Weather Icon
ΗΠΑ , Ισραήλ , Μέση Ανατολή 20 Απριλίου 2022

Έκκληση Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) για τέλος στον κύκλο βίας στη Μέση Ανατολή

Έκκληση Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) για τέλος στον κύκλο βίας στη Μέση Ανατολή

Η νέα κλιμάκωση που καταγράφεται από τα τέλη Μαρτίου έχει αφήσει πίσω της 14 νεκρούς

Έκκληση σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να βάλουν τέλος στον κύκλο βίας στη Μέση Ανατολή απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, ο οποίος είχε χωριστές συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Yair Lapid και με τον πρόεδρο των Παλαιστινίων, Mahmud Abbas.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε «τη σημασία που έχει οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί να εργαστούν για να τερματιστεί ο κύκλος των βιαιοτήτων» και κάλεσε τα δύο μέρη να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να «απόσχουν από κάθε ενέργεια ή δήλωση που θα τροφοδοτήσει την κλιμάκωση των εντάσεων», ειδικά στην Πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ και ιερότερο τόπο του ιουδαϊσμού.
Στη συνομιλία του με τον Lapid, ο Blinken «επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευση» της αμερικανικής κυβέρνησης για την «ασφάλεια του Ισραήλ» και «καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα» ενώ στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Mahmud Abbas επανέλαβε τη «δέσμευση των ΗΠΑ να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του παλαιστινιακού λαού με τρόπο χειροπιαστό».

Τάχθηκε και στις δύο συνδιαλέξεις υπέρ της επίτευξης «μέσω διαπραγματεύσεων λύσης δύο κρατών» που θα ζουν ειρηνικά το ένα πλάι στο άλλο, παρότι η ειρηνευτική διαδικασία παραμένει κλινικά νεκρή εδώ και χρόνια.
Σημειώνεται ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε χθες Τρίτη 19/4 πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, τα πρώτα έπειτα από τρεις μήνες, σε αντίποινα για την εκτόξευση ρουκέτας από τον παλαιστινιακό θύλακα όπου κυβερνά η ισλαμιστική παράταξη Χαμάς.
Η νέα κλιμάκωση καταγράφηκε με φόντο τις συνεχιζόμενες εντάσεις που επιδεινώθηκαν με τις τέσσερις επιθέσεις στο Ισραήλ από την 22η Μαρτίου ως την 7η Απριλίου με συνολικά 14 νεκρούς.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube