Weather Icon

«Σαν να παίζεις σκάκι με ένα περιστέρι»: Τι πρέπει να γνωρίζουν Φινλανδία και Σουηδία για τον Ερντογάν

«Σαν να παίζεις σκάκι με ένα περιστέρι»: Τι πρέπει να γνωρίζουν Φινλανδία και Σουηδία για τον Ερντογάν

Τι οφείλουν να γνωρίζουν Φινλανδία και Σουηδία για τον τουρκικό σκόπελο

Εκπρόσωποι της Σουηδίας και της Φινλανδίας συναντούν σήμερα Τούρκους αξιωματούχους για συνομιλίες σχετικά με τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οι δύο χώρες υπέβαλαν τις αιτήσεις τους για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Χρειάζονται την υποστήριξη και των 30 μελών του ΝΑΤΟ. Όμως η Τουρκία έχει αντιταχθεί στις αιτήσεις τους, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τις κατηγορεί ότι προσφέρουν καταφύγιο σε υποστηρικτές της κουρδικής μαχητικής ομάδας PKK.

Τι οφείλουν να γνωρίζουν Φινλανδία και Σουηδία για τον τουρκικό σκόπελο που προέκυψε στην πορεία τους προς τους κόλπους του ΝΑΤΟ; Το New Stateman απαντάει καταγράφοντας το προφίλ του Τούρκου προέδρου:

Η ντρίπλα του Ερντογάν

Ο Ερντογάν θα γινόταν ποδοσφαιριστής αν ο πατέρας του δεν τον είχε εμποδίσει να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Μέσα σε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος ντριμπλάρει με το τουρκικό του βέτο για να σουτάρει στο σουηδικό τέρμα, σχολιάζει η δημοσιογράφος Ετζέ Τεμελκουράν, που υπογράφει το άρθρο, προσθέτοντας ότι οι υποστηρικτές του είναι απόλυτα αφοσιωμένοι, η ομάδα του άθικτη και οι Σουηδοί φαίνονται σαν να μην άκουσαν καν το αρχικό σφύριγμα του διαιτητή. «Σίγουρα δεν είναι προετοιμασμένοι για τα κόλπα», διαπιστώνει.

«Σαν να παίζεις σκάκι με ένα περιστέρι»

Μια μέρα αφότου ο Ερντογάν ανακοίνωσε ξαφνικά ότι θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο της Τουρκίας για να μπλοκάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στο Βερολίνο για να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται ανώνυμο διπλωμάτη του ΝΑΤΟ, η συνάντηση ήταν σκανδαλώδης.  Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ύψωσε τη φωνή του στη Σουηδή ομόλογό του, Αν Λίντε, λέγοντας ότι ήταν εκνευρισμένος με τη «φεμινιστική πολιτική» της και ενοχλημένος από το «δράμα» της.

Το ενδιαφέρον μέρος της ιστορίας είναι ότι οι υπουργοί στη συνάντηση ήρθαν σε αμηχανία και επέλεξαν να σωπάσουν, σύμφωνα πάντα με τον διπλωμάτη του ΝΑΤΟ. «Το να μιλάς με έναν δεξιό λαϊκιστή είναι σαν να παίζεις σκάκι με ένα περιστέρι», σχολιάζει η Τεμελκουράν, προσθέτοντας: «Ακόμα κι αν παίζεις το παιχνίδι τέλεια, το περιστέρι σκορπάει τα κομμάτια και πετάει περήφανα μακριά».

Όπως εξηγεί, όποιος πρόκειται να διαπραγματευτεί με ένα καθεστώς σαν αυτό που κυβερνά την Τουρκία θα πρέπει να είναι έτοιμος να βιώσει ξαφνικές αλλαγές στους βασικούς κανόνες και να προετοιμαστεί για την απόρριψη των προηγουμένως καθιερωμένων κανονισμών.

Το σοκ που προκαλείται από τέτοιους τρόπους θα δημιουργεί αμήχανες σιωπές, όπως αυτές στο Βερολίνο στις 14 Μαΐου, αλλά όσο παρατείνονται αυτές οι σιωπηλές στιγμές, θα δημιουργούνται αμετάκλητα νέοι κανόνες. «Ξαφνικά, μπορεί να βρεθείτε να προσπαθείτε να σκορπίσετε τα κομμάτια καλύτερα από το περιστέρι», λέει χαρακτηριστικά.

Το παζάρι με τα μπισκότα

Σχολιάζοντας την δουλειά του Τσαβούσογλου, η δημοσιογράφος εξηγεί ότι έχει καθήκον να κατεβάζει την μπάλα όταν ο Ερντογάν την πετάει απροσδόκητα και, μερικές φορές, σε κατευθύνσεις που δεν έχουν νόημα. Αυτό συμβαίνει στην εσωτερική πολιτική αρκετά συχνά, ωστόσο γίνεται ορατό στον κόσμο μόνο όταν ο Ερντογάν παίζει στο διεθνές πρωτάθλημα.

Και τελικά τι θέλει ο Τούρκος πρόεδρος; Η λέξη-κλειδί στην πολιτική του είναι η συναλλαγή, σημειώνει, ερμηνεύοντας την τάση του Ερντογάν για παζάρι με βάση το βιογραφικό του, καθώς ξεκίνησε την καριέρα του ως πωλητής μπισκότων.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube