Η Γερμανία στηρίζει την Κομισιόν σε έρευνες για pushback
H Γερμανία συμφωνεί με την Κομισιόν ότι είναι σημαντικό να γίνουν έρευνες για επαναπροωθήσεις
Το υπ. Εξωτερικών απαντά σε ερώτηση της DW για τις δηλώσεις της Αν. Μπέρμποκ περί διαλεύκανσης των νέων καταγγελιών για επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Έβρο.
“Η Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει να διεξαχθεί έρευνα. H Γερμανία συμφωνεί με την Κομισιόν ότι είναι σημαντικό ανεξάρτητοι φορείς να παρέχουν επ‘ αυτού βιώσιμες και διαφανείς πληροφορίες”. Αυτά ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ σχετικά και με τις νέες καταγγελίες για pushback αλλά και χρησιμοθηρική εκμετάλλευση προσφύγων από τις ελληνικές αρχές στον Έβρο αλλά και τις χθεσινές δηλώσεις μέσω twitter της Γερμανίδας υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ για τον Έβρο – όπως και για τον ισπανικό θύλακα Μελίγια – τις οποίες και ξαναδιάβασε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ.
“Γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τη μεταρρύθμιση του κοινού, ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, εργαζόμαστε επίσης για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού παρακολούθησης. Αλλά αυτές οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Κατά την άποψή μας είναι σημαντικό να έχουν πρόσβαση για την παρακολούθηση της κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και μη κρατικοί φορείς, όπως ΜΚΟ” ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Εξωτερικών.
“Για όλα αυτά βρισκόμαστε σε διμερείς επαφές με την Ελλάδα. Έχουμε τακτικό διμερή διάλογο για το μεταναστευτικό, τελευταία φορά τον Μάιο” ανέφερε ο Μπούργκερ. Μάλιστα, όπως τόνισε, για τα ίδια θέματα ο διάλογος με την Ελλάδα διενεργείται και σε διάφορα άλλα “fora” με εμπλεκόμενες χώρες από την περιοχή.
Αυστηρές δηλώσεις κατά της Ελλάδας για τα pushback
Η αντίδραση χθες της υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ μέσω twitter και ηχηρών hastag Έβρος και Μελίγια ήταν έντονη. Μεταξύ άλλων ανέφερε: “Οι κοινές αξίες μας, ο ανθρωπισμός και τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν και στα σύνορά μας. Tα γεγονότα και οι καταγγελίες θα πρέπει να διερευνηθούν πλήρως. Δεν πρέπει να επαναληφθούν”.
Σε σκληρό τόνο όμως κινείται και η αντίδραση της αντιπροέδρου της γερμανικής βουλής από τους Πρασίνους Κάτριν Γκέρινγκ Έκαρντ, η οποία μέσω συνέντευξης στα μέσα του ομίλου Funke ζητά κυρώσεις σε βάρος της Αθήνας. Kαι όπως είπε χαρακτηριστικά: “Η χρήση προσφύγων που έχουν ανάγκη ως βοηθών για παράνομες επαναπροωθήσεις είναι βαθιά απάνθρωπη και παραβιάζει κάθε έννοια κράτους δικαίου”.
Θα έρθει στη Γερμανία αντιπροσωπεία του ελληνικού υπ. Άμυνας;
Στην κυβερνητική ενημέρωση τέθηκε επίσης και το ζήτημα της κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Το γερμανικό υπ. Άμυναςδεν θέλησε προς το παρόν να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει δημοσιογραφικές πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη στη Γερμανία αντιπροσωπείας του ελληνικού υπ. Άμυνας, προκειμένου να δει από κοντά γερμανικά άρματα μάχης που θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία.
“Βρισκόμαστε σε πολύ στενή επαφή, αλλά οι συνομιλίες δεν έχουν γίνει ακόμη. Φυσικά δεν μπορούμε να πούμε εδώ εάν οι Έλληνες σχεδιάζουν να έρθουν στη Γερμανία. Για μια τέτοια συνάντηση θα μπορώ να πω κάτι μόνο όταν θα είναι κάτι σίγουρο” απάντησε εκπρόσωπος του υπ. Άμυνας σε ερώτηση επίσης του ελληνικού προγράμματος της DW.
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο
Πηγή: Deutsche Welle