Weather Icon
Αιγαίο , Εθνική Άμυνα , Τουρκία 30 Απριλίου 2022

Με μπαράζ ασκήσεων απαντούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στις Τουρκικές απειλές – Αιχμή του δόρατος οι Ειδικές Δυνάμεις

Με μπαράζ ασκήσεων απαντούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στις Τουρκικές απειλές – Αιχμή του δόρατος οι Ειδικές Δυνάμεις

Με μπαράζ ασκήσεων μέσα στο Μάιο απαντούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην κλιμακούμενη Τουρκική επιθετικότητα και στις απειλές της Άγκυρας όπως κορυφώθηκαν  προχθές με το πρωτόγνωρο μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων πάνω από το Αιγαίο.

Στην νευρικότητα των γειτόνων το ΓΕΕΘΑ αντιπαραβάλει ψυχραιμία αλλά και ουσιαστική προβολή ισχύος. Στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι πέρα από τις εντυπώσεις και τον επικοινωνιακό «πόλεμο» που έχει εξαπολύσει η Τουρκία υπάρχει η πραγματικότητα επί του πεδίου. Εκεί όπου οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές και ικανές σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση να επιφέρουν τρομακτικά χτυπήματα.

Άλλωστε ακόμα και στο επίπεδο των προκλήσεων πάνω από το Αιγαίο πέρα από τις υπερπτήσεις και παραβιάσεις στις οποίες προχωρούν οι γείτονες για να υπενθυμίσουν τις διεκδικήσεις τους η ουσία είναι πως η Πολεμική μας Αεροπορία έχει πάντα το «πάνω χέρι» και αυτό καταδεικνύεται από τα συνεχή «lock» των Τουρκικών μαχητικών από τα Ελληνικά «γεράκια».

Τουρκικά μαχητικά δεν θα υπάρχουν στην «Tiger Meet» όμως η μεγάλη άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αεροπορική Βάση του Αράξου από τις 9 έως τις 20 Μαΐου συγκεντρώνει την «αφρόκρεμα» του ΝΑΤΟ από τις Ευρωπαϊκές χώρες. Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί, Βέλγοι, Τσέχοι για δύο εβδομάδες θα πετούν μαζί με τα Ελληνικά «γεράκια» σε ολόκληρο το FIR Αθηνών. Με τους Επιτελείς του ΑΤΑ αλλά και τα Στελέχη της 335 Πολεμικής Μοίρας «Τίγρης» να έχουν σχεδιάσει μια σειρά από σενάρια τα όποια από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι ενοχλούσαν τους γείτονες οι οποίοι ήταν εξαιρετικά αμφίβολο αν θα τα αποδέχονταν. Τελικά οι εξελίξεις ανάγκασαν το ΓΕΕΘΑ να τους αποπέμψει.

Επιπλέον τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες ασκήσεις Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν το μήνα που έρχεται σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας. Με πρώτη την «Αlexander the Great» με συμμετοχή δυνάμεων από τις ΗΠΑ και περιοχή εκτέλεσης τη Μαγνησία αλλά και το Αιγαίο. Άσκηση με έμφαση στις αμφίβιες αποβατικές επιχειρήσεις.

Ακολουθεί η «Trojan Footprint» άσκηση με συμμετοχή Μονάδων κομάντος από ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αλβανία. Θα διεξαχθεί κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και θα προβλέπει μια σειρά από σενάρια τα οποία σχεδιάζει η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου η οποία θα έχει και την ευθύνη.

Η «Stolen Cerberus» άσκηση-θεσμός τα τελευταία χρόνια φέρνει στην Ελλάδα Αμερικανούς SOF αλλά και μεταγωγικά αεροσκάφη. Περιλαμβάνει κυρίως σενάρια ρίψεων τόσο αλεξιπτωτιστών όσο και εφοδίων. Το σημαντικό όμως είναι ότι πέρα από την Αττική σενάρια της άσκησης θα εκτελεστούν τόσο στη Ρόδο όσο και στη Λήμνο νησιά τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο των Τουρκικών διεκδικήσεων.

Μια ακόμη μεγάλη άσκηση Special Forces θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Μάιο με συμμετοχή Μονάδων της ΔΕΠ. Πρόκειται για την «Swift Response» η οποία θα διεξαχθεί στα εδάφη της Βόρειας Μακεδονίας με συμμετοχή SOF από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Β. Μακεδονία. Η άσκηση περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της NΑΤΟικης «Defender Europe». Tαυτόχρονα με τις διεθνής ασκήσεις σε πλήρη εξέλιξη θα βρίσκεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και των τριών Κλάδων ενώ δεν αποκλείονται και έκτακτες ασκήσεις-συνεκπαιδεύσεις.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube