REAL TIME |

Weather Icon
Video , Διάστημα , ΗΠΑ 6 Μαΐου 2022

«Αντί να πίνω κοκτέιλ στην παραλία, θα σώσω την ανθρωπότητα» – Η ίδρυση μιας εταιρείας 100 δισ. δολαρίων

«Αντί να πίνω κοκτέιλ στην παραλία, θα σώσω την ανθρωπότητα» – Η ίδρυση μιας εταιρείας 100 δισ. δολαρίων

6 Μαΐου 2002 

Ιδρύεται η SpaceX, η εταιρεία διαστήματος του Elon Musk που το 2008 βρέθηκε ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, αλλά σήμερα αποτιμάται στα 100 δισ. δολάρια. 

Όλα ξεκίνησαν από μια τρελή ιδέα που είχε ο επιχειρηματίας από τη Ν. Αφρική το 2001. Στα 30 του, είχε κιόλας πλουτίσει δύο φορές, πουλώντας δύο εταιρείες που είχε ιδρύσει (την Zip2 και την X.com – που αργότερα έγινε PayPal) αντί εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, αντί να φτιάξει άλλη μία εταιρεία του ίντερνετ ή να αποσυρθεί και να ξοδεύει την περιουσία του, ο Musk ήταν αποφασισμένος να κάνει κάτι σημαντικότερο: Ήθελε να χρησιμοποιήσει τα χρήματά του για να σώσει την ανθρωπότητα από τον αφανισμό και πείστηκε ότι ο τρόπος για να το επιτύχει είναι δημιουργώντας μια ανθρώπινη αποικία στον Άρη.

Μία από τις πρώτες του σκέψεις ήταν να αγοράσει πυραύλους από τη Ρωσία, καθώς πείστηκε ότι αυτοί ήταν οι φθηνότεροι που μπορούσε να βρει. Και έτσι, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Mars Society του έδωσε το τηλέφωνο του Jim Cantrell, ενός συμβούλου αεροναυπηγικής που είχε δουλέψει για τη NASA και τη Γαλλική Υπηρεσία Διαστήματος και είχε συνεργαστεί με τη Σοβιετική Ένωση. 

Μία μέρα, ο Musk απλά τον πήρε τηλέφωνο στο κινητό του. Ο Cantrell βρισκόταν στο αυτοκίνητό του και δυσκολευόταν να τον ακούσει. «Είχα την οροφή κατεβασμένη στο αυτοκίνητό μου και το μόνο που μπόρεσα να ακούσω ήταν ότι ένας τύπος που τον έλεγαν Ian Musk μου έλεγε ότι είναι δισεκατομμυριούχος του ίντερνετ και ήθελε να μου μιλήσει», θα έλεγε αργότερα ο Cantrell σε μία συνέντευξή του. 

Όμως, δεν ξέχασε το «ποίημα» που του είπε ο Musk με μια ανάσα και χωρίς να χάνει χρόνο με τυπικότητες και ευγένειες. Προφανώς, ήταν το ίδιο που έλεγε σε όλους όσους έπαιρνε τηλέφωνο για αυτό το τρελό του σχέδιο να στείλει τον άνθρωπο στον Άρη. 

«Είμαι ο Elon Musk, είμαι δισεκατομμυριούχος του ίντερνετ, ίδρυσα την PayPal και την X.com. Πούλησα την X.com στην Compaq αντί 165 εκατ. δολάρια σε μετρητά και θα μπορούσα να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου σε μία παραλία, πίνοντας Mai Tai, αλλά αποφάσισα ότι η ανθρωπότητα χρειάζεται να γίνει ένα διαπλανητικό είδος για να επιβιώσει και θέλω να κάνω κάτι με τα χρήματά μου για να δείξω ότι η ανθρωπότητα μπορεί να το κάνει αυτό και χρειάζονται ρωσικούς πυραύλους και για αυτό σας παίρνω». 

Για τη συνέχεια MoneyReview

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube