Weather Icon

ΝΑΤΟ: Γιατί είπε «ναι» ο Ερντογάν για Φιλανδία και Σουηδία

ΝΑΤΟ: Γιατί είπε «ναι» ο Ερντογάν για Φιλανδία και Σουηδία

 

Η διπλή απουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο από την «οικογενειακή» φωτογραφία, που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από το μάκρος στο οποίο οδηγήθηκε η τριμερής συνάντηση με τους ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας, όσο, πολύ περισσότερο, από το δείπνο το οποίο παρέθεσε στους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ο Ισπανός βασιλιάς, εκτιμάται ως επιβεβαίωση της απόλυτης «κωλοτούμπας» που έκανε για μια ακόμη φορά η Άγκυρα αίροντας το βέτο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γειτονεύουν με τη Ρωσία.

Τα «ανταλλάγματα» της φραστικής καταδίκης από τις δύο βορειοευρωπαϊκές χώρες της -υποτιθέμενης ή μη- «τρομοκρατικής» δράσης κουρδικών οργανώσεων, όπως το PKK και το YPG ή το κίνημα FETO των «γκιουλενιστών», καθώς και η άρσης του εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Άγκυρα, δεν θεωρούνται ως σημαντικά «κέρδη»για τον Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι η τουρκική προεδρία έσπευσε να… πανηγυρίσει, επειδή, όπως επισημαίνεται, δεν μπορούσε να δικαιολογήσει αλλιώς το γεγονός ότι για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα ανοίγει μέτωπα που στη συνέχεια σπεύδει να κλείσει.

Δεν πέρασε απαρατήρητο εξάλλου το γεγονός ότι, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν τέθηκε επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας που συναντήθηκε με τους Φινλανδούς και Σουηδούς ιθύνοντες, το τελικό κείμενο -Μνημόνιο (memorandum)- συμφωνίας στην οποία, με τη μεσολάβηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπέργκ, κατέληξαν οι τρεις χώρες, δεν φέρει την υπογραφή του Τούρκου Προέδρου, αλλά του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Αθήνα εκφράζει ικανοποίηση για την άρση του τουρκικού βέτο καθώς από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με την ένταξη σε αυτό δύο ακόμη χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που πιστεύεται ότι μπορεί να συμβάλει αποφασιστικότερα στην προώθηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας και της εκδήλωσης αλληλεγγύης σε χώρες που δέχονται απειλές από γείτονες που ρέπουν προς τον αναθεωρητισμό.

Τι θα βγάλει η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν;

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι καθοριστικές για την τουρκική υποχώρηση ήταν οι αμερικανικές πιέσεις, όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στο σημερινό τετ α τετ που αναμένεται να έχουν σήμερα Τετάρτη στη Μαδρίτη ο Τζο Μπάιντεν και ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι έδινε «γην και ύδωρ» για μια συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Η πρόσφατη παρουσία, μάλιστα, του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, όπως και η ομιλία του στο Κογκρέσο, είχε προκαλέσει τη μήνη της ηγεσίας της Άγκυρας.

Είναι άλλωστε παγκοίνως γνωστό ότι η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής των αμερικανικών αεροσκαφών F-35, όπως και το εμπάργκο στην αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 που διαθέτει η γειτονική μας χώρα, δύο αποφάσεις της Ουάσιγκτον που ήρθαν ως συνέπεια της προμήθειας ρωσικών αντιαεροπορικών S-400, είχε σοβαρό διπλωματικό και όχι μόνον κόστος για την εντοργανική εξουσία.

Το ερώτημα που απασχολεί ορισμένους ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους, όπως και κάποιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, είναι κατά πόσο η υποχώρηση Ερντογάν στο ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, η οποία πανηγυρίστηκε από τις ΗΠΑ, μπορεί να συνοδεύεται από υπόγειες υποσχέσεις της Ουάσιγκτον για ικανοποίηση κάποιων από τα αιτήματα της Άγκυρας και ειδικά εκείνα που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η επίσημη κυβερνητική θέση, όπως τη μετέφερε στο «protothema.gr» στέλεχος του κυβερνητικού επιτελείου που βρίσκεται στη Μαδρίτη, είναι ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί, καθώς στην κυβερνητική ηγεσία εκτιμάται ότι η συμφωνία Ερντογάν με τον πρόεδρο της Φιλανδίας και την πρωθυπουργό της Σουηδίας «δεν ακουμπά τα θέματα της Ελλάδος και των σχέσεων με την Άγκυρα». Το ίδιο πιστεύουν και για την συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν.

protothema.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube