Weather Icon
Βαλκάνια 26 Ιουνίου 2022

Εδώ είναι Βαλκάνια

Εδώ είναι Βαλκάνια

Τα Σκόπια θα πρέπει να τροποποιήσουν το Σύνταγμα τους ώστε να περιλάβουν τους Βούλγαρους στις αναγνωρισμένες εθνικές ομάδες

Προκόπης Θουκυδίδης

Ισορροπίες στα Βαλκάνια δεν υπάρχουν και αν υπάρχουν είναι λεπτές. Οι διάσπαρτοι εθνικοί πληθυσμοί που έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη εθνικής ομοιογένειας στο εσωτερικό των κρατών ορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιδιώξεις τους στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Το βαλκανικό κομφούζιο δείχνει να αποσυμφορεί, έστω και προσωρινά, η άρση του βέτο της Σόφιας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε-Σκοπίων. Την ψήφο του βουλγαρικού κοινοβουλίου, επέτρεψε η μεταστροφή δύο αντιπολιτευόμενων βουλγαρικών κομμάτων, μετά από μεσολάβηση της Γαλλίας.

Ο Κίριλ Πετκόφ του οποίου η κυβέρνηση έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο, κάλεσε τα Σκόπια να εκμεταλλευθούν το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται δηλώνοντας πως «είναι η ώρα η κυβέρνηση της δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας να ηγηθεί του έθνους της, αυτό που εξαρτάται από αυτούς αυτή τη στιγμή είναι να πουν ότι θέλουν να γίνουν μέρος της ΕΕ…».

Τα Σκόπια ωστόσο θα πρέπει να τροποποιήσουν το Σύνταγμα τους ώστε να περιλάβουν τους Βούλγαρους στις αναγνωρισμένες εθνικές ομάδες. Επίσης, σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε από το βουλγαρικό κοινοβούλιο, ξεκαθαρίζεται πως δεν αναγνωρίζεται από τη Βουλγαρία η ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας. Την συμβιβαστική πρόταση, δεν φαίνεται πάντως να αποδέχεται ο πρωθυπουργός των Σκοπίων. Ο Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι τόνισε ότι η πρόταση συμβιβασμού είναι απαράδεκτη και πως ο μόνος τρόπος να γίνει αποδεκτή, είναι να περιέχει σαφή διατύπωση για την μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα.

Γαλλική παρέμβαση

Παρά την παρέμβαση της Γαλλίας για την επίλυση του ζητήματος, οι διαφορές παραμένουν και οι βουλευτές της Βουλγαρίας προειδοποίησαν πως δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να εμφανισθούν νέα εμπόδια και η διαδικασία να μπλοκάρει ανά πάσα στιγμή. Οι μακρόσυρτες συγκρούσεις ανάμεσα σε σχετικά αδύναμα και φτωχά κράτη μπορούν να αποφευχθούν με την παρέμβαση ισχυρών κρατών, με γνώμονα πάντα τα συμφέροντά τους. Συμφέρον της Γαλλίας σε αυτή την περίπτωση, είναι να κλείσει την προεδρία της στην Ε.Ε. με πετυχημένο τρόπο, έστω κι αν αυτή έχει σημαδευτεί για πάντα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube