Weather Icon
Σερβία 18 Ιουλίου 2022

Αναστάτωση στον νομό Καβάλας λόγω της πτώσης του Antonov

Αναστάτωση στον νομό Καβάλας λόγω της πτώσης του Antonov

«Επειδή για αρκετές ώρες ήταν αδιευκρίνιστο το πραγματικό φορτίο του αεροσκάφους, οι εικασίες έδιναν και έπαιρναν»

Η έμπειρη δημοσιογράφος και κάτοικος Νικήσιανης Βάσω Μώραλη μιλά για το τραγικό δυστύχημα του Antonov και πως το αντιμετώπισαν οι άνθρωποι στο Δήμο Παγγαίου

Το πώς βίωσαν οι άνθρωποι της περιοχής την συντριβή του μοιραίου Antonov 12, τους κινδύνους που διατρέχουν ακόμη και τώρα οι κάτοικοι αλλά και τις ενέργειες τοπικής αυτοδιοίκησης και αρχών περιέγραψε μιλώντας στον Alpha Radio η έμπειρη δημοσιογράφος Βάσω Μώραλη.

H αστραπιαία διάχυση της πληροφορίας

«Βρισκόμαστε στην 20ετια της λεγόμενης δημοσιογραφίας των πολιτών, αυτό που είχε καταγραφεί ήδη εδώ και μία δεκαετία με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου ο καθένας έχει πρόσβαση και μπορεί να ενημερώσει τους άλλους ή και να παραπλανήσει συνειδητά ή ασυνείδητα τους άλλους. Είχε καλλιεργηθεί μία αισιοδοξία ότι κάθε είδηση θα μπορούσε να βγαίνει στον αέρα αστραπιαία, καθώς όλο και κάποιος κοινός πολίτης μπορούσε να βρεθεί εκεί πριν ακόμα προλάβουν τα οργανωμένα μέσα ενημέρωσης. Τελικά δεν εξελίχθηκε τόσο θετικά γιατί δυστυχώς βρέθηκε στο επίκεντρο ενός ευρύτατου κύκλου συνομοσιολογίας, ακατάσχετης μάλιστα, με αποτέλεσμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν τη δυνατότητα για άμεση πληροφόρηση και διασπορά κάθε πληροφορίας σε αστραπιαίο χρόνο, όμως γίνεται τόσο κακή χρήση αυτών των δυνατοτήτων που δίνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τελικά η λεγόμενη δημοσιογραφία των πολιτών έχει καταρρεύσει ως δυνατότητα, γιατί γίνεται συστηματικά τόσο κακή χρήση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αδικαιολόγητος πανικός, να κυριαρχεί η παραπληροφόρηση, να μην μπορεί κανείς αν δεν έχει τις ειδικές γνώσεις και τη δυνατότητα να ελέγξει αν η πληροφορία που του διοχετεύεται, αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Ήταν καλύτερο οι τοπικές αρχές που ήταν επιφυλακτικές και εξέφρασαν ακόμα και αυτή την υπόνοια δημόσια

«Επειδή για αρκετές ώρες ήταν αδιευκρίνιστο το πραγματικό φορτίο του αεροσκάφους οι εικασίες έδιναν και έπαιρναν, από την στιγμή που έχει ήδη δηλωθεί ότι το αεροσκάφος μετέφερε dangerous goods, δηλαδή επικίνδυνα προϊόντα και διοχετεύθηκε η πληροφορία ότι ήταν στρατιωτικό το υλικό, με αδιευκρίνιστα ουσιαστικά τα στοιχεία από το που φορτώθηκε, τι φορτώθηκε και προς τα πού τελικά προοριζόταν, όλα αυτά διευκρινίστηκαν τις επόμενες ώρες και έως τότε ήταν λογικό ο καθένας να βάλει στο μυαλό του το χειρότερο σενάριο. Ακόμη και οι τοπικές αρχές ήταν κοινό μυστικό ότι φοβόντουσαν μήπως κοντά στους απλούς όλμους μπορεί να μεταφέρονταν και κάποιες επικίνδυνες ουσίες που παρότι είναι απαγορευμένες, ή όπλα βιολογικού πολέμου ή ραδιενεργά και ούτω καθεξής. Επομένως, ήταν καλύτερο οι τοπικές αρχές που ήταν επιφυλακτικές και εξέφρασαν ακόμα και αυτή την υπόνοια δημόσια, ώστε αυτοί που έσπευσαν στο σημείο και που πιθανώς θα έρχονταν όλο και περισσότεροι περίεργοι να το σκεφτούν δύο και τρεις φορές αν θα πρέπει να πλησιάσουν, αν είναι σκόπιμο να πλησιάσουν, διακινδυνεύοντας ακόμα και την υγεία τους».

Τι θα συνέβαινε αν το αεροσκάφος έπεφτε στην φωτισμένη ευθεία του δρόμου με 3 βενζινάδικα

«Επομένως κάποια πράγματα μπορούν να δικαιολογηθούν, όμως υπήρξε σύγχυση και λόγω της προχωρημένης ώρας και της ημέρας, οπότε κλήθηκαν πολλοί άνθρωποι να διευκρινίσουν πράγματα που δεν ήταν δυνατόν να διευκρινιστούν. Έτσι είδα και γω πολίτες να αναπαράγουν πληροφορίες ότι δήθεν ήταν 41άτομα στο σκάφος που δεν έχω ιδέα από πού προκύπτει! Εγώ έκανα την πρώτη μου ανάρτηση στο facebook δεν έκανα καθόλου λόγο για συγκεκριμένο αριθμό επιβαινόντων, γιατί στην αρχή δεν ξέραμε και πόσο μεγάλο ήταν το αεροπλάνο που έπεσε, ακούγαμε το αεροπλάνο που νομίζαμε ότι θα πέσει επάνω μας στη Νικήσιανη, στον Άγιο Χριστόφορο το βλέπανε είχαν και οπτική επαφή, στα τελευταία δευτερόλεπτα της πτήσης του πετούσε προφανώς στα τυφλά και στον Άγιο Χριστόφορο είναι μία ευθεία δρόμος που φωτίζεται πάρα πολύ έντονα ακόμα και από τη Δράμα από απόσταση δηλαδή 15 χιλιομέτρων σε ευθεία, και θα μπορούσε το αεροπλάνο, αν τυχόν έβλεπε ο πιλότος αυτή την ευθεία, να επιχειρήσει ακόμα και προσγείωση. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που αεροπλάνα σε δύσκολη θέση προσγειώνονται σε αυτοκινητόδρομους, σκεφτείτε όμως ότι σε εκείνο το δρόμο υπάρχουν τρία βενζινάδικα και κατοικίες δεξιά και αριστερά του δρόμου. Σκεφτείτε τι θα μπορούσε να γίνει αν το αεροπλάνο δεν πήγαινε ακόμα 4-5 χιλιόμετρα για να πάει να συντριβεί πιο πέρα μέσα στα χωράφια».

Ήταν ευτύχημα που οι αρχές περιέφραξαν άμεσα το χώρο

«Υπάρχουν τέτοιες παράμετροι πως δεν μπορείς να τις ξέρεις γιατί υπάρχει αποσπασματική πληροφόρηση εκείνες τις πρώτες στιγμές, τις πρώτες ώρες με αποτέλεσμα να μην μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα και να βγαίνεις να τρομοκρατείς τον κόσμο, λέγοντας ότι ήταν 41 επιβαίνοντες, ας πούμε, στο αεροπλάνο ή δε ξέρω τι άλλο. Υπήρξαν άνδρες της πυροσβεστικής που αποθάρρυναν την προσέλευση κατοίκων του Παλαιοχωρίου και των Αντιφιλίππων που από ενδιαφέρον και αλληλεγγύη ανθρώπινη έσπευσαν να βοηθήσουν. Αλλά όταν δεν ξέρεις τη φύση του δυστυχήματος και τι μετέφερε αυτό και δε μπορούσαν να υποψιαστούν τι πραγματικά μετέφερε αυτό το αεροπλάνο. Αν δεν έσπευδαν οι αρχές δηλαδή με τόση ψυχραιμία, πιθανώς να είχαμε και τραυματισμούς δηλαδή από ανθρώπους οι οποίοι πλησίαζαν ενώ γινόταν εκρήξεις! Ήταν ευτύχημα δηλαδή το γεγονός ότι πρόλαβαν οι τοπικές αρχές και περιέφραξαν κάπως το χώρο, δημιούργησαν μία πρώτη ζώνη ασφαλείας και δεν είχαμε κάποια θύματα από τον πληθυσμό».

Η απαγόρευση στο Δέλτα του Παλαιοχωρίου

«Υπάρχει μία απαγόρευση η οποία εστιάζεται γύρω στο Δέλτα Παλαιοχωρίου, από την πρώτη είσοδο δηλαδή όπως ερχόμαστε από την Ελευθερούπολη προς Νικήσιανη και Σέρρες, από την πρώτη είσοδο προς Παλαιοχώρι μέχρι τη δεύτερη είσοδο προς Παλαιοχώρι από τη μεριά της Νικήσιανης, εκεί αποκλείεται κατά διαστήματα ο κεντρικός δρόμος και γίνεται μία μικρή παράκαμψη από το κάτω μέρος του Παλαιοχωρίου, ώστε να υπάρχει πρόσβαση λίγο κάτω από την επιχείρηση του Ανέστη Τσιπουροπουλου, για όσους ξέρουν το σημείο, γιατί ακριβώς από κάτω υπάρχει κεντρική πρόσβαση προς το αγρόκτημα που έπεσε το αεροπλάνο και από εκεί προωθούνται και τα κλιμάκια που έχουν έρθει για να περισυλλέξουν τις σωρούς είτε για τις έρευνες και τον έλεγχο του εδάφους και την περισυλλογή θραυσμάτων».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube