Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία 19 Ιουλίου 2022

Γιατί ο Μεντβέντεφ πήρε πάλι τ’ όπλο του

Γιατί ο Μεντβέντεφ πήρε πάλι τ’ όπλο του

Νέες απειλές εναντίον των ΗΠΑ εκτοξεύει ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Νέες απειλές εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών εκτοξεύει ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποστηρίζοντας ότι «τα  όπλα που στέλνει η Ουάσιγκτον στην Ουκρανία καταλήγουν στα χέρια εγκληματιών σε όλο τον κόσμο και αυτή η συνωμοσία πρέπει να  ερευνηθεί».

Σε άρθρο του στην πλατφόρμα Telegram ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, λέει μάλιστα πώς δεν αποκλείει «αργότερα, μαζί με υπεύθυνες χώρες, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ειδικού μηχανισμού για τη διερεύνηση αυτού του σχεδίου των όπλων. Ή, ίσως, να σκεφτούμε τη συγκρότηση ενός ειδικού διεθνούς φορέα για την κατάσχεση των  Αμερικανικώνδώρων, που κυκλοφορούν εδώ κι εκεί».

Ο 56χρονος, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Βλάντιμιρ Πούτιν κάνει μάλιστα σύγκριση με το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι μετά την αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων, εγκαταλείφθηκε εκεί στρατιωτικός εξοπλισμός, αξίας 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται ένα νέο Αφγανιστάν, στο οποίο  η σημερινή Ουκρανία μετατρέπεται γρήγορα. Η χοάνη των κλεφτών ρουφάει όλο και πιο ακριβά όπλα», ισχυρίζεται ο Μεντβέντεφ.

Κάποτε φάρος φιλελεύθερων ελπίδων, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας σοκάρει πλέον τακτικά την παγκόσμια κοινή γνώμη με πολεμικές ιαχές, σε εβδομαδιαία βάση. Απειλεί με πυρηνικό πόλεμο και «εξαφάνιση της Ουκρανίας από τον χάρτη», αν το Κίεβο προσπαθήσει να ανακαταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Μεντβέντεφ ήταν γνωστός για τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του ως πρόεδρος. Στη δυτική κοινή γνώμη εθεωρείτο μεταρρυθμιστής για πολλά χρόνια. Ο Μάικλ Μακ Φολ, πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα από το 2012 έως το 2014, γράφει στα απομνημονεύματά του για τον Μεντβέντεφ: «Μιλούσε πιο καλλιεργημένα ρωσικά από τον Πούτιν και φαινόταν πιο προσανατολισμένος στις δυτικές ιδέες ή τουλάχιστον να είναι εξοικειωμένος με αυτές». Σε ένα άρθρο τον Σεπτέμβριο του 2009, όπου διατύπωνε το πολιτικό του όραμα, ο Μεντβέντεφ περιέγραφε τη ρωσική δημοκρατία ως «εύθραυστη» και κάτι που «πρέπει να προστατεύεται». Καλούσε σε διάλογο την κοινωνία των πολιτών και αναφέρθηκε στις αλλαγές που είχε κάνει για τη βελτίωση του ανταγωνισμού των κομμάτων στις εκλογές. Ο ΜακΦόλ γράφει: «Ο Πούτιν δεν θα το έλεγε ποτέ έτσι». Οι φιλελεύθεροι στη Ρωσία και τη Δύση είχαν εναποθέσει λοιπόν τις ελπίδες τους σε αυτόν, καθώς φαινόταν πολύ πιο συμβιβαστικός και ειλικρινής από τον Πούτιν. Σήμερα όμως προσπαθεί να εμφανιστεί πολύ σκληρός.

Υποψήφιος διάδοχος

Στο εσωτερικό, απειλεί να επαναφέρει τη θανατική ποινή εάν δεν παραμείνουν όλα «ήρεμα» στη Ρωσία. Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, απευθύνεται συνεχώς με μια γλώσσα μίσους – ειδικά κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας. «Με ρωτούν συχνά γιατί οι αναρτήσεις μου στο Telegram είναι τόσο σκληρές. Η απάντηση είναι: Γιατί τους μισώ. Είναι καθάρματα και αποβράσματα. Θέλουν τον θάνατό μου, το θάνατο της Ρωσίας», ήταν μια από τις τελευταίες αναρτήσεις του Μεντβέντεφ.

Ο Μεντβέντεφ είναι επικεφαλής στο κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του Πούτιν από το 2012 και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το 2020. Θεωρείται ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πούτιν και διετέλεσε πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 έως το 2012 και στη συνέχεια Πρωθυπουργός μέχρι το 2020. Μόνο αυτόν εμπιστευόταν άλλωστε τότε, ο Πούτιν προκειμένου να ξεπεράσει το σκόπελο του συντάγματος και να διεκδικήσει νέα θητεία στην προεδρία. Τώρα κυκλοφορούν φήμες στη Μόσχα ότι ο Μεντβέντεφ σηκώνει συνεχώς τους τόνους κατά της Δύσης για ενισχύσει τη θέση του στον στενό κύκλο εξουσίας του Κρεμλίνου. Δεν κρύβει άλλωστε τις βλέψεις του για τη διαδοχή του Πούτιν, όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου. Δεν διστάζει μάλιστα να αναπολεί τη «δόξα» της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ:  «Τώρα στη Δύση υπολογίζουν σοβαρά με τη Ρωσία. Όπως και με τη Σοβιετική Ένωση. Και από ορισμένες απόψεις ακόμη πιο σοβαρά, αν κρίνουμε από το πακέτο κυρώσεων», υποστήριξε πρόσφατα ο Μεντβέντεφ.

Σήμερα δεν φαίνεται να έχει απομείνει τίποτα από την εικόνα του μεταρρυθμιστή. Όπως λέει ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης στη Μόσχα, «ο Μεντβέντεφ είναι αποφασισμένος να διορθώσει τη δημόσια εικόνα του και ο πόλεμος του προσφέρει την τέλεια ευκαιρία να το κάνει».

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube