Weather Icon

Απειλές Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας: Μιλάμε πολύ σοβαρά για τα νησιά, δεν μπλοφάρουμε

Απειλές Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας: Μιλάμε πολύ σοβαρά για τα νησιά, δεν μπλοφάρουμε

Νέες απειλές, αυτή τη φορά από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έρχονται για την Ελλάδα. Μιλάμε πολύ σοβαρά για τα νησιά, δεν μπλοφάρουμε”, είπε ο Τσαβούσογλου, λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής την οποία απέστειλε η Ελλάδα στον ΟΗΕ, μέσω της οποίας αποδομεί την τουρκική ρητορική περί αποστρατιωτικοποίησης.

“Είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα να ακυρώσει το καθεστώς των νησιών που της είχαν δοθεί υπό όρους βάσει των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947. Όποιον λόγο και να βρει η Ελλάδα, δεν ισχύει. Η Ελλάδα έχει οπλίσει τα νησιά από το 1960 και είπαμε, ‘αν δεν τα παρατήσει, θα αρχίσει η συζήτηση για την κυριαρχία’. Είμαστε πολύ σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Επειδή τους δόθηκαν υπό όρους νησιά, εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω σε αυτό το θέμα. Το θέμα δεν πρέπει να απορριφθεί με κενά λόγια του τύπου ‘Η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική πολιτική, έχει τα μάτια της στα εδάφη μας’. Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση συμφωνίας. Τα βήματα που κάνει η Ελλάδα στοχεύουν να αποτελέσουν απειλή για την Τουρκία. Δεν μπορούμε να πούμε ‘δεν πειράζει, όσα όπλα κι αν βάλει’. Εφόσον δεν σταματούν την παραβίαση, θα τους κυνηγάμε”.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου ήρθαν ως απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Ο Τσαβούσογλου έκλεισε για άλλη μια φορά τις πόρτες στη Φινλανδία και τη Σουηδία , “Εάν θέλουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, θα κάνουν τα αναμενόμενα βήματα”. είπε.

Παράλληλα τόνισε ότι “θα εξετάσουμε το θέμα του διορισμού πρεσβευτή στο πλαίσιο της επίσκεψης (υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ) Λαπίντ στην Τουρκία. Είπε ότι θα έρθει το συντομότερο δυνατό, η ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί ακόμα”.

Αναφερόμενος στην συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν είπε: “Είπαμε ανοιχτά στις ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ είχαν μια πολιτική ισορροπίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία – Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου… Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτή την ισορροπία, το είπαμε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν, κάναμε μια προειδοποίηση. Αν και οι Αμερικανοί είπαν ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η αύξηση (των βάσεων) δεν διέφυγε της προσοχής μας”.

Επιστολή στον ΟΗΕ

Λίγη ώρα νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα διέλυσε κάθε επιχείρημα στη ρητορική της Άγκυρας ως προς τα νησιά του Αιγαίου, μέσω επιστολής που απέστειλε προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.  

Η Αθήνα, μέσα από τη συγκεκριμένη επιστολή, απαντά σημείο προς σημείο στους ισχυρισμούς της Τουρκίας για ελληνική “κυριαρχία υπό όρους” στα νησιά του Αιγαίου. Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει στην επιστολή της προς τον Αντόνιο Γκουτέρες ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι “η ελληνική κυριαρχία στα νησιά [του Ανατολικού Αιγαίου] είναι εξαρτημένη από την αποστρατιωτικοποίησή τους” με βάση τις Συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1947) είναι “νομικά, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτοι”.

Η Ελλάδα προς ενίσχυση των επιχειρημάτων της επιστρατεύει δύο αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στις οποίες αποτυπώνεται ότι τα σύνορα και η εδαφική κυριαρχία, που έχουν διαμορφωθεί από διεθνείς συνθήκες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Παράλληλα, η Αθήνα διαμηνύει πως όλα τα ελληνικά νησιά διαθέτουν πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα όσον αφορά στις θαλάσσιες ζώνες.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube