Weather Icon

Η Ινδία και η Αυστραλία υπογράφουν οικονομική συμφωνία για την εμβάθυνση των εμπορικών δεσμών

Η Ινδία και η Αυστραλία υπογράφουν οικονομική συμφωνία για την εμβάθυνση των εμπορικών δεσμών

Η Ινδία και η Αυστραλία υπέγραψαν το Σάββατο ένα εκτεταμένο οικονομικό σύμφωνο, μειώνοντας τους δασμούς σε περισσότερο από το 85% των αγαθών που εξάγονται στη χώρα της Νότιας Ασίας, καθώς και οι δύο κυβερνήσεις εξασφαλίζουν εναλλακτικές αλυσίδες εφοδιασμού και αντιμετωπίζουν τη διεκδικητική Κίνα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η στενότερη εμπλοκή μεταξύ των δύο εταίρων της τετραπλής συμμαχίας έρχεται ακόμη και καθώς η Αυστραλία, μαζί με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, πιέζουν την Ινδία να λάβει ισχυρότερη θέση σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η χώρα της Νότιας Ασίας απέφυγε να καταδικάσει ευθέως τη Ρωσία.

“Η συμφωνία αυτή ανοίγει μια μεγάλη πόρτα στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του κόσμου για τους Αυστραλούς αγρότες, τους κατασκευαστές, τους παραγωγούς και τόσους άλλους”, δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου αναμένεται να βοηθήσει την Ινδία να σφυρηλατήσει βαθύτερους δεσμούς με το πλούσιο σε πρώτες ύλες έθνος, καθώς επιδιώκει να γίνει κόμβος μεταποίησης για την αναζωογόνηση της οικονομίας που έχει πληγεί από την πανδημία. Για την Αυστραλία, η συμφωνία ανοίγει τις πόρτες σε μια αγορά άνω των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς η Καμπέρα παλεύει με τους εμπορικούς περιορισμούς της Κίνας σε μια σειρά από εξαγωγές πρώτων υλών.

Η υπογραφή του συμφώνου έρχεται εν όψει της εθνικής προεκλογικής εκστρατείας στην Αυστραλία, με την κεντροδεξιά κυβέρνηση Μόρισον να προωθεί ένα αφήγημα ισχυρής οικονομικής διαχείρισης, καθώς αγωνίζεται να κερδίσει έδαφος στις δημοσκοπήσεις. Μιλώντας στην εικονική τελετή υπογραφής ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου Νταν Τέχαν δήλωσε ότι η συμφωνία “θα στηρίξει την οικονομική σταθερότητα του Ινδο-Ειρηνικού”.

Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη εμπορική συμφωνία που έχει υπογράψει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Μόντι, μετά τη σφράγιση μιας παρόμοιας συμφωνίας με τα ΗΑΕ νωρίτερα φέτος.

Ο υπουργός Εμπορίου Piyush Goyal δήλωσε ότι η Ινδία αναμένει ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών θα διπλασιαστεί σχεδόν από τα υφιστάμενα 27 δισ. δολάρια σε έως και 50 δισ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια. “Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες σε τομείς όπως η κλωστοϋφαντουργία, τα φαρμακευτικά προϊόντα, η φιλοξενία, οι πολύτιμοι λίθοι και τα κοσμήματα και η πληροφορική μεταξύ άλλων”, δήλωσε ο Goyal.

Έχουν προβλεφθεί επαρκείς εγγυήσεις για τους επιχειρηματίες και στις δύο χώρες, είπε.

Η Αυστραλία συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 κορυφαίων εμπορικών εταίρων της Ινδίας, σύμφωνα με στοιχεία της ινδικής κυβέρνησης. Το σύμφωνο, που ετοιμάζεται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, θα δώσει μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά και θα μειώσει τους δασμούς σε μια σειρά προϊόντων, όπως, κρέας προβάτου, μαλλί, κρασί, άνθρακα, αλουμίνα και μεταλλικά μεταλλεύματα, που πωλούνται από την Αυστραλία στην Ινδία.

Η Ινδία συμφώνησε επίσης να μειώσει τους δασμούς στο αυστραλιανό κρασί. Οι δασμοί για τις αποστολές με ελάχιστη τιμή εισαγωγής 5 δολάρια ανά φιάλη θα μειωθούν στο 100% από 150%, ενώ οι δασμοί για τις φιάλες που κοστίζουν 15 δολάρια μειώνονται στο 75%.

Το εμπορικό σύμφωνο είναι επίσης πιθανό να βοηθήσει την Ινδία να ενσωματωθεί περαιτέρω με άλλα έθνη της υποστηριζόμενης από την Κίνα Περιφερειακής Συνολικής Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης, μια συμφωνία που είχε αποφύγει λόγω ανησυχιών ότι θα κατακλυζόταν από φθηνά κινεζικά προϊόντα. Η Ινδία έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες με τα περισσότερα έθνη της RCEP εκτός από την Κίνα και τη Νέα Ζηλανδία.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube