Weather Icon

Μεταναστευτικό: Η μεγάλη και η μικρή εικόνα

Μεταναστευτικό: Η μεγάλη και η μικρή εικόνα

Κίνδυνος να μετατραπούν σε μειονότητα οι Έλληνες στην Κύπρο

Στην Κύπρο του 2022 όλοι οι Πολιτειακοί αξιωματούχοι –κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, Εκκλησία, Δικαστική Εξουσία– αλλά και ο απλός λαός στην συντριπτική του πλειοψηφία, διαπιστώνουν, παραδέχονται και διαλαλούν από πρωίας μέχρι νυκτός σε κάθε περίπτωση ότι οι μεταναστευτικές ροές που έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν δημιουργήσει συνθήκες ανασφάλειας, αποσταθεροποίησης και ρήξη στην κοινωνική συνοχή και ταυτόχρονα έχουν επιφέρει σοβαρά ρήγματα στη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού με διαφαινόμενο τον κίνδυνο να καταστούμε μειοψηφία στην ίδια μας την πατρίδα. Τις διαπιστώσεις αυτές προβάλλουν δικαίως και όλα τα Μ.Μ.Ε., έντυπα και ηλεκτρονικά. 

Γι’ αυτούς τους λόγους –και όχι μόνον– μού προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση το αρθροσχόλιο της Μαρίας Φράγκου στην εφημερίδα «Πολίτης» της 12/6/22, με τον πηχυαίο τίτλο «παπουτσοσυκιές αντί για… συρματόπλεγμα στη Δένεια – Διχοτομικές πρακτικές του ΥΠΕΣ στη νεκρή ζώνη κι ένας Μεγάλος Αδελφός θα ελέγχει εισόδους και εξόδους».

Η αρθρογράφος, στην απέλπιδα προσπάθειά της να …στήσει στον τοίχο τον ΥΠΕΣ για τις δήθεν διχοτομικές πρακτικές του, επικαλείται συνεντεύξεις με διάφορους κατοίκους της περιοχής Περιστερώνας – Ακακίου, χωρίς να τους κατονομάζει ούτε και να λέει πόσοι στ’ αλήθεια είναι οι διαμαρτυρόμενοι και αναφέρεται σε καταγγελίες τους ότι διχοτομούνται τα χωριά τους, παραβιάζεται το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησής τους μέσα στις ίδιες τις περιουσίες τους, ότι παραβιάζονται τα προσωπικά τους δεδομένα και άλλα …ηχηρά παρόμοια. 

Ταυτόχρονα όμως, η αρθρογράφος παραδέχεται ότι ό ίδιος ο ΥΠΕΣ, Νίκος Νουρής, επισκέφθηκε την περιοχή στις 11/5/22 και δήλωσε απερίφραστα ότι κατανοεί τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, αλλά τα μέτρα που λαμβάνονται στοχεύουν στη μείωση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρούνται ειδικά σ’ αυτή την περιοχή που το φαινόμενο έχει καταντήσει μάστιγα για τους ίδιους τους κατοίκους των χωριών. 

Θεωρώ χρήσιμο να παραπέμψω την αρθρογράφο στις επανειλημμένες δηλώσεις των προέδρων κοινοτήτων αλλά και της πλειοψηφίας των κατοίκων των περιοχών αυτών οι οποίοι περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα τις συνθήκες ανασφάλειας και κοινωνικής αναταραχής που βιώνουν κάθε μέρα και κάθε βράδυ, ζητώντας και απαιτώντας την παρέμβαση της Πολιτείας για να επανέλθει η κατάσταση στοιχειωδώς στην ομαλότητα. 

Θα της θυμίσω, επίσης, τις δηλώσεις απλών πολιτών και οικογενειαρχών ότι φοβούνται οι ίδιοι για την ασφάλεια και τις περιουσίες τους, αφού οι παράτυποι μετανάστες μπαίνουν αυθαίρετα στα σπίτια και τις περιουσίες τους και τους κλέβουν ανενόχλητοι και χωρίς κανείς να μπορεί να αντιδράσει. 

Ας πάρει, λοιπόν, συνεντεύξεις από όλους τους προέδρους των παραμεθορίων κοινοτήτων για να αντιληφθεί και να προβάλει την μεγάλη εικόνα και όχι αυθαίρετα, αλόγιστα και περίεργα να προβάλλει δηλώσεις κατοίκων της περιοχής του τύπου ότι «…16 χρόνια ζω εδώ, ποτέ μου δεν είδα μήτε Τούρκο μήτε μετανάστη!» (Αλήθεια, πού κατοικεί αυτός ο άνθρωπος; Μήπως στον Άρη;).

Στη συνέχεια, η αρθρογράφος επικαλείται δικές της πληροφορίες ότι δεν συμφωνούν με τον υπουργό Εσωτερικών οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών. 

Ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου, πληροφορώ την αρθρογράφο και τους αναγνώστες ότι επισκεφθήκαμε αρμοδίως τον υπουργό Άμυνας, Κωνσταντίνο Πετρίδη, στις 19/5/2022 και τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιο Κορνηλίου στις 3/6/2022 (ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών απουσίαζε εκτός Κύπρου), οι οποίοι εξέφρασαν τις βαθιές ανησυχίες τους για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις ανεξέλεγκτες διελεύσεις παράτυπων μεταναστών –κυρίως από την Τουρκία η οποία εργαλειοποιεί το Μεταναστευτικό για να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας– και εξέφρασαν ταυτόχρονα την πλήρη υποστήριξή τους στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς και του αρμόδιου υπουργού των Εσωτερικών. 

Αντί λοιπόν να πυροβολούμε τα πόδια μας και να επιστρατεύουμε επιχειρήματα που δίνουν τροφή στην ίδια την τουρκική προπαγάνδα, ας επικεντρωθούμε όλοι στο μείζον ζήτημα, ότι δηλαδή «η Κύπρος κατέστη αιχμάλωτη των αλλοδαπών» όπως επιγραμματικά δήλωσε πριν από δεκαετίες ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, και ότι «οι ξένοι είναι Λερναία Ύδρα» όπως ανέφερε, επίσης, πριν από δεκαετίες ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Κόσιης. (Διατηρώ στο αρχείο μου τα σχετικά δημοσιεύματα). 

Μόνο που τότε που τα προβλήματα ήταν μηδαμινά και απειροελάχιστα, σε σύγκριση με τα σημερινά, ούτε ο Ντίνος Μιχαηλίδης, ούτε ο Νίκος Κόσιης …στήθηκαν στον τοίχο!

Θεωρώ ότι τόσον ο υπουργός Άμυνας, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους τόσον απέναντι στις αιχμές της αρθρογράφου του «Πολίτη», όσο και απέναντι στον συνάδελφό τους ΥΠΕΣ, Νίκο Νουρή, τον οποίο η αρθρογράφος ταυτίζει με τον Σαλβίνι της Ιταλίας, με τον Όρμπαν της Ουγγαρίας και τον Τραμπ των ΗΠΑ. 

Εάν η αρθρογράφος και όσοι την ενέπνευσαν στη συγγραφή του κατηγορητηρίου της επιθυμούν να συνεχίσει η Κύπρος να είναι ξέφραγο αμπέλι, όπως έχει καταντήσει, ας το πουν ξεκάθαρα. Προηγουμένως, όμως, ας επιχειρήσει συνεντεύξεις με τους προέδρους των κοινοτήτων της γραμμής αντιπαράταξης, με τους κοινοτάρχες της Χλώρακας και της Έμπας, με τον Δήμαρχο Πάφου και άλλους …επηρεαζόμενους. Για να έχουμε καθαρή τη μεγάλη εικόνα και τη συνείδησή μας έναντι του μέλλοντος της πατρίδας μας. 

* Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube