Weather Icon
Απόψεις , ΟΗΕ , ΟΥΝΕΣΚΟ , Ρωσία 4 Μαρτίου 2022

Ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Είναι πράγματι απομονωμένη η Ρωσία;

Ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Είναι πράγματι απομονωμένη η Ρωσία;

του Γάλλου ε.α. στρατηγού Ντομινίκ Ντελαγουάρντ*.
.
Από τις 193 χώρες που εκπροσωπούνται στον ΟΗΕ στις 2 Μαρτίου 2022, 141 καταψήφισαν τη Ρωσία, 5 ψήφισαν υπέρ της Ρωσίας, 35 απείχαν και 13 δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.
.
Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, για να μετρηθεί ο πραγματικός βαθμός απομόνωσης της Ρωσίας, είναι ότι κάθε χώρα έχει διαφορετικό βάρος από οικονομική άποψη, από την άποψη του πληθυσμού επομένως της δυνητικής αγοράς, από στρατιωτική άποψη (πυρηνικές δυνάμεις ή όχι) και ότι, ως εκ τούτου, δεν είναι όλες οι χώρες πραγματικά ίσες. Καλύτερα να έχεις σχέσεις με μερικές ισχυρές χώρες παρά με μυριάδα μικρών ή μεσαίων χωρών περισσότερο ή λιγότερο υποταγμένων….
.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να αξιολογήσουμε τα οικονομικά, δημογραφικά και “πυρηνικά” βάρη των 52 χωρών που δεν καταψήφισαν τη Ρωσία, είτε υποστηρίζοντας την, είτε απείχαν είτε δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.
.
1 – 5 από τις 9 πυρηνικές δυνάμεις που αναφέρονται στον πλανήτη δεν καταψήφισαν τη Ρωσία:
.
3 απείχαν (Κίνα, Ινδία και Πακιστάν), 2 υποστήριξαν τη ρωσική πλευρά (Ρωσία, Βόρεια Κορέα). 2 (Κίνα και Ρωσία) έχουν μια έδρα ως μόνιμο μέλος με δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
.
2 – Δημογραφικά, οι 52 χώρες που δεν καταψήφισαν τη Ρωσία, είτε επειδή απείχαν είτε επειδή δεν συμμετείχαν στη ψηφοφορία έχουν συνολικά 4,6 δισεκατομμύρια κατοίκους από τους 7,9 δισεκατομμύρια που μετρά ο πλανήτης. Είναι αλήθεια ότι μόνο η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές έχουν ήδη από μόνα τους 3,2 δισεκατομμύρια κατοίκους. Με άλλα λόγια, οι 141 χώρες που καταψήφισαν τη Ρωσία δεν έχουν παρά μόνο 3,3 δισεκατομμύρια κατοίκους.
.
Εάν θέλουμε να θεωρήσουμε ότι η διεθνής κοινότητα δεν περιορίζεται σε ορισμένα κράτη υπό δυτικές πιέσεις, αλλά ότι αποτελείται επίσης από 7,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους, τότε τα αποτελέσματα αυτής της ψηφοφορίας δεν είναι και τόσο άσχημα όσο πιστεύουμε για τη Ρωσία, η οποία επομένως απέχει πολύ από το να είναι “απομονωμένη” και η οποία διατηρεί σημαντικές αγορές.
.
Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που πρέπει να παραδεχόμαστε ότι, στις χώρες που καταψήφισαν τη Ρωσία, πολλές από αυτές είναι μικρές χώρες που το έκαναν υπό τη διακριτική αλλά επίμονη πίεση των απειλών των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ. Αλλά αυτές οι χώρες έχουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία και θα συνεχίσουν να τις έχουν. Το κραυγαλέο παράδειγμα της αποτελεσματικότητας αυτών των πιέσεων είναι αυτό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία απείχαν από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά αναγκάστηκαν να αλλάξουν την ψήφο τους λίγες ημέρες αργότερα, υπό την πίεση των ΗΠΑ, και τα οποία καταψήφισαν τη Ρωσία στη Γενική Συνέλευση. Κράτη όπως η Αίγυπτος και η Βραζιλία (χώρες BRICS) είναι πιο κοντά στη Ρωσία παρά στις ΗΠΑ, ειδικά αν ο Μπολσονάρο αντικατασταθεί από τον Λούλα στις επόμενες εκλογές. Θα πρέπει να σημειωθεί με ενδιαφέρον ότι από τις 52 χώρες που δεν καταψήφισαν τη Ρωσία, οι 25 (συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής) είναι αφρικανικές χώρες, γεγονός που επιβεβαιώνει την επέλαση της Ρωσίας στην Αφρική19 είναι ασιατικές χώρες, 5 είναι χώρες της Λατινικής Αμερικής και 3 είναι ευρωπαϊκές χώρες (Λευκορωσία, Σερβία, Ρωσία). Ως εκ τούτου, η Γαλλία θα πρέπει να ανησυχεί για το μέλλον της επιρροής της στην Αφρική….
.
3 – Στο οικονομικό μέτωπο, οι 52 χώρες που δεν καταψήφισαν τη Ρωσία, με επικεφαλής την Κίνα, την Ινδία, το Ιράν και τη Ρωσία, εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε ονομαστικά δολάρια. Δεν είναι και τίποτα… Εάν συγκρίνουμε σε δολάρια ΣΔΙΤ (Ισοτιμία Αγοραστικής Δύναμης), αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν  περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Και εκεί πάλι, η Ρωσία δεν είναι μόνη της. Εξακολουθεί να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στο κόρφο των οργανισμών που βοήθησε να δημιουργηθούν και να δράσουν (OCS, BRICS). Θα διατηρήσει καλές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου και με ορισμένες χώρες που, πιέστηκαν και εξαναγκάστηκαν, την καταψήφισαν.
.
Εν κατακλείδι, αυτή η ψηφοφορία δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την απομόνωση της Ρωσίας πολύ περισσότερο από ό, τι ήταν ήδη απέναντι σε έναν ρωσοφοβικό δυτικό κόσμο, υπό την ηγεσία των Hνωμένων Πολιτειών.
.
Η ψηφοφορία αυτή απαιτεί 5 σχόλια
.
1 – Είναι μη δεσμευτική και ο ΟΗΕ δεν θα είχε εξάλλου κανένα τρόπο να την επιβάλει. Ως εκ τούτου, θα αγνοηθεί από τη ρωσική πλευρά. Ας σημειώσουμε εν παρόδω ότι, από την δημιουργία του το 1947, το Ισραήλ μπόρεσε και αγνόησε 75 ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών χωρίς να χρειάζεται να υποστεί συνέπειες …… από την πλευρά του πολύ ενάρετου “Δυτικού συνασπισμού”.
.
– Από το 1990 οι ΗΠΑ, και το σύνολο ή μέρος των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, έχουν επανειλημμένα απελευθερωθεί από τους διεθνείς νόμους και τους νόμους του ΟΗΕ για να παρέμβουν στις υποθέσεις κυρίαρχων χωρών και να σπείρουν το θάνατο και το χάος με ψευδή προσχήματα. Από το 1990, περισσότερες από 1 εκατομμύριο δυτικές βόμβες έχουν πέσει στον πλανήτη άμεσα ή έμμεσα με αποτέλεσμα το θάνατο αρκετών εκατομμυρίων ατόμων (Σερβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, Υεμένη κ.λπ.). Ούτε τα μέσα ενημέρωσης, ούτε η δυτική κοινότητα, ούτε ο ΟΗΕ συγκινήθηκαν από αυτό παρά τις φρικαλεότητες και τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Δυτικοί (οιονεί νομιμοποιημένων βασανιστηρίων στις ΗΠΑ, το Γκουαντάναμο, το Αμπού Γκράιμπ … κ.λπ.).
.
Σήμερα, η παράνομη και συνεχιζόμενη παρέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα για κανέναν….. Είναι κατανοητό ότι αυτό μπορεί να ενοχλήσει πολύ σοβαρά εκείνους που είναι τα θύματα και δημιουργεί μίσος για μια φθίνουσα Δύση, αλλά που εξακολουθεί να θέλει να κατακτήσει, και την άνοδο της τρομοκρατίας, κυρίως αντιδυτικής, στον πλανήτη.
.
3 – Η ρωσική επιχείρηση για την προστασία των ρωσόφωνων πληθυσμών του Ντονμπάς και την αποστρατιωτικοποίηση/αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας έχει προκαλέσει λίγα θύματα μέχρι στιγμής: λιγότερα από 5.000 πιθανώς, λιγότερα από 10.000 σίγουρα. Είμαστε ακόμα πολύ κάτω από τους 14.000 νεκρούς του Ντονμπάς που βομβαρδίστηκε για 8 χρόνια από την ουκρανική κεντρική κυβέρνηση που θέλει να “απορωσοποίησει” την Ουκρανία. Αυτός ο αριθμός θυμάτων, πάντα λυπηρός, είναι πολύ χαμηλότερος από τα εκατομμύρια που προκαλούνται από τους Δυτικούς στις αμέτρητες ένοπλες επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, που διεξάγονται από το 1990 λίγο πολύ σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ χαμηλότερος από τον αριθμό των παλαιστινιακών θυμάτων που καταγράφηκαν στις πολλές ισραηλινές επιχειρήσεις με δυσανάλογη και αδιάκριτη βία. Δεν μπορεί να καταδικαστεί ο ένας χωρίς να καταδικαστεί ο άλλος.
.
4 – Η ευθύνη του ΝΑΤΟ, το οποίο θα κουνήσει το κόκκινο πανί και θα προκαλέσει τη ρωσική Αρκούδα φέρνοντας τους πυρηνικούς πυραύλους του στα σύνορα της Ρωσίας και υπαναχωρώντας από τις υποσχέσεις που δόθηκαν το 1991, είναι τεράστια. Ας θυμηθούμε ότι το 1962 βρεθήκαμε στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου επειδή η Σοβιετική Ένωση ήθελε να εγκαταστήσει πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα, κάτι που δεν άρεσε στις ΗΠΑ…… και δικαίως.
.
5 – Όσον αφορά τη συζήτηση των προσαρτήσεων ή/και των αναγνωρίσεων Κρατών που κηρύχθηκαν παράνομες από τη δυτική αγέλη (Κριμαία, Ντονμπάς), δεν πρέπει να ξεχνάμε τα προηγούμενο του Σερβικού Κοσσυφοπεδίου και του Συριακού Γκολάν, εδάφη που εκριζώθηκαν από τη χώρα προέλευσής τους από τη Δύση χωρίς κανείς στη Δύση να σκέφτεται να φωνάσκει.
.
Θα ολοκληρώσω με ένα απόσπασμα από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Pompeo που δήλωσε με ένα ενθαρρυντικό γέλιο: Όταν ήμουν δόκιμος αξιωματικός στο West Point, ποιο ήταν το σύνθημα του δόκιμου; Δεν θα πεις ψέματα, δεν θα κλέψεις, δεν θα κλέψεις, και δεν θα ανεχτείς άλλους να το κάνουν. Ήμουν διευθυντής της CIA και είπαμε ψέματα, απατήσαμε,  κλέψαμε. Ήταν σαν να είχαμε ολόκληρα μαθήματα κατάρτισης για να μάθουμε πώς να το κάνουμε“…

*Ντομινίκ ΝτελαγουάρντΑπόφοιτος της περίφημης γαλλικής σχολής δοκίμων του Σεν-Σιρ, ο Στρατηγός Ντελαγουάρντ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στους αλπικούς κυνηγούς και στην Λεγεώνα των Ξένων. Είναι επίσης ειδικός στη διαχείριση και την κατάρτιση του προσωπικού, ο οποίος κατείχε σημαντική θέση ως επικεφαλής των Γάλλων αξιωματικών σύνδεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα στην οποία ζει μέρος του έτους μετά την αποχώρησή του από την ενεργό υπηρεσία.‎
.
Ο στρατηγός Ντελαγουάρντ βρισκόταν στο Σεράγεβο, στο αποκορύφωμα της βαλκανικής κρίσης, κατά τη διάρκεια του χειμώνα 1994-1995, ενώ ήταν επικεφαλής του 7ου ‎‎Τάγματος αλπικών κυνηγών και έπρεπε να εξασφαλίσει έναν ζωτικό ομφάλιο λώρο στην πολιορκημένη πόλη κρατώντας το όρος Ίγκμαν.‎
.
Vote en assemblée générale de l’ONU : La Russie est elle isolée ? (reseauinternational.net)
.
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube