REAL TIME |

Weather Icon

Εκτός ορίων ο Ερντογάν: Απειλεί την Ελλάδα με «καταστροφικό τέλος»

Εκτός ορίων ο Ερντογάν: Απειλεί την Ελλάδα με «καταστροφικό τέλος»

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, επαναφέροντας εκ νέου το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου, προέβη την Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν.

O Toύρκος πρόεδρος, ο οποίος παρακολούθησε μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο και πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σήμερα τη στρατιωτική άσκηση «Efes 2022» στη Σμύρνη, κάλεσε την Αθήνα «να σταματήσει τη στρατιωτικοποίηση νησιών» που δεν διέπονται από στρατιωτικό καθεστώς, αλλά και να «δρα σε συμφωνία με τις διεθνείς συμβάσεις». 

Ερντογάν: «Δεν κάνω πλάκα, μιλάω σοβαρά»

«Δεν κάνω πλάκα, μιλάω σοβαρά. Αυτός ο λαός είναι αποφασιστικός, κι όταν αυτός ο λαός πει κάτι, ακολουθεί αυτά που λέει. Οι προσπάθειες να εντάξουν τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ και τρίτες χώρες και να εμπλέξουν κι αυτές, δεν σημαίνει τίποτα πέρα από μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος. Φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης κάνει τουριστική απόβαση στα νησιά. Δεν μπορεί να φτάσει κάπου», είπε, μεταξύ άλλων, προσθέτοντας: 

«Τις προκλήσεις της Ελλάδας τις αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία, Ομως βλέπουμε πως αυτή η ψυχραιμία μας παρεξηγήθηκε απο την άλλη πλευρά. Η Τουρκία δεν καταπατά το δικαίωμα και το δίκαιο κανενός. Αλλα δεν επιτρέπει και να της καταπατηθούν και τα δικαιώματά της απο κανέναν. Αυτή η χώρα (η Ελλάδα) απο την ίδρυση της, βασιζόμενη στις πλάτες άλλων χωρών, εμπλέκεται στους υπολογισμούς άλλων χωρών. Καλούμε την Ελλάδα να συμμαζέψει τα μυαλά της, να μείνει μακριά απο τα όνειρα, τις δηλώσεις και τις ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα που θα μετανιώσει, όπως συνέβη πριν απο έναν αιώνα. Συνέλθετε! Η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματα της στο Αιγαίο. Όπως δεν θα σταματήσει, όταν χειραστεί, να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που της δίνει το διεθνές δίκαιο στο ζητημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών».

Πρόσθεσε, δε, ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις μας για τους υδρογονάνθρακες. Σύμφωνα με τις εφαρμογές του ΟΗΕ και τo διεθνές εθιμικό δίκαιο. Στις ζώνες δικαιοδοσίας μας δεν θα επιτρέψουμε και δεν επιτρέψαμε να γίνει οποιοδήποτε σχέδιο ή ενέργειες». 

Δείτε εδώ το βίντεο με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου

Παράλληλα, σε μια ιδιαίτερα επιθετική ανάρτηση προχώρησε και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Oμέρ Τσελίκ. «Ίσως έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», έγραψε στο Twitter, παραθέτοντας εικόνες από την άσκηση. 

Με 16 χάρτες απαντά το ΥΠΕΞ

Από πλευρά του, απάντηση στον τουρκικό αναθεωρητισμό δίνει το υπουργείο Εξωτερικών, δημοσιεύοντας 16 χάρτες που απεικονίζουν «με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο» τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις. Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του, οι χάρτες αυτοί εκθέτουν για ακόμη μια φορά την Τουρκία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube