REAL TIME |

Weather Icon

Το σχέδιο της Τουρκίας για το “βελούδινο” διαμελισμό του Αιγαίου: Σε τρεις φάσεις

Το σχέδιο της Τουρκίας για το “βελούδινο” διαμελισμό του Αιγαίου: Σε τρεις φάσεις

Ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων αποκάλυψε το σχέδιο της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου

Του Σάββα Καλεντερίδη

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο μακρύς ο κατάλογος των τουρκικών διεκδικήσεων. Και η Ελλάδα, δυστυχώς, κάθε φορά που έχουμε μια νέα διεκδίκησης, τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, αφού την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει σχεδόν πάντα η Τουρκία.

Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας εκδηλώνονται με δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων και στη συνέχεια η Ελλάδα προσπαθεί να «μαντέψει» ποιες θα είναι οι κινήσεις της Τουρκίας, για την υλοποίηση της όποιας διεκδίκησης.

Τη φορά αυτή ευθυγραμμίστηκαν τα άστρα ή μάλλον οι τρεις ημισέλινοι, που είναι το έμβλημα του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης.

Ο πρόεδρος αυτού του κόμματος, που είναι στην ουσία ένας παρακρατικός-παραστρατιωτικός μηχανισμός, που ελέγχει όλο το οργανωμένο έγκλημα στην Τουρκία και την Ευρώπη, μέσω οργανώσεων όπως οι «Εστίες των Ιδεαλιστών» (Ülkü Ocakları), μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της, ήταν πολύ αποκαλυπτικός.

Μας είπε για τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και μας αποκάλυψε τα στάδια υλοποίησης του σχεδίου.

Ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος μάλλον εμφανίζει συμπτώματα γεροντικής άνοιας,  στην εκφορά του λόγου του αποκάλυψε τα βήματα που πρέπει να κάνει η Άγκυρα για να εξασφαλίσει τα νησιά και τις βραχονησίδες που θεωρεί πως της ανήκουν, ζητώντας συγχρόνως και την κήρυξη NAXTEX… διαρκείας στην περιοχή.

Στην αρχή είπε τα εξής:

«Λέω στην ελληνική κυβέρνηση που διεθνοποιεί την κρίση, κάνοντας την αδικία και την ανομία οδικό χάρτη στην απέναντι όχθη του Αιγαίου. Εδώ είμαστε, δεν πάμε πουθενά. Η Ελλάδα, που έχει κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο, δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη συντριβή κάτω από το βάρος των βαριών συνεπειών που μπορεί να προκύψουν. Ας μην δοκιμάσει κανείς την υπομονή μας, μην προσπαθήσετε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις μας»

Στη συνέχεια αποκάλυψε τα βήματα που θα ακολουθήσει το τουρκικό κράτος, για να υλοποιήσει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Είπε συγκεκριμένα:

Πρώτη Φάση – Νόμος Οριοθέτησης ΑΟΖ

«Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να προετοιμάσουμε και να εγκρίνουμε τον νόμο για τη Θαλάσσια Δικαιοδοσία της Τουρκίας το συντομότερο δυνατό και να τον ανακοινώσουμε στους αποδέκτες του. Στο νόμο που θα εγκριθεί θα πρέπει να ορίσουμε τις έννοιες Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ειδική Αλιευτική Ζώνη, Όμορη Ζώνη, που περιλαμβάνονται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά δεν εμπίπτουν στον Νόμο των Χωρικών Υδάτων. Πρέπει να ορίσουμε συγκεκριμένα τις συντεταγμένες της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.»

Δεύτερη Φάση – Χάρτες με τα νησιά και υπαγωγή τους στις νομαρχίες

«Σε δεύτερο στάδιο, πρέπει να συμπεριλάβουμε στους ναυτικούς μας χάρτες τους γεωγραφικούς σχηματισμούς στη Θάλασσα των Νήσων (σ.σ. Αιγαίο) που ανήκουν στη χώρα μας, ως τμήμα της Τουρκίας, και δεν έχουν μεταβιβαστεί σε καμία χώρα με συμφωνία. Τέλος, πρέπει να κοινοποιήσουμε αυτό το νέο καθεστώς (status quo) στα Ηνωμένα Έθνη. Οι εν λόγω γεωγραφικοί σχηματισμοί πρέπει να τεθούν υπό τη δικαιοδοσία των πολιτικών διοικήσεων (νομαρχιών) που βρίσκονται κοντά στις ακτές (της Τουρκίας).

Τρίτη Φάση – NAVTEX αορίστου χρόνου

«Σε τρίτο στάδιο, θα πρέπει να ανακοινώσουμε μια NAVTEX αορίστου, που θα καλύπτει τα κυριαρχικά δικαιώματα των γεωγραφικών σχηματισμών, που ανήκουν στην Τουρκία».

Αυτό είναι το σχέδιο τριών φάσεων της Τουρκίας, με το οποίο σκοπεύει να θέσει υπό τον έλεγχό της σταδιακά την περιοχή που περικλείεται από τα όρια του χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Με βάση την τουρκική λογική και επιχειρηματολογία, όσα νησιά πέραν του 25ου μεσημβρινού δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα ονομαστικά με κάποια διεθνή συμφωνία, ανήκουν στην Τουρκία.

Φυσικά η Άγκυρα ξεχνά ότι με τη Συνθήκη της Λοζάνης παραιτήθηκε κάθε ιδιοκτησίας πέραν των τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές της.

Πολύ απλά, θυμάται ό,τι της συμφέρει και ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο αλα τούρκα, δηλαδή και πάλι όπως τη συμφέρει.

Όμως το θέμα μας δεν είναι αυτό.

Το θέμα είναι αν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε στο πεδίο τα σχέδια της Άγκυρας, σε περίπτωση που θελήσει να τα υλοποιήσει.

Πάντως, αυτό που προκύπτει από το σχέδιο τριών φάσεων που είχε την… καλοσύνη μας γνωστοποιήσει το κύριος Μπαχτσελί, είναι ότι η Τουρκία σκοπεύει να ιδιοποιηθεί το μισό Αιγαίο, χωρίς να ρίξει μια τουφεκιά.

Ας το λάβουν κι αυτό υπ’ όψιν τους διπλωμάτες, αξιωματικοί και πολιτικοί που θα επεξεργαστούν στην Αθήνα τα σχέδια αντιμετώπησης της απειλής που συνιστά το σχέδιο τριών φάσεων του Ερντογάν.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube