Weather Icon

Ο Ερντογάν συναλλάσσεται με τον Πούτιν, απειλεί την Ελλάδα και οι σύμμαχοι συνιστούν… διάλογο για το Αιγαίο

Ο Ερντογάν συναλλάσσεται με τον Πούτιν, απειλεί την Ελλάδα και οι σύμμαχοι συνιστούν… διάλογο για το Αιγαίο

Τη στιγμή που η Δυτική Συμμαχία, με τεράστιο κόστος, προσπαθεί να αποκρούσει τον ρωσικό αναθεωρητισμό και να υπερασπιστεί την Ουκρανία, ο «σύμμαχος» Ταγίπ Ερντογάν συνδιαλέγεται με τον πρόεδρο Β. Πούτιν ζητώντας την «άδεια» και την ανοχή για να πραγματοποιήσει νέα εισβολή στο έδαφος της Συρίας.

Στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο Ερντογάν πρακτικά επιδίωξε να εξαργυρώσει, ακόμη μια φορά, τη φιλορωσική στάση του στη διάρκεια της κρίσης, με ανταλλάγματα σε θέματα που αφορούν τις τουρκικές επιδιώξεις. Χωρίς την ανοχή της Ρωσίας ουδεμία στρατιωτική κίνηση της Τουρκίας μπορεί να γίνει στη Β. Συρία, ενώ εκφράζεται ανησυχία ότι εκτός των άλλων στόχων της Άγκυρας εξασφαλίζεται το πεδίο για τη Ρωσία που έχει υποχρεωθεί να αποσύρει δυνάμεις από τη Συρία λόγω του Ουκρανικού.

Η Τουρκία χωρίς να έχει ακολουθήσει τη Δύση στην πολιτική κυρώσεων προς τη Ρωσία θα συνεχίσει να απολαμβάνει τα προνόμια της ανεμπόδιστης και σε προνομιακούς όρους προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, θα συνεχίσει να υποδέχεται στο έδαφος της Ρώσους τουρίστες, αλλά και τους Ρώσους ολιγάρχες ελπίζοντας ότι θα μεταφέρουν στην Τουρκία τα κεφάλαιά τους που είναι προς επένδυση.

Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές συμμαχικές χώρες, σηκώνουν το μεγάλο βάρος της προσπάθειας ανάσχεσης της Ρωσίας, με ορισμένες, όπως η Ελλάδα, να αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο, καθώς η απειλή ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα είναι από τη «σύμμαχο» Τουρκία και η επικέντρωση στο μέτωπο της Ουκρανίας απορροφά δυνάμεις και ενέργεια από το πραγματικό μέτωπο που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Επίσης είναι και οι άλλες επώδυνες συνέπειες, όπως αυτή με την κατάληψη των δυο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από το Ιράν σε απάντηση της κατάσχεσης του ιρανικού φορτίου πετρελαίου σε δεξαμενόπλοιο στην Κάρυστο κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ. Αυτή η κατάσχεση έγινε με δικαστική απόφαση προς εφαρμογή αιτήματος των ΗΠΑ βάσει της συμφωνίας δικαστικής αρωγής, για κυρώσεις όμως που ούτε η Ελλάδα συμμετέχει ούτε η Ε.Ε. και έχουν σαφώς πρόβλημα διεθνούς νομιμοποίησης.

Και σε αυτό το κλίμα αντί η Συμμαχία να αντιδράσει και να απαντήσει όπως θα έπρεπε στον Ερντογάν ο οποίος ακόμη και τώρα, μερικές εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, εκβιάζει, κρατώντας κλειστή την πόρτα στη Φιλανδία και στη Σουηδία, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ εμφανίζεται σχεδόν ως ικέτης του Τ. Ερντογάν ενώ Ουάσιγκτον και Βερολίνο δείχνουν ανοχή.

για τη συνέχεια Liberal

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube