REAL TIME |

Weather Icon

Σενέρ Λεβέντ: Προσάρτηση, το τελευταίο στάδιο

Σενέρ Λεβέντ: Προσάρτηση, το τελευταίο στάδιο

Ο Ερντογάν έχει έναν κεντρικό στόχο, να προσαρτήσει την Κύπρο

Έχει ακόμα δύο σημαντικούς στόχους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που υλοποίησε τα περισσότερα από τα όνειρά του χάρη στο απολυταρχικό καθεστώς που κατάφερε να κτίσει. Να γίνει ο ιδρυτής μιας νέας δημοκρατίας στην Τουρκία. Και να προσαρτήσει την Κύπρο. Δεν θέλει να πεθάνει προτού τα υλοποιήσει αυτά. Του χρόνου, δηλαδή το 2023, θα γίνει 100 χρόνων η Δημοκρατία της Τουρκίας την οποία ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να θάψει στην ιστορία αυτή τη δημοκρατία και να ιδρύσει στη θέση της την Ισλαμική Δημοκρατία της Τουρκίας. Μπορεί να το κάνει αυτό; Μπορεί. Στο χέρι του είναι και το κρέας και το μαχαίρι. Ακόμα διατηρεί τη δύναμή του. Έστω και να του γύρισε την πλάτη η πλειοψηφία του λαού, δεν έχει χάσει τίποτα από την παλιά του δύναμη.

Επιδιώκει να πάρει νέα εδάφη στη Συρία, της οποίας αυτή τη στιγμή κατέχει το 9% του εδάφους. Πάλι παίζει εμβατήρια κατάκτησης. Και στις περιοχές που κατέκτησε στη Συρία υπάρχει μια προσάρτηση που δεν ονομάστηκε ως τέτοια. Ουσιαστικά, πιστεύει ότι πλέον πρόσθεσε και αυτά τα εδάφη στην Τουρκία. Ο δε δυτικός κόσμος που ακόμα τρίζει τα δόντια στη διοίκηση Άσσαντ, δεν λέει τίποτα έναντι σε αυτή την εισβολή και κατοχή. Κανείς δεν λέει στον Ταγίπ Ερντογάν «βγες από τη Συρία». Ο Ερντογάν μετέτρεψε εκείνες τις περιοχές σε επαρχία της Τουρκίας. Η εκπαίδευση στα σχολεία είναι στα τουρκικά. Οι κυβερνήτες, οι έπαρχοι, είναι Τούρκοι. Παντού υπάρχουν φωτογραφίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δηλαδή, ό,τι έκανε στην Κύπρο, το έκανε και εκεί. Όπως φαίνεται, παίρνει παράδειγμα επειδή είναι πολύ επιτυχημένο το μοντέλο στην Κύπρο.

Άλλος στόχος του Ερντογάν είναι να προσαρτήσει τα εδάφη που κατέχει στην Κύπρο. Ούτως ή άλλως, υλοποιήθηκε η ντε φάκτο προσάρτηση μέχρι αυτή τη στιγμή και ακόμα δεν έχει ονομαστεί ως τέτοια. Όμως, αν θα γίνουν εκλογές στην Τουρκία του χρόνου, θα ονομαστεί και αυτή. Ο Ερντογάν ξέρει ότι η Κύπρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα ατού που έχει στα χέρια του. Προσαρτώντας την Κύπρο, μπορεί να πάρει με άνεση και συντριπτική πλειοψηφία αυτό που θέλει. Γίνεται ακόμα και αν δεν την προσαρτήσει και πει μόνο ότι θα την προσαρτήσει. Μόλις γίνει αναφορά στην Κύπρο, σταματούν τα μυαλά στην Τουρκία. Δεν μένουν μυαλά. Η Κύπρος παίρνει τα μυαλά όλων από το κεφάλι τους.

Ιδού, γι’ αυτό τον λόγο οι Κύπριοι πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί. Και οι Τουρκοκύπριοι. Και οι Ελληνοκύπριοι. Δεν πρέπει να πιαστούν απροετοίμαστοι για να παραγκωνίσουμε έναν τέτοιο πιθανό κίνδυνο. Αλλιώς, θα μπούμε σε ακόμα έναν δρόμο που δεν είναι εύκολο να υπάρξει επιστροφή. Αντέχουμε την κατοχή εδώ και 48 χρόνια. Τουλάχιστον, άλλα τόσα θα αντέξουμε την προσάρτηση. Η προσάρτηση αναμφίβολα δεν θα εγκριθεί διεθνώς. Όλοι θα την καταδικάσουν. Όλοι θα ταχθούν ενάντια σε αυτήν. Όμως, μέχρι εδώ. Θα μείνει μόνο στο επίπεδο των ανακοινώσεων και της καταδίκης. Δεν νομίζω ότι θα ασκηθούν καν κυρώσεις στην Τουρκία γι’ αυτό. Θα υπάρξουν μόνο τόσες αντιδράσεις όσες υπήρξαν το 1974. Στον αγώνα για ανεξαρτησία και κυριαρχία, όλοι εμφανίζονται σαν να είναι δίπλα μας, όμως δεν κάνουν τίποτα περισσότερο. Αυτά είναι ζητήματα συμφερόντων. Και όλοι κοιτάνε το δικό τους συμφέρον. Δεν κοιτάνε το διεθνές δίκαιο. Δεν θα κάψουν τη μεγάλη Τουρκία για χάρη της μικρής Κύπρου!

Ο Ερντογάν μπορεί να διοργανώσει και δημοψήφισμα στην Κύπρο για την προσάρτηση. Τι θα γίνει αν διοργανώσει; Τι αποτέλεσμα θα βγει; Τι λέτε; Θα χάσουμε εμείς και θα κερδίσει ο Ερντογάν, έτσι δεν είναι; Ο πληθυσμός από την Τουρκία έγινε πολλαπλάσιος από εμάς. Κανείς δεν ξέρει πόσες φορές πολλαπλάσιος. Δεν νομίζω ότι θα ψηφίσουν όλοι ναι στην προσάρτηση. Όμως, η πλειοψηφία σίγουρα θα ψηφίσει. Οι Τουρκοκύπριοι; Θα ψηφίσουν όλοι όχι στην προσάρτηση; Δεν θα ψηφίσουν! Δεν έχω απολύτως καμία αμφιβολία ότι ένα σημαντικό τους κομμάτι θα την αποδεχτεί ευχαρίστως!

Μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία, μην περιμένετε άδικα να καθίσει ο Ταγίπ Ερντογάν στο τραπέζι για λύση στην Κύπρο. Δεν θα καθίσει. Δεν θα κοιτάξει και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δεν θα κάνει απολύτως τίποτα που θα αποδυναμώσει το ατού της Κύπρου που κρατάει στα χέρια του. Επιπλέον, αντιλαμβάνεται ότι έχει πλέον υιοθετηθεί και από τις δύο πλευρές στο νησί το υφιστάμενο στάτους κβο. Γι’ αυτό μπορεί άνετα να κάνει το βήμα της προσάρτησης. Είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε αυτό; Όχι. Τότε και το φιρμάνι είναι του σουλτάνου και τα βουνά. Αν ακόμα βρίσκονται πάνω στο κεφάλι μας εκείνοι που λυγίζουν σαν καλάμια μόλις φυσήξει δυνατά ο αέρας από τον βορρά. Και αν οι Κύπριοι δεν μπορούν να βρεθούν ακόμα σε ένα κοινό μέτωπο για πολιτικό αγώνα, αυτή η χώρα δεν θα γίνει δική μας!

Πηγή: Εφημερίδα της Κύπρου Πολίτης 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube