Weather Icon

Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν στην Τεχεράνη: Γιατί είναι σημαντική η συνάντηση, ποια θέματα θα συζητηθούν;

Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν στην Τεχεράνη: Γιατί είναι σημαντική η συνάντηση, ποια θέματα θα συζητηθούν;

Ο Πρόεδρος Ερντογάν συνομίλησε με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν και τον Ιρανό Πρόεδρο την 1η Ιουλίου 2020

Η Τουρκία “καίγεται” για μια νέα επιχείρηση εναντίον των Κούρδων στη Συρία

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιρανός Πρόεδρος Ιμπραχίμ Ρεΐσι θα συναντηθούν στην πρωτεύουσα Τεχεράνη τις 19 Ιουλίου 2022, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από τότε που η Ρωσία έχει εισβάλει στην Ουκρανία, εν μέσω της κρίσης των σιτηρών που δεν έχει ακόμη επιλυθεί και των προετοιμασιών της Άγκυρας για μια νέα επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Εφιστώντας την προσοχή στο χρονοδιάγραμμα της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, οι ειδικοί λένε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «δημιούργησε νέους διαχωρισμούς» μεταξύ αυτών των τριών χωρών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε στις 12 Ιουλίου ότι ο Πούτιν θα παραστεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Ιρανό Πρόεδρο στη «σύσκεψη των αρχηγών κρατών που εγγυάται την ειρηνευτική διαδικασία» στη Συρία.

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, που ο Πούτιν θα έχει συνομιλίες στο εξωτερικό.

Η Μόσχα, η Τεχεράνη και η Άγκυρα, που ξεχωρίζουν ως οι «τρεις σημαντικοί παίκτες» του συριακού εμφυλίου πολέμου, ξεκίνησαν τις συνομιλίες, οι οποίες ορίζονται ως η διαδικασία της Αστάνα, με στόχο την ειρήνη στη Συρία το 2017.

Ωστόσο, η βούληση της Τουρκίας να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση στη βόρεια Συρία έδωσε μια νέα διάσταση στις συνομιλίες της Αστάνα.

Η Άγκυρα, που βλέπει το YPG ως προέκταση του PKK, δηλώνει ότι η τρομοκρατική απειλή συνεχίζεται στη βόρεια Συρία και δίνει το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει νέα επιχείρηση για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης σε βάθος 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία.

Ωστόσο, στις μέχρι τώρα δηλώσεις, τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ρωσία και το Ιράν τάσσονται κατά της πιθανής επιχείρησης.

Διμερής συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, εκτός από την τριμερή συνάντηση, οι Ερντογάν και Πούτιν την ίδια μέρα θα έχουν και διμερή συνάντηση. Σύμφωνα με αναλυτές, η Άγκυρα «θέλει να λάβει την έγκριση της Μόσχας για την επιχείρηση».

Αναφέρεται ότι κατά τη διμερή συνάντηση θα συζητηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σχετική κρίση των σιτηρών. Η Τουρκία μεσολαβεί επί του παρόντος στις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για την ασφαλή έξοδο των ουκρανικών σιτηρών.

«Η χρονική στιγμή αυτής της συνόδου κορυφής δεν επιλέχθηκε τυχαία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρώσος αναλυτής Βλαντιμίρ Σότνικοφ.

Ο Sinan Ülgen, Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Οικονομίας και Εξωτερικής Πολιτικής (EDAM), δήλωσε ότι η Άγκυρα θέλει να πάρει το «πράσινο φως» από τη Μόσχα και την Τεχεράνη πριν ξεκινήσει την επιχείρηση στη Συρία:

“Αυτό είναι σημαντικό γιατί η Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της Συρίας σε αυτές τις περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία. Το Ιράν έχει έμμεση παρουσία στην περιοχή μέσω των σιιτικών πολιτοφυλακών που ελέγχει”.

Σε δήλωση που έκανε στις αρχές Ιουνίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι μια νέα επιχείρηση κατά της Τουρκίας «θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση της ήδη δύσκολης κατάστασης στη Συρία».

Ο Ιρανός πολιτικός επιστήμονας Ahmad Zeidabadi, ο οποίος πιστεύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει «δημιουργήσει νέες διαιρέσεις» μεταξύ Τουρκίας, Ιράν και Ρωσίας, δήλωσε:

«Καθώς το μέλλον φαίνεται αβέβαιο, αυτές οι τρεις χώρες θα πρέπει να συντονίσουν τις προοπτικές τους για τη Συρία για να αποφύγουν περαιτέρω εντάσεις».

Αντίδραση από τη Συρία και το Ιράν στην πιθανή επιχείρηση της Τουρκίας

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσεΐν Εμίρ Αμπντουλαγιάν, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δαμασκό στις αρχές Ιουλίου, δήλωσε ότι η πιθανή επιχείρηση θα αυξήσει την αστάθεια στην περιοχή και είπε ότι το Ιράν είναι κατά της στρατιωτικής δράσης που σχεδιάζει η Άγκυρα.

Πηγή: tr.euronews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube