Weather Icon
Ρωσία , Τουρκία 19 Ιουλίου 2022

FΟΧ Business: Τουρκία και Ρωσία βρίσκουν συμφωνία-πλαίσιο για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών

FΟΧ Business: Τουρκία και Ρωσία βρίσκουν συμφωνία-πλαίσιο για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών

H συμφωνία θα επιτρέψει στο σιτάρι από τα σιλό στα λιμάνια της Ουκρανίας να βγει για παράδοση στον κόσμο

Σε συμφωνία-πλαίσιο καταλήγουν Τουρκία και Ρωσία για να αρχίσουν έως το τέλος του μήνα οι εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, όπως επιβεβαίωσαν τρεις πηγές στο FOX Business. 

Οι πηγές, μία από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, μία από το Δημοκρατικό και μία από την κυβέρνηση Μπάιντεν, επισήμαναν ότι η τελική συμφωνία θα επιτρέψει στο σιτάρι που βρίσκεται μπλοκαρισμένο σε σιλό στα λιμάνια της Ουκρανίας να βγει από τη Μαύρη Θάλασσα για παράδοση σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, και οι τρεις πηγές προειδοποίησαν ότι η Τουρκία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και δεν αποκλείεται η συμφωνία-πλαίσιο ακόμα και να καταρρεύσει εάν προκύψουν διαφωνίας στα υπό συζήτηση θέματα. 

Σημειώνεται πως οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας θα συζητήσουν σήμερα στην Τεχεράνη για μηχανισμούς που θα επιτρέψουν τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετέχουν η Μόσχα, το Κίεβο, η Άγκυρα και ο ΟΗΕ αναμένεται να διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες στην Τουρκία, μετά την πρόοδο στις συνομιλίες της 13ης Ιουλίου.

“Πρώτον, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το έργο προς αυτή την κατεύθυνση, δεύτερον, αυτό το θέμα θα συζητηθεί από τους προέδρους” Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι ένα “τελικό έγγραφο” θα είναι έτοιμο σύντομα για να επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, ένα συντονιστικό κέντρο αναμένεται ν’ ανοίξει και στην Κωνσταντινούπολη για να επιτρέψει αυτές τις εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η συμφωνία που τέθηκε υπό διαπραγμάτευση με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ στοχεύει να βγάλει μέσω της Μαύρης Θάλασσας περίπου 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών που έχουν αποκλειστεί στα ουκρανικά σιλό εξαιτίας της επίθεσης που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Αναμένεται επίσης να διευκολύνει τις ρωσικές εξαγωγές δημητριακών και λιπασμάτων, που επηρεάζονται από τις δυτικές κυρώσεις οι οποίες πλήττουν τις ρωσικές εφοδιαστικές και χρηματοοικονομικές αλυσίδες.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι “έχει επιτευχθεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία” με την Ουκρανία και τη Ρωσία για τη δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου που θα επιτρέπει τη μεταφορά των σιτηρών.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί όσον αφορά τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Με το φαινόμενο της έλλειψης τροφίμων να εμφανίζεται σε περιοχές σε όλο τον κόσμο, μια τελική συμφωνία φαίνεται πως είναι κοντά και εφόσον “έκλεινε” οριστικά θα μπορούσαν να αρχίσουν οι αποστολές σιτηρών μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. 

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube