Μπορεί ο Ισραηλινός Στρατός να είναι αποφασισμένος να ισοπεδώσει τη Ράφα, για να κλείσει, υποτίθεται, την υπόθεση «Λωρίδα της Γάζας», αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι πλανάται πλάνην οικτράν.

Ο ισραηλινός στρατός δεν ήταν καθόλου πρόθυμος να παραμείνει σε περιοχές που ισοπέδωσε και υποτίθεται εκκαθάρισε, εν μέρει λόγω του φόβου των ανταρτών.

Γι΄αυτό και μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, τα ισραηλινά στρατεύματα στη Γάζα είχαν μειωθεί δραματικά.

Σύμφωνα, όμως, με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, οι Ισραηλινοί αναγκάστηκαν να επιχειρήσουν για τρίτη φορά στη γειτονιά Ζεϊτούν στη βόρεια Γάζα.

Οι Ισραηλινοί αναγκάζονται να επιστρέφουν σε μέρη που υποτίθεται νίκησαν.

Το Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου 11 Μαίου εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον 30 στόχων στη Τζαμπαλία, βόρεια της πόλης της Γάζας, προτού ξεκινήσουν χερσαίες επιδρομές στην πόλη, καθώς και στα κοντινά Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λαχία, δήλωσε ο στρατός.

Ο στρατός είπε ότι σκότωσε περίπου 30 μαχητές.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου οι επιθέσεις της Χαμάς εναντίον των Ισραηλινών σε αυτές τις περιοχές υποδηλώνουν ότι οι μαχητές ήταν σε θέση να διατηρήσουν ή να ανασυνθέσουν δυνάμεις!

«Φεύγεις και δύο λεπτά αργότερα, η Χαμάς επιστρέφει», είπε στη The Wall Street Journal ο Μάικλ Μιλστάιν, πρώην επικεφαλής παλαιστινιακών υποθέσεων της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

«Είναι αδύνατο να οικοδομήσουμε μια εναλλακτική λύση και να δημιουργήσουμε μια νέα κατάσταση στη Γάζα, και ταυτόχρονα να βγούμε από οποιαδήποτε περιοχή καταλάβαμε».

Ισραηλινοί στρατιώτες στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια στιγμή όμως, ο Νετανιάχου δεν έχει ακόμη σχεδιάσει ένα όραμα για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του δεν βλέπει χώρο για την Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στη Δυτική Όχθη να κυβερνά αποκλείοντας θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, το Ισραήλ δεν θέλει να ξανακαταλάβει τον θύλακα.

Μια στρατιωτική κατοχή θα απαιτούσε σημαντικούς στρατιωτικούς και οικονομικούς πόρους, και θα αναπαράγει τη δυσάρεστη θέση του Ισραήλ που κυβερνά τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη με μεγάλες δυσκολίες.

Αντίθετα, το Ισραήλ στράφηκε στις αραβικές χώρες για να βοηθήσουν στη διακυβέρνηση της Γάζας και στη διατήρηση της τάξης, αλλά αυτοί οι γείτονες έχουν εξαρτήσει κάθε βοήθεια με την αναβίωση των συνομιλιών για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, κάτι που η κυβέρνηση του Νετανιάχου αντιτίθεται.

Η Χαμάς επεσήμανε τους αγώνες του Ισραήλ σε δήλωσή της την Κυριακή. «Η κατοχή δεν έχει και δεν θα επιτύχει κανέναν από τους στόχους της επίθεσης, και η αντίσταση δεν έχει και δεν πρόκειται να υποχωρήσει από το καθήκον της να αντιμετωπίσει τον κατακτητή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σαλαμά Μαρούφ στο X.

Η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα έχει ασκήσει πίεση στο Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο. Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ξεπέρασε τους 35.000 την Κυριακή, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απειλεί να αναστείλει τις επιπλέον πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ εάν συνεχίσει να αψηφά τις αμερικανικές ανησυχίες για την επίθεση στη Ράφα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Ισραηλινοί δεν θα καταφέρουν ποτέ να νικήσουν με ένα χτύπημα νοκ άουτ.

Πηγή: Τα Νέα