Weather Icon

Επικοινωνία Πούτιν-Πασινιάν για την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ!

Επικοινωνία Πούτιν-Πασινιάν για την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ!

Πασινιάν για τη συνάντηση στις Βρυξέλλες. “Οι συζητήσεις γύρω από τα γεγονότα στο Παρούχ δεν οδήγησαν σε ενιαία αξιολόγηση της κατάστασης. Δεν θεώρησα αποτελεσματικό να συζητήσουμε αυτό το θέμα στον χώρο των Βρυξελλών, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρμένιος πρόεδρος.

Στη συνάντηση μεταξύ του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικολ Πασινιάν και του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στις Βρυξέλλες, που διοργανώθηκε με τη μεσολάβηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλ Μισέλ συζητήθηκε το θέμα της επιδείνωσης της κατάστασης της ασφάλειας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ιδίως τα επεισόδια στο χωριό Παρούχ, ανέφερε ο Νικόλ Πασινιάν κατά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης.

“Φυσικά, πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ιδίως τα γεγονότα στο Παρούχ. Ωστόσο, οι συζητήσεις γύρω από τα γεγονότα στο Παρούχ δεν οδήγησαν σε ενιαία αξιολόγηση της κατάστασης. Δεν θεώρησα αποτελεσματικό να συζητήσουμε αυτό το θέμα στον χώρο των Βρυξελλών, διότι πρόκειται για την εισβολή των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή ​που βρίσκεται υπό την ​ευθύνη της ρωσικής ειρηνευτικής αποστολής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το ζήτημα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με τη συμμετοχή Ρώσων εταίρων, αυτό που κάνουμε τώρα και θα κάνουμε”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Υπενθύμισε τη θέση της αρμενικής πλευράς σε αυτό το ζήτημα, την οποία δημοσίευσε, και συνέχισε: «Συνεπώς, αναμένουμε ότι οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα λάβουν μέτρα για την απόσυρση των ενόπλων μονάδων του Αζερμπαϊτζάν από τη ζώνη ευθύνης τους. Θεωρούμε απαραίτητο να ξεκινήσουμε έρευνα για την επάρκεια των ενεργειών των Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων και την πιθανή αδράνεια κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, για αυτό το θέμα μίλησε κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν,

Ο Πασινιάν, Αλίγιεφ και Μισελ συζήτησαν την εξεύρεση λύσεων για την αποσαφήνιση της τύχης των αγνοουμένων

Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ και του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, συζητήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας για την αποσαφήνιση της τύχης των αγνοουμένων. Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν το ανέφερε στην ομιλία του σε κυβερνητική συνεδρίαση, αναφερόμενος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

“Ένα από τα σημαντικά θέματα της συζήτησης ήταν τα ανθρωπιστικά ζητήματα. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης τόνισε την ανάγκη απελευθέρωσης όλων των κρατουμένων και τη δυνατότητα συνεργασίας για την εξεύρεση της τύχης των αγνοουμένων “, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Πασινιάν υπενθύμισε ότι μετά τους δύο πολέμους του Αρτσάχ, από την αρμενική πλευρά υπάρχουν 985 άτομα των οποίων τα ίχνη αγνοούνται, 208 άτομα μετά τον πόλεμο των 44 ημερών, 777 – μετά τον πρώτο πόλεμο του Αρτσάχ. Ο Πασινιάν τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Αζερμπαϊτζάν, παρά τη δέσμευσή του για την τριμερή δήλωση της 9ης Νοεμβρίου 2020, δεν έχει ακόμη επιστρέψει όλους τους κρατούμενους.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube