REAL TIME |

Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 26 Ιουνίου 2022

Λιβύη: Ανησυχία Τουρκίας για τη λήξη της κυβέρνησης της Τρίπολης

Λιβύη: Ανησυχία Τουρκίας για τη λήξη της κυβέρνησης της Τρίπολης

Η νομιμότητα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη,  ήρθε ξανά στο προσκήνιο στη Λιβύη, καθώς ο οδικός χάρτης για τη μεταβατική διαδικασία που δημιουργήθηκε με τη συμφωνία που υπογράφηκε στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έληξε στις 21 Ιουνίου 2022, γράφει το  τουρκικό κυβερνητικό πρακτορείο Anadolu.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι υπάρχει ο φόβος για μια «πολυδιάστατη» σύγκρουση στη χώρα.

«Αυτή η κατάσταση, που συνέπεσε με μια περίοδο έντονης στρατιωτικής δραστηριότητας στην πρωτεύουσα Τρίπολη και τις γύρω πόλεις, μπορεί να οδηγήσει στο ξέσπασμα μιας πολυδιάστατης σύγκρουσης σπάζοντας την εκεχειρία που υπογράφηκε μεταξύ του λιβυκού στρατού (της Τρίπολης)  και των δυνάμεων πιστών στον Χαλίφα Χαφτάρ (της ανατολικής Λιβύης) στις 23 Οκτωβρίου 2020».

 Ωστόσο ο Μπασάγκα ο  οποίος εκλέχθηκε πρωθυπουργός  από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ  τονίζει σε επιστολή του στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ΅, Αντόνιο Γκουτέρες:

«Ο οδικός χάρτης που καθορίστηκε από τον ΟΗΕ σχετικά με τη διαδικασία των εκλογών στη Λιβύη έχει λήξει. Ως Πρωθυπουργός της Λιβύης που εκλέχθηκε από το Κοινοβούλιο, θα καταβάλω τις απαραίτητες προσπάθειες για να οδηγήσω τη χώρα στις εκλογές το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Μπασάγκα.

Μάλιστα, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα, ο Μπασάγκα τονίζει στην επιστολή του στον Αντόνιο Γκουτέρες ότι «απαιτεί να αναγνωριστεί ως η νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη».

Επιπλέον, η Αίγυπτος ενεπλάκη στις πολιτικές συγκρούσεις στη Λιβύη. Ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών Αχμέντ Χάφεζ  δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης υπό τον πρωθυπουργό της Τρίπολης, Νταμπάιμπα,  είχε λήξει στις 22 Ιουνίου 2022:

«Μετά τον οδικό χάρτη που εγκρίθηκε στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης και το τέλος της θητείας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένες πλευρές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν (αυτήν την πραγματικότητα) με ψευδείς δηλώσεις για να αποσπάσουν την προσοχή».

Το τούρκικο δημοσίευμα συνεχίζει:

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Νταμπάιμπα  ενίσχυσε τις στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας στην Τρίπολη μετά τις φήμες ότι στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στην Μπασάγκα αναπτύχθηκαν στην πόλη Zintan, στα δυτικά τμήματα της πρωτεύουσας Τρίπολης.

aa.com.tr

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube