REAL TIME |

Weather Icon

Και πάλι λάθος «διαβάζουμε» την Τουρκία. Γιατί άραγε;

Και πάλι λάθος «διαβάζουμε» την Τουρκία. Γιατί άραγε;

Είπε, μεταξύ άλλων: «Στο σύνολό τους οι δημοκρατίες βρίσκονται απέναντι στον αναθεωρητισμό. Και επίσης με πολύ καθαρή θέση και καθαρό λόγο, ανεξαρτήτως θυσιών και πέραν εκβιασμών, αυτό είναι κάτι που για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό σαν κεκτημένο και γι’ αυτό, πέρα από τις αρχές μας, είναι και κάτι το οποίο στηρίζουμε ολόθερμα».

Λειτουργεί, όπως υπογράμμισε, «σαν μια οιονεί ασπίδα για τα δικά μας συμφέροντα, για το δικό μας μέλλον και για το σκαλί δημιουργίας μιας Ευρώπης πολύ πιο συνεκτικής απ’ ό,τι μέχρι τώρα».

Επίσης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αναφερόμενος στη διεθνή αντίδραση κατά της ρωσικής εισβολής, υπογράμμισε ότι ο αναθεωρητισμός διεθνώς εις βάρος των συνθηκών και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών υπέστη ένα βαρύτατο πλήγμα, εκτιμώντας, μάλιστα, ότι η Τουρκία εξ αυτού του γεγονότος θα υποχρεωθεί από τη διεθνή ατμόσφαιρα να περιορίσει τον λεκτικό αναθεωρητισμό της και στην πράξη.

Συνεχίζοντας τις εκτιμήσεις του, οι οποίες προφανώς απηχούν τις υπηρεσιακές απόψεις και εκτιμήσεις που κυριαρχούν στην ελληνική διπλωματία, υπογράμμισε ότι το τουρκικό αναθεωρητικό αφήγημα, ως συνολική παρουσίαση θέσεως, υπέστη ένα βαρύ πλήγμα και εκτίμησε πως η Τουρκία θα υποχρεωθεί από τη διεθνή ατμόσφαιρα να ρίξει τους τόνους του αναθεωρητισμού της και εν τη πράξει να ακυρώσει τον οποιονδήποτε πραγματικό αναθεωρητισμό στο ορατό μέλλον. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι, με τη διαμορφούμενη άποψη της διεθνούς κοινότητας πως τέτοιου είδους επεμβάσεις διά της ισχύος των όπλων δεν είναι αποδεκτές, αυτό θα γίνει επαρκώς αντιληπτό από το τουρκικό σύστημα.

Στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο υπάρχει η ρήση του Ιησού «Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήση με», που αναφέρεται στον απόστολο Πέτρο. Στην περίπτωσή μας, πριν περάσουν τρεις εβδομάδες, η Τουρκία διέψευσε τρις τις εκτιμήσεις της ελληνικής διπλωματίας και του επικεφαλής της.

Πρώτον, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία αποτελεί εφαρμογή υπό μορφήν ασκήσεως του ομώνυμου δόγματος, το οποίο προβλέπει την ιδιοποίηση της υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και της ανατολικής Μεσογείου, καθιστώντας έτσι λειτουργικό και αλά τούρκα νόμιμο το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας αναφέρει τα εξής για την εν λόγω άσκηση:

1. Η άσκηση «MAVI VATAN-2022» θα πραγματοποιηθεί από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων σε Εύξεινο Πόντο, Αιγαίο Πέλαγος και ανατολική Μεσόγειο μεταξύ 11-21 Απριλίου 2022.

2. Στο πλαίσιο της άσκησης «MAVI VATAN-2022» θα γίνουν ενέργειες που αποσκοπούν στην αύξηση των επιπέδων πολεμικής ετοιμότητας των στοιχείων που θα συμμετάσχουν στην άσκηση ως εξής:

α. Τηρώντας την αποτελεσματικότητα αποστολής και διοίκησης των αρχηγείων και κέντρων επιχειρήσεων των υφισταμένων διοικήσεων της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων.

β. Με αξιολόγηση της συλλογιστικής, της προνοητικότητας και της ικανότητας λήψης αποφάσεων του προσωπικού του αρχηγείου και των στοιχείων που συμμετέχουν στην άσκηση σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

γ. Θα αναπτυχθούν διαδικασίες διαλειτουργικότητας με άλλες διοικήσεις δυνάμεων και δημόσιους φορείς.

3. Στην άσκηση «MAVI VATAN-2022» θα συμμετάσχουν:

α. Από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων: 122 πλοία, 41 αερομεταφερόμενες μονάδες, αμφίβιο σώμα πεζοναυτών και ομάδες αμφίβιας επίθεσης, ομάδες δράσης SAT και SAS και παράκτιες μονάδες.

β. Επιθετικά ελικόπτερα και γενικής χρήσης από τη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων.

γ. Από τη διοίκηση της πολεμικής αεροπορίας: ένα αεροσκάφος προειδοποίησης και ελέγχου, ένα αεροσκάφος ρυμούλκησης στόχου, αεροσκάφος επίθεσης σε σχέση με την εθνική άσκηση «Αετός της Ανατολίας» και μία ομάδα χημικών, βιολογικών, ραδιενεργών και πυρηνικών.

δ. Ομάδα έρευνας και διάσωσης και ελικόπτερο από τη Γενική Διοίκηση Στρατοχωροφυλακής.

ε. Προβλέπεται η συμμετοχή στην άσκηση σκαφών της ακτοφυλακής από τη διοίκηση του Σώματος της ακτοφυλακής.

4. Η άσκηση θα ξεκινήσει στις 11 Απριλίου 2022, με μετακινήσεις στρατευμάτων και πλοίων από βάσεις και λιμάνια:

α. Βασική εκπαίδευση ναυτικού πολέμου και πραγματικοί πυροβολισμοί κατά τη φάση της «προετοιμασίας για επιχείρηση».

β. Η εκπαίδευση διαχείρισης κρίσεων θα διεξαχθεί με βάση ένα σενάριο σχεδιασμένο στη φάση «λειτουργία σε περιβάλλον υψηλής απειλής».

5. Στην τελευταία φάση της άσκησης, μεταξύ 18-21 Απριλίου 2022, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε λιμάνια από 72 πλοία, που θα καλύπτουν τις ακτές του Ευξείνου Πόντου, του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου.

Δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε, θέλω να πιστεύω, για να αντιληφθούν οι διπλωμάτες και οι σύμβουλοι που συμβούλευσαν τον κ. Δένδια ότι η άσκηση αυτή είναι η ΕΠΙΣΗΜΗ έκφραση του τουρκικού αναθεωρητισμού.

Δεύτερον, η Τουρκία όλες αυτές τις ημέρες δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να βομβαρδίζει αμάχους σε χριστιανικά και μουσουλμανικά χωριά της Συρίας, υποκρινόμενη ότι βομβαρδίζει «τρομοκράτες», δηλαδή τις δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ στα πεδία των μαχών εναντίον του ISIS.

Τρίτον, η Τουρκία από τις νυχτερινές ώρες της 18ης Απριλίου έχει εισβάλει με στρατεύματα στο έδαφος ενός κυρίαρχου κράτους, του Ιράκ, και βομβαρδίζει με αεροσκάφη θέσεις Κούρδων ανταρτών.

Να βάλουμε και ως κερασάκι στην τούρτα τις πρόσφατες δηλώσεις του Ακάρ στην εφημερίδα «Milliyet», όπου, μεταξύ άλλων, είπε: «Εμείς λέμε ας ιδρύσουμε ένα ειλικρινές, διαφανές και ανοιχτό σύστημα διαλόγου. Θέλουμε το Αιγαίο να είναι θάλασσα φιλίας και επιθυμούμε κοινό και δίκαιο μοίρασμα κάθε πλούτου. Πέραν αυτών, θέλουμε να γίνει γνωστό ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ κανένα τετελεσμένο γεγονός ενάντια στα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο, και το υπογραμμίζουμε έντονα», ενώ η σαντιγί στην… τούρτα είναι η δήλωση της μαριονέτας του Ερντογάν στα Κατεχόμενα, του Ερσίν Τατάρ, ο οποίος λέει ότι η τουρκική κατοχή είναι καλή, υπογραμμίζοντας ότι «εμμένουμε στη λύση των δύο κρατών…»

Δεν ξέρω αν γίνεται λόγω άγνοιας ή αν γίνεται για να αποκοιμίσουν τον ελληνικό λαό, αλλά διάφοροι κομματικοί παπαγάλοι που δρουν στις τηλεοράσεις και στα ΜΜΕ με την προβιά του δημοσιογράφου έβαλαν τα δυνατά τους για να μας πείσουν ότι εμείς οι Ελληνες της Ελλάδας και της Κύπρου έχουμε υποχρέωση, ακόμα και στους ήρωες του 1821, να κάνουμε τα πάντα για να απελευθερωθεί η Ουκρανία, ακόμα και να αποδυναμώσουμε την εθνική μας άμυνα, και τώρα θέλουν, επιπλέον, να μας πείσουν ότι όλα αυτά γίνονται από τον Ερντογάν για εσωτερική κατανάλωση!

Δηλαδή, λιοντάρια στην Ουκρανία, κωφοί αλλά όχι άλαλοι, κοινώς κότες στις απειλές που προέρχονται από την Τουρκία.

Κύριε Δένδια, φρόντισε να ενημερώνεσαι σωστά. Στο χωριό μου λένε «άλλαξε πλευρό», για να μην ξυπνήσεις ένα πρωί και βρεθείς αντιμέτωπος με τη σκληρή κρίση της Ιστορίας.

Και πάλι λάθος «διαβάζουμε» την Τουρκία

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube