Σάββας Καλεντερίδης: Τί θέλει να μας πει ο Στόλτενμπεργκ, να γίνουμε όλοι σαν την Τουρκία;

Σάββας Καλεντερίδης: Τί θέλει να μας πει ο Στόλτενμπεργκ, να γίνουμε όλοι σαν την Τουρκία;

Σάββας Καλεντερίδης: Τί θέλει να μας πει ο Στόλτενμπεργκ δηλαδή; Να γίνουμε όλοι σαν την Τουρκία;

Την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνέντευξη του Γενς Στόλτενμπεργκ στο ΑΠΕ, όπου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ έκανε τοποθετήσεις για να τηρήσει τις ισορροπίες και απέφυγε να κατονομάσει την πλευρά που προκαλεί τις εντάσεις.


Αναλυτικά τα λεγόμενα του Σάββα Καλεντερίδη:

Δεν θεωρώ, ότι θα έχουμε κάτι το καλοκαίρι κάτι που θα μοιάζει με θερμή εμπλοκή με την Τουρκία. Πιστεύω, ότι ιδιαίτερα με την άσκηση EFES, η Τουρκία επειδή φιλοξενούσε παρατηρητές από 88 χώρες και συμμετείχαν και 37 χώρες, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, όλες σχεδόν οι γειτονικές χώρες, θεώρησε η Τουρκία ως μία ευκαιρία, να ανεβάσει τους τόνους, για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Εδώ υπάρχει και το παράδοξο. Σε μία άσκηση που έχει επιθετικό χαρακτήρα. Ο Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία, να αναδείξει το θέμα της υποχρέωσης της Ελλάδας να μη διατηρεί στρατεύματα και οχυρώσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκάνησων.

Αν εξετάσουμε όλα τα επιχειρήματα της Τουρκίας για τις διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας θα διαπιστώσουμε, ότι κανένα από αυτά δεν στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Η μοναδική περίπτωση που η Τουρκία επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο είναι οι δύο συμφωνίες, της Λωζάνης και των Παρισίων, στις οποίες υπάρχουν αναφορές για ένα συγκεκριμένο καθεστώς για τα νησιά. Η Τουρκία το χρησιμοποιεί αυτό ως επιχείρημα εξαντλητικά.

Φαίνεται, ότι έχει ως πολιορκητικό κρυό το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, διότι μέσω αυτής θεωρεί, ότι θα προσδώσει νομιμοφάνεια και στις υπόλοιπες διεκδικήσεις της. Αυτό είναι το κρεσέντο. Αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα πληρώνει τα λάθη που έγιναν στον χειρισμό της τουρκικής επιθετικότητας από το 1974 μέχρι σήμερα. Συνηθίσαμε να μην απαντάμε στις προκλήσεις, είτε τις φραστικές είτε τις πρακτικές. Και τώρα που η Τουρκία έχει ενσωματώσει στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» όλες τις διεκδικήσεις της από το 1974 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα ανττιλήφθηκε, ότι εάν δεν αντιδράσει, θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εξελίξεων. Πιθανώς και τετελεσμένων.

Η Ελλάδα αρχίζει και αντιδρά σε επίπεδο επικοινωνίας με τους διεθνείς συνομιλητές μας. Αυτό ενοχλεί την Τουρκία. Και γι’αυτό βλέπουμε και τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου και άλλους αξιωματούχος να λένε, ότι η Ελλάδα κλαίγεται διεθνώς και επικαλείται την τουρκική επιθετικότητα.

Ο ελληνικός στρατός θα είχε διαλύσει την Τουρκία! | ZOOM

Για τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ στο ΑΠΕ: Εξομοιώνει το θύμα με τον θύτη. Θεωρώ, ότι ο Στόλτενμπεργκ θα έπρεπε ήδη να είχε αποπεμφθεί από το ΝΑΤΟ για τη στάση του. Στη συνέντευξη του όμως λέει να αποφεύγονται οι εθνικές ενέργειες. Φωτογραφίζει την Τουρκία. Σε γενικές γραμμές η συνέντευξη του στο ΑΠΕ ήταν μία συνέντευξη τήρησης ισορροπιών με μια μοναδική αιχμή που προαναφέραμε. Ο άνθρωπος είναι ακατάλληλος για τη θέση. Πιστεύω, ότι αυτό θεωρούν και οι αντικειμενικοί παρατηρητές της δράσης του. Αυτό που κάνει με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, να λέει, ότι η στάση της Τουρκίας είναι λογική προς αυτές τις δύο χώρες, είναι και αντινατοϊκή συμπεριφορά.

Γιατί η Τουρκία προσπαθεί να πείσει όλο τον πολιτισμένο κόσμο, εν προκειμένω το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι δεν υπάρχει κουρδικό έθνος, ότι έχει δίκιο που βασανίζει το τουρκικό κράτος τους Κούρδους και βιάζει τις Κούρδισσες, ότι έχει δίκιο που απαγορεύει της γλώσσας σε 20 εκατ.ανθρώπους, ότι έχει δίκιο που έχει βάλει φυλακή τον συμπρόεδρο ενός κόμματος που έχει πάρει 6 εκατ.ψήφους και δεκάδες βουλευτές με συντριπτικά ποσοστά στους νομούς τους, ότι έχει δίκιο που έχει βάλει φυλακή δεκάδες δημάρχους που εκλέχτηκαν με ποσοστά 80 και 90 % και στη θέση τους έχει βάλει κρατικούς επιτρόπους που λεηλατούν τον πλούτο αυτών των δήμων, ότι έχει δίκιο που απειλεί Ιράκ και Συρία με εισβολές επειδή επικαλείται την κουρδική απειλή. Όλα αυτά δεν είναι δουλειά του Στόλτενμπεργκ να τα πει.

Είναι πολιτική ενέργεια και δεν νομίζω, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, μιας συμμαχίας, η οποία είναι αμυντική και έχει στο καταστατικό της οι χώρες που συμμετέχουν να είναι και δημοκρατικές, να μας λέει, ότι η Τουρκία των γενοκτονιών, των εθνοκαθάρσεων και των εγκλημάτων εναντίον των λαών, ότι έχει δίκιο, έναντι δύο δημοκρατικών χωρών, της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Είναι ίσως οι δημοκρατικότερες χώρες της Ευρώπης και θα είναι κόσμημα για το ΝΑΤΟ. Τη γεωπολιτική πτυχή την αφήνω στην άκρη. Ως κράτη είναι κράτη υποδείγματα στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις δημοκρατικές διαδικασίες. Τί θέλει να μας πει ο Στόλτενμπεργκ δηλαδή; Να γίνουμε όλοι σαν την Τουρκία;

Γιώργος Φίλης αποκλειστικά στο κανάλι μας: Θα συνομιλήσουμε με την ιστορία! Να προετοιμαστούμε ψυχολογικά και εθνικά

Αν ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ρόλος της Τουρκίας δίνει το θάρρος στον Ερντογάν: Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Ερντογάν με την πολιτική στο ουκρανικό, δηλαδή και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα και με τον αγροφύλακα. Δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, έχει γίνει η παρακαμπτήρια οδός για τις κυρώσεις. Δεν έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της. Εδώ να τονίσουμε, ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας προχθές επιτιμητικά ζήτησε από τον πρόεδρο της Σερβίας, να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία με έναν τρόπο δασκαλίστικο. Και δεν τολμά να κάνει το ίδιο στην Τουρκία. Δηλαδή πρόκειται για πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Η Τουρκία με αυτήν την πολιτική με την οποία είναι και με τους Ουκρανούς και με τους Ρώσους προσπαθεί να γίνει ειρηνευτική δύναμη. Ποιά; Η Τουρκία που έχει εισβάλλει σε τόσες χώρες. Μιλάμε για τον απόλυτο παραλογισμό. Με αυτόν τον ρόλο που παίζει στο ουκρανικό προσπαθεί να εδραιώσει την πεποίθηση στην τουρκική κοινωνία αλλά και διεθνώς, ότι είναι μία ανεξάρτητη χώρα που ακολουθεί τη δική της πολιτική, δεν δεσμεύεται από πολιτικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν αυτές αντιστρατεύονται τα συμφέροντά της. Αυτό το ζήτημα είναι και επικίνδυνο για την Ελλάδα.

Γιατί αν η Τουρκία κατοχυρώσει αυτόν τον ρόλο που επιδιώκει. Δρα ανεξάρτητα στην περιοχή χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις νατοϊκές δεσμεύσεις. Αυτό μπορεί να είναι κίνδυνος για την Ελλάδα και δεν ξέρω πως θα το αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές νατοϊκές δυνάμεις, όταν αυτή η ανεξάρτητη Τουρκία θίξει τα δικά τους συμφέροντα. Άρα αυτό προσπαθεί να κάνει τώρα ο Ερντογάν. Το γεγονός, ότι κατοχυρώνει για την Τουρκία να κινείται ανεξάρτητα χωρίς δεσμεύσεις στην εξωτερικής της πολιτική από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο στρατηγικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης, στο «Γαύδος FM», στις 14 Ιουνίου 2022.

Σάββας Καλεντερίδης: Σε επιφυλακή η Ελλάδα μπροστά στην τουρκική απειλή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube