Weather Icon
Αθλητικά , Κατάρ 28 Μαρτίου 2022

Στην τελική ευθεία για το Μουντιάλ του Κατάρ

Στην τελική ευθεία για το Μουντιάλ του Κατάρ

Βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν την διεξαγωγή του 22ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και το ενδιαφέρον του κόσμου αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο. Το στοίχημα της έγκαιρης κατασκευής των αθλητικών υποδομών φαίνεται πως κερδίζεται για τους ανθρώπους της FIFA. Στη Novibet και τους υπόλοιπους bookmakers τα πρώτα στοιχήματα έχουν ανέβει προϊδεάζοντας για το τι περιμένουμε να δούμε στα γήπεδα του Κατάρ τον ερχόμενο Νοέμβριο. Τόσο οι διοργανωτές όσο και οι ομάδες ξεκινάνε τον σχεδιασμό τους για το Μουντιάλ του Κατάρ βάζοντας για ακόμα μία φορά ψηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Στο Κατάρ το 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου

Αρκετές οι καινοτομίες σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Είναι η πρώτη διοργάνωση που θα λάβει χώρα τον χειμώνα και όχι κατά τους θερινούς μήνες όπως είχαμε συνηθίσει. Λόγω της ζέστης που επικρατεί στις αραβικές χώρες τον Ιούνιο οι άνθρωποι της FIFA αποφάσισαν την έναρξη του Μουντιάλ στις 21 Νοεμβρίου. Ο τελικός έχει προγραμματιστεί για τις 18 Δεκεμβρίου συγκεντρώνοντας επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Η διοργάνωση στο Κατάρ θα είναι η τελευταία που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή 32 ομάδων. Η απόφαση να αυξηθούν από 32 σε 48 φαίνεται να έχει παρθεί από τους ανθρώπους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου ενώ αναμένεται να εφαρμοστεί από το επόμενο Μουντιάλ το 2026 στα γήπεδα της Αμερικής, του Καναδά και του Μεξικό.

Συγκρατημένη αισιοδοξία από την πλευρά των διοργανωτών για την προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα όπου θα πραγματοποιηθούν οι αναμετρήσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μπορεί τα εισιτήρια για τον μεγάλο τελικό να γίνονται ανάρπαστα και οι τιμές τους να αγγίζουν ακόμα και τα 1500 ευρώ ωστόσο οι θεατές δεν δείχνουν το ανάλογο ενδιαφέρον και για παιχνίδια της φάσης των ομίλων. Μάλιστα εκτιμάται από τους υπεύθυνους της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Κατάρ ότι οι κερκίδες στα συγκεκριμένα ματς δεν θα είναι γεμάτες. Σε μία προσπάθεια να τονωθεί το ενδιαφέρον των ντόπιων κατοίκων όσον αφορά τους αγώνες του μουντιάλ, οι τιμές των εισιτηρίων θα κυμαίνονται γύρω στα 10 ευρώ τουλάχιστον για τη φάση των ομίλων.

Φόρος αίματος στην κατασκευή των γηπέδων

Η FIFA ανέθεσε στο Κατάρ τη διοργάνωση του 22ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2010. Ένας αγώνας δρόμου ξεκίνησε από την αραβική χώρα για να μπορέσει τον ερχόμενο Νοέμβριο να ολοκληρώσει την ανέγερση των αθλητικών υποδομών όπου θα φιλοξενηθούν οι αγώνες. Το Κατάρ βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο διεθνών οργανισμών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατήγγειλαν τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Στον βωμό των χρονικών περιορισμών θυσιάστηκαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές κατά τη διάρκεια των έργων. Κυρίως μετανάστες από αφρικανικές χώρες εξαναγκάστηκαν να εργαστούν υπό απάνθρωπες συνθήκες και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Εκτιμήσεις από διεθνείς οργανισμούς κάνουν λόγο για τον θάνατο περισσοτέρων από 6500 εργατών το διάστημα αυτό. Οι περισσότεροι από τους εργάτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ανέγερσης των σταδίων προέρχονται από την Ινδία με χώρες όπως το Μπαγκλαντές και η Ινδονησία να ακολουθούν σε αυτή την μακάβρια λίστα.

Ικανοποιημένος ο Ινφαντίνο από την πορεία των έργων

Βρισκόμαστε μόλις 8 μήνες πριν το εναρκτήριο λάκτισμα του Μουντιάλ στο Κατάρ και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των έργων. Μέσα από την τελευταία ανακοίνωση της Ομοσπονδίας ο Τζιάνι Ινφαντίνο εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατασκευή των γηπέδων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες. Ο πρόεδρος της FIFA δεν δίστασε μέσα από τις δηλώσεις του να τονίσει την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και τα οφέλη των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων για τους χιλιάδες εργάτες στο Κατάρ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube