Weather Icon

Τουρκία και Ιράν ερίζουν για επιρροή στο Ιράκ και οι Κούρδοι είναι το “κλειδί

Τουρκία και Ιράν ερίζουν για επιρροή στο Ιράκ και οι Κούρδοι είναι το “κλειδί

Η Τουρκία ξεκινά άλλο ένα παιχνίδι εξουσίας στο βόρειο Ιράκ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Μασρούρ Μπαρζανί, τον πρωθυπουργό της αυτόνομης περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG). Στη συνέχεια ο Μπαρζανί μετέβη στο Λονδίνο τη Δευτέρα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου. Εν τω μεταξύ, πίσω στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν εξαπολύσει νέα επίθεση εναντίον “τρομοκρατών”, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η Άγκυρα.

Οι επιθέσεις της Τουρκίας στο PKK στο βόρειο Ιράκ έγιναν μετά τις συναντήσεις με τον αξιωματούχο της KRG. Η Τουρκία ξεκινά άλλο ένα παιχνίδι εξουσίας στο βόρειο Ιράκ. Ισχυρίζεται ότι πολεμά το PKK, τα μέλη του οποίου αποκαλεί “τρομοκράτες”, αλλά δημιουργεί βάσεις και χρησιμοποιεί τον ιρακινό εναέριο χώρο. Η Τουρκία έχει στενούς δεσμούς με την KRG, την αυτόνομη κουρδική περιοχή. Τα συμφέροντά της εκεί περιλαμβάνουν το ενεργειακό εμπόριο και τις επενδύσεις, και θέλει να παρακολουθεί στενά το ακροαριστερό PKK, το οποίο η Τουρκία πολεμά εδώ και χρόνια.

“Ένας από τους τομείς που συνεργάζονται η Τουρκία και η KRG είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι η τρομοκρατική ομάδα PKK έχει προπύργια σε περιοχές του βόρειου Ιράκ υπό τον έλεγχο της KRG”, σημείωσε η τουρκική Daily Sabah.

Σύμφωνα με το κουρδικό μέσο ενημέρωσης Rudaw, “ξέσπασαν νέες συγκρούσεις μεταξύ του ιρακινού στρατού και μιας ένοπλης ομάδας που συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) στη Σινγκάλ για τον έλεγχο της περιοχής, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης του PKK, που συνέδεσαν το περιστατικό με τη νέα στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας κατά του PKK στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ”. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τώρα μια εκτυλισσόμενη επιχείρηση σε όλο το βόρειο Ιράκ και νέες συγκρούσεις και αστάθεια.

Όπως γράφει η Jerusalem Post, ενώ η Τουρκία κάνει τις κινήσεις της, μια άλλη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη με επικεφαλής την Τεχεράνη. Το Ιράν θέλει να διαχειριστεί τη Βαγδάτη και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη επιρροή στο Ιράκ. Χρησιμοποιεί ομάδες που είναι φιλοϊρανικές για να το πετύχει. Το Fars News στο Ιράκ αναφέρει ότι κορυφαία σιιτικά κόμματα συναντήθηκαν πρόσφατα στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων συμμετεχόντων σε μια συνάντηση υπέρ του Ιράν που είχε σχεδιαστεί για να τερματίσει την τρέχουσα πολιτική κρίση στο Ιράκ.

“Στην εκδοθείσα δήλωση περιγραφόταν ο μετασχηματισμός της πολιτικής διαδικασίας και η κίνηση προς πρακτικά βήματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την ικανοποίηση των αιτημάτων του ιρακινού λαού ως τον κύριο στόχο για τον οποίο πρέπει να αγωνιστούν όλα τα ιρακινά κόμματα”, αναφέρει το Fars News.

Ο Κάις αλ-Χαζάλι, γενικός γραμματέας του κινήματος Asaib Ahl al-Haq στο Ιράκ, τόνισε νωρίτερα ότι το πλαίσιο συντονισμού αγνοεί τα ιρακινά συμφέροντα. Αυτό που στην πραγματικότητα εννοεί είναι ότι το Ιράν δεν θέλει το Ιράκ να καθοδηγείται από ομάδες που υποστηρίζονται από τον Μοκτάντα Σαντρ και τους συμμάχους του. Το Ιράν έχει τους δικούς του συμμάχους στο κοινοβούλιο στο Ιράκ, με επικεφαλής τον Χάντι αλ-Αμίρι και τον Συνασπισμό Fatah, καθώς και εκείνους όπως ο Χαζαλί και ο Νούρι αλ-Μαλίκι. Το Ιράν έχει φίλους και στην κουρδική περιοχή, μέσα στο PUK, το δεύτερο μεγαλύτερο κουρδικό πολιτικό κόμμα.

Ενώ ο Μασρούρ Μπαρζάνι βρισκόταν στην Τουρκία και τη Βρετανία, φαίνεται ότι το Ιράν θέλει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του με τον Συνασπισμό του Κράτους του Νόμου και το PUK και άλλες φατρίες. Τα μέσα ενημέρωσης του Ιράν σημειώνουν ότι η παράταξη Σαντρ στο κοινοβούλιο έχει 73 από τις 329 έδρες, ενώ το KDP υπό τον Μπαρζανί έχει 33 έδρες. “Είναι αλήθεια ότι η παράταξη Σαντρ κέρδισε τις περισσότερες κοινοβουλευτικές έδρες σε αυτές τις εκλογές, αλλά αυτές οι έδρες δεν επαρκούν για να σχηματιστεί κυβέρνηση και πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό με άλλες πολιτικές ομάδες”, αναφέρει το Fars News.

Αυτό που ακολουθεί μπορεί να φέρει το Ιράν να προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να συνεχίσει να προκαλεί διαμάχες και να δημιουργεί μια σφήνα μεταξύ του φυσικού συνασπισμού που έχει σχηματιστεί μεταξύ του Σαντρ, των σουνιτικών πολιτικών στοιχείων και του KDP. Το Ιράν θα χρησιμοποιήσει τους Μαλίκι, Αμίρι, Χαζαλί και άλλους για να το κάνει αυτό. Εν τω μεταξύ, στο έδαφος, οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές απειλούν όλο και περισσότερο τις τουρκικές βάσεις στο βόρειο Ιράκ, ειδικά τη βάση κοντά στην Μπασίκα. Αυτό σημαίνει ότι το Ιράν και η Τουρκία κάνουν έναν αγώνα για την εξουσία στο Ιράκ. Οι Κούρδοι αποτελούν ενός είδους μεντεσέ πάνω στον οποίο πιέζουν και οι δύο αυτές χώρες, και η πόρτα για την εξουσία στο Ιράκ στηρίζεται σε αυτό τον μεντεσέ.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube