Weather Icon

Πτολεμαΐδα: Με την παρουσίαση του αρχείου του Ανανία Νικολαΐδη άρχισαν τα «Ευξείνια 2022»

Πτολεμαΐδα: Με την παρουσίαση του αρχείου του Ανανία Νικολαΐδη άρχισαν τα «Ευξείνια 2022»

Πολύτιμες πληροφορίες για τον Πόντο που άφησε πίσω του το 1919 (είχε γεννηθεί στην Κορόνιξα Μεσοχαλδίου), αλλά και για την Εορδαία στην οποία εγκαταστάθηκε, περιλαμβάνει το αρχείο του Ανανία Νικολαΐδη, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς Πόντιους λόγιους στη Δυτική Μακεδονία – ο άλλος ήταν ο Παντελής Μελανοφρύδης.

Έπειτα από συστηματική προσπάθεια μηνών για τη συγκέντρωση και την καταγραφή, το αρχείο αυτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ευρύ κοινό το απόγευμα της Παρασκευής, σε εκδήλωση με την οποία άνοιξαν τα φετινά «Ευξείνια» του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.

Στόχος είναι να αναδειχθούν ο Ανανίας Νικολαΐδης ως προσωπικότητα, αλλά και το αρχείο του που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βιβλία, χειρόγραφα και αλληλογραφία με υπουργούς και μεγάλες προσωπικότητες του ποντιακού ελληνισμού.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στη βιβλιοθήκη του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, και όπως τόνισε ο υπεύθυνός της και αντιπρόεδρος του σωματείου, Γιάννης Καρύδης, ζητούμενο είναι το αρχείο του Ανανία Νικολαΐδη να καταστεί προσβάσιμο σε όλους, αλλά και στους μελετητές και τους ερευνητές. Γι’ αυτό έχει κατατεθεί πρόταση στο υπουργείο Πολιτισμού για την αγορά ψηφιοποιητή.

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος του σωματείου Αντώνης Μαυρίδης σημείωσε ότι αυτή ήταν μία πρώτη επαφή του κοινού με το μεγάλης αξίας υλικό και μία σύνδεσή του με τη βιβλιοθήκη, και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για αφιέρωμα στον Ανανία Νικολαΐδη, «εκδήλωση για την οποία υπάρχουν πιο ταιριαστοί χώροι».

«Εμείς θέλαμε να δείξουμε κάτι που πιστεύουμε ότι μπορεί ν’ αποτελεί μια από τις προμετωπίδες της περιοχής μας», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: pontosnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube