Weather Icon

Σχέδιο διάσωσης εταιρειών φυσικού αερίου εξετάζει η Γερμανία – Φόβοι κατάρρευσης βιομηχανικών κλάδων

Σχέδιο διάσωσης εταιρειών φυσικού αερίου εξετάζει η Γερμανία – Φόβοι κατάρρευσης βιομηχανικών κλάδων
Ap Images

Κατάσταση ενεργειακής έκτακτης ανάγκης στη Γερμανία

Εργαλεία για τη διάσωση εταιρειών φυσικού αερίου, όπως η Uniper, επιδιώκει να συμπεριλάβει στον νόμο για την ενεργειακή ασφάλεια η Γερμανία, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές της χώρας στο Reuters τη Δευτέρα. Η Uniper είναι από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους πελάτες της ρωσικής Gazprom και έχει δεχτεί πλήγμα από τη μείωση των προμηθειών.

Πιθανό σχέδιο διάσωση της Uniper θα μπορούσε να εφαρμοστεί μετά τα μέτρα ανακούφισης για την πανδημία που έλαβε η γερμανική κυβέρνηση για τη Lufthansa, σύμφωνα με τις πηγές.

Οι τροποποιήσεις του νόμου για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας συζητούνται αυτή τη στιγμή μεταξύ των υπουργείων, δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Σε συνέντευξή της την Κυριακή στη Bild η νέα επικεφαλής των γερμανικών συνδικάτων προειδοποίησε για κατάρρευση ολόκληρων κλάδων της βιομηχανίας λόγω των προβλημάτων στην προμήθεια φυσικού αερίου.

«Βρισκόμαστε σε πραγματικά έκτακτη ανάγκη. Ολόκληροι κλάδοι της βιομηχανίας κινδυνεύουν να καταρρεύσουν οριστικά λόγω των προβλημάτων στην προμήθεια φυσικού αερίου: αλουμίνιο, γυαλί, χημική βιομηχανία. Μια τέτοια κατάρρευση θα είχε τεράστιες συνέπειες για ολόκληρη την οικονομία και τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία», ανέφερε η Γιασμίν Φαχίμι.

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί στη Γερμανία σχετικά με τη ροή φυσικού αερίου είναι και η πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης να επιβάλει φόρο σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου για να βοηθήσει τους προμηθευτές που αντιμετωπίζουν τις ταχέως αυξανόμενες τιμές εισαγωγών, σύμφωνα με όσα ανέφερε το πρακτορείο Reuters την περασμένη Παρασκευή.

Η νομοθεσία αναμένεται να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο στις 8 Ιουλίου, σύμφωνα με πηγές του κλάδου και την κυβέρνηση. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση, αλλά είπε ότι το υπουργείο εξετάζει τακτικά την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων μέσων και αυτά θα μπορούσαν να ενισχυθούν με άλλα.

Η Γερμανία προσπαθεί να θέσει σε λειτουργία έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης πριν από τις 11 Ιουλίου, οπότε μια προγραμματισμένη συντήρηση στον αγωγό Nord Stream 1 από τη Ρωσία θα σταματήσει εντελώς τις ροές. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η διακοπή λειτουργίας μπορεί να παραταθεί, επιδεινώνοντας τις ελλείψεις φυσικού αερίου και ωθώντας τις τιμές ακόμη πιο ψηλά.

Το πρόσθετο κόστος για την αντικατάσταση φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μοιραστεί μεταξύ όλων των πελατών φυσικού αερίου με μια «διαφανή και αμερόληπτη» διαδικασία μέσω του Trading Hub Europe, ενός οργανισμού διαχειριστών δικτύων φυσικού αερίου. Η εισφορά θα κάνει το φυσικό αέριο πιο ακριβό για όλους αντί να πέφτει το βάρος μόνο σε ορισμένα νοικοκυριά με βάση το ποιος είναι ο προμηθευτής αερίου τους.

Εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει το σχέδιο, τότε ο φόρος αυτός θα ανακόψει την ανάγκη για μια γενική ρήτρα προσαρμογής των τιμών που θα επέτρεπε στους ίδιους τους προμηθευτές να μεταβιβάσουν τις αυξήσεις τιμών στους πελάτες.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube