Weather Icon
Ελλάδα , Ενεργειακά 12 Απριλίου 2022

FSRU στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από την Elpedison

FSRU στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από την Elpedison

Τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγει για την Ελλάδα η στρατηγική της θέση για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη αξιοποιεί και η Elpedison. Η θυγατρική των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Edison, με δραστηριότητα στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και στην ηλεκτροπαραγωγή με δύο μονάδες φυσικού αερίου, επεκτείνεται και στις υποδομές LNG, από τις οποίες συναρτάται άμεσα το σχέδιο της Ε.Ε. για ταχεία απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με τα νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου θα αποτελέσει μια νέα πηγή διαφοροποίησης προμήθειας για την Ευρώπη, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστή είτε μέσω αγωγών είτε μέσω τερματικών σταθμών LNG. Οι υφιστάμενες υποδομές διασύνδεσης με τη Δυτική Ευρώπη (TAP) και τα Βαλκάνια (IGB), όπως και το σχέδιο του αγωγού με τη Βόρεια Μακεδονία, θα δώσουν τη δυνατότητα μεταφοράς του LNG από διάφορες πηγές στους τερματικούς σταθμούς LNG της χώρας στην Ευρώπη και τις βαλκανικές χώρες.

Ετσι, στο δυναμικό της Ρεβυθούσας, και ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου (FSRU) Αλεξανδρούπολης της Gastrade και δρομολογείται από την ίδια εταιρεία και μια δεύτερη (ΑΣΦΑ Θράκης) στο Θρακικό Πέλαγος, και η Motor Oil βρίσκεται λίγο πριν από τη λήψη επενδυτικής απόφασης για το FSRU Διώρυγα Gas στο διυλιστήριο στους Αγ. Θεοδώρους, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προετοιμάζεται να υποδεχθεί το FSRU της Elpedison.

Το σχέδιο

Η εταιρεία κατέθεσε χθες στη ΡΑΕ αίτηση για τη χορήγηση άδειας ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου (ΑΣΦΑ). Το νέο έργο, «Thessaloniki FSRU», θα αποτελείται από μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU), θα αναπτυχθεί στον Θερμαϊκό Κόλπο, ανοικτά της Θεσσαλονίκης, και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2025.

Η πλωτή μονάδα αερίου θα αναπτυχθεί στον Θερμαϊκό Κόλπο και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2025.

Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το FSRU θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. LNG και θα μπορεί να παραδώσει έως και 20 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίων και υποθαλάσσιων αγωγών που θα συνδέει το FSRU με τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Elpedison στη Θεσσαλονίκη (μία υφιστάμενη και μία υπό σχεδιασμό), καθώς και με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς του ΕΣΦΑ στην περιοχή. Η κατασκευή του «Thessaloniki FSRU» θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού, θα επιτρέψει διευρυμένη πρόσβαση στις αγορές φυσικού αερίου και θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Παράλληλα θα αποτελέσει σημείο εφοδιασμού πλοίων με καύσιμο LNG για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η λειτουργία του FSRU θα προσδώσει στην Εlpedison μεγαλύτερη ευελιξία στη δραστηριότητα εισαγωγής και διαχείρισης φυσικού αερίου, ιδιαίτερα σε περιόδους αιχμής. Oπως σημειώνει η εταιρεία, «αποτελεί μέσο για αύξηση των δυνατοτήτων εμπορίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και για βελτιστοποίηση της διαχείρισης και λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Συγκεκριμένα θα επιτρέψει την αποδοτικότερη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσω αξιοποίησης ευκαιριών στις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ευελιξίας στη διαχείριση φορτίων και στη βελτιστοποίηση της αποθήκευσης LNG, συμβάλλοντας στη συνολική αύξηση των διακινούμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου και, εντέλει, στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας».

Φρένο στον Βόλο

Σύμφωνα, τέλος, με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να έχει βάλει φρένο στο αδειοδοτημένο από τη ΡΑΕ FSRU της Mediterranean Gas στον Βόλο, ενημερώνοντας τους επενδυτές ότι δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός στο master plan που έχει εκπονηθεί για την αναβάθμιση του λιμανιού, καθώς επίσης και ότι για να παραχωρηθεί η χρήση του για FSRU θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube