια και την ένταση στην περιοχή». 

Αδικίες βλέπει η Άγκυρα 

Άδικο χαρακτηρίζει το ψήφισμα του ΣΑ ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με το Ανατολού (πηγή ΓΤΠ) το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέφρασε πλήρη στήριξη στη δήλωση του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος για το εν λόγω ψήφισμα και αναφέρει τα εξής: 

«Το ψήφισμα του Συμβουλίου είναι, όπως πάντα, αποκομμένο από την πραγματικότητα και άδικο. Αγνοεί τον τουρκοκυπριακό λαό και τα κεκτημένα δικαιώματά του και αγνοεί την απάνθρωπη και παράνομη απομόνωση αυτού του λαού. Η προσπάθεια του Συμβουλίου να επιβάλει ένα μοντέλο λύσης που δεν αντικατοπτρίζει πλέον τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού για μια λύση, η οποία έχει δοκιμαστεί για σχεδόν μισό αιώνα και δεν έχει αποδώσει αποτελέσματα, αποτελεί επίσης μια ασυνεπή και αντιφατική προσέγγιση. Αυτή η προσέγγιση εξυπηρετεί τη διατήρηση του στάτους κβο, όχι τη λύση».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιπλέον ισχυρίζεται ότι τα όσα αναγράφονται στο ψήφισμα για τα Βαρώσια είναι επίσης αποσυνδεδεμένα από την πραγματικότητα και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει πλήρως τα βήματα που κάνουν οι αρχές της «τδβκ», όπως χαρακτηρίζονται οι κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές, όσον αφορά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας στα Βαρώσια: 

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη διεθνή κοινότητα να επικεντρωθούν στις πραγματικότητες στο νησί και να κατοχυρώσουν τα κεκτημένα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, δηλαδή την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του». 

Θετικά αλλά και αρνητικά στις σημειώσεις των κομμάτων

Τις δικές τους σημειώσεις πήραν τα πολιτικά κόμματα διαβάζοντας το τελευταίο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Θετικά αλλά και αρνητικά εντοπίζει το ΑΚΕΛ στο 2646, το οποίο «δεν έχει ουσιαστική διαφοροποίηση από το ψήφισμα του περασμένου Γενάρη». 

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει πως «μέσα στις σημερινές συνθήκες όπου η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά εμμένουν σε λύση δύο κρατών, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η επαναβεβαίωση της συμφωνημένης βάσης λύσης του Κυπριακού με ρητή αναφορά στο ψήφισμα 1251(1999) το οποίο προνοεί για μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα».

Επίσης «η επανάληψη της προηγούμενης διατύπωσης για τα Βαρώσια, σε συνδυασμό με την έκφραση απογοήτευσης για το γεγονός ότι οι πρόσφατες τουρκικές ενέργειες δεν ευθυγραμμίζονται με το προηγούμενο κάλεσμα για άμεση επαναφορά του στάτους κβο, συνιστά επίσης θετική εξέλιξη».

Στο ΑΚΕΛ εκφράζουν ανησυχία γιατί «δεν καταδικάζεται ρητώς η εμμονή της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών, η οποία μάλιστα μόλις πρόσφατα επαναλήφθηκε με την επιστολή Τατάρ προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Αντ’ αυτού γίνεται ξανά λόγος για εξεύρεση κοινού εδάφους, τη στιγμή που αυτό υπάρχει και δεν είναι άλλο από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η συμφωνημένη βάση, το Πλαίσιο Γκουτέρες και οι συγκλίσεις όπως για χρόνια επαναλάμβανε ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ. Όσον αφορά τα ΜΟΕ, στην επίκληση της ανάγκης για περαιτέρω εμπλοκή των πλευρών δεν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στα ΜΟΕ που πρότεινε η ελληνοκυπριακή πλευρά, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει».   

Τέλος, σημειώνει πως «το πιο ανησυχητικό είναι ότι την ώρα που η Τουρκία και ο Τατάρ εντείνουν τη ρητορική για λύση δύο κρατών, επιρρίπτονται ίσες ευθύνες για το αδιέξοδο. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι χρειάζονται επιτέλους ορθές εκτιμήσεις, όπως προειδοποιούσαμε σε σχέση με τα Βαρώσια όταν κάποιοι μιλούσαν για πυροτεχνήματα, αλλά και πειστικές πρωτοβουλίες, με μια ξεκάθαρη και έμπρακτη δέσμευση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση από το σημείο που είχε μείνει το 2017».

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της χαιρετίζει την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και παράλληλα καλεί «τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας να μην παραμείνουν για ακόμα μία φορά στις φραστικές διακηρύξεις». Τονίζει επίσης πως «έστω και μετά από 48 χρόνια η διεθνής κοινότητα και κύρια τα ΗΕ οφείλουν να λάβουν μέτρα για την εφαρμογή και υλοποίηση των όσων προνοούνται στα ψηφίσματα».

 Η ΔΗΠΑ κρίνει ως θετικό το γεγονός ότι με το ψήφισμα ζητείται ξεκάθαρα από την τουρκική πλευρά να επαναφέρει το status της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, όπως ήταν το 2020.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube