Weather Icon

Ιρανικοί πύραυλοι Fatah-110 έπεσαν στο Ερμπίλ

Ιρανικοί πύραυλοι Fatah-110 έπεσαν στο Ερμπίλ

Δύο Ιρανοί υπήκοοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή σε στόχους στη Δαμασκό στις 08/03/2022.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, οι δύο Ιρανοί που σκοτώθηκαν στην κοινή επίθεση αυτή ήταν στελέχη του εξωτερικού κλάδου του Ιρανικού Σώματος Των Φρουρών της Επανάστασης (Ταξιαρχία Αλ Κουντς) αποσπασμένα στη Δαμασκό.

Σε απάντηση σε αυτή την επίθεση, το Ιράν μόλις χτύπησε, σήμερα 13/03/2022, το κέντρο των περιφερειακών επιχειρήσεων των ειδικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ερμπίλ, στο βόρειο Ιράκ, με βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς τύπου Fateh 110.

Ο πύραυλος Fateh 110 είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς, στερεής προώθησης που εκτοξεύτηκε από κινητό εκτοξευτή. Αναπτύχθηκε από μια βελτιωμένη έκδοση του μη καθοδηγούμενου πυραύλου Zelzal-2 (Zelzal=σεισμός) με την προσθήκη συστημάτων καθοδήγησης και ελέγχου.

Οι δώδεκα ιρανικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Κασμπάντ κοντά στο Ταμπρίζ του Ιράν και έπληξαν τους στόχους τους στο βόρειο Ιράκ με αξιοσημείωτη ακρίβεια. Ο στόχος φαίνεται να ήταν μια αμερικανική στρατιωτική βάση στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ερμπίλ που στεγάζει τα Κέντρα των Κοινών Επιχειρήσεων της Μοσάντ και της CIA. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη βαλλιστική επίθεση στοχοθετήθηκαν επίσης ένα αεροσκάφος E-11A BACN (Battle Airborne Communication Node) και αεροσκάφη-δεξαμενές KC-135R. Το E-11A είναι ένα αεροπλάνο που ενσωματώνει εξελιγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό που παρέχει ένα κινητό “είδος κρυπτογραφημένου δικτύου Wi-Fi” στις στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος. Η παρουσία του E-11A BACN 11-9355 στο Ερμπίλ από τις 10 Μαρτίου 2022 δείχνει ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια κοινή κρυφή επιχείρηση στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, τουλάχιστον ένας από τους ιρανικούς πυραύλους έπεσε κοντά στο «προξενείο» των ΗΠΑ στο Ερμπίλ, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για το θέμα αυτό. Αυτή η τοποθεσία στεγάζει ένα κοινό περιφερειακό κέντρο των ειδικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του Ισραήλ σύμφωνα με τις αυτόνομες αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Όπως έχει συμβεί με προηγούμενα περιστατικά, και αυτό είναι μια πολύ πιθανή πρόβλεψη, ο απολογισμός αυτής της επίθεσης θα είναι μηδέν νεκρός και μηδέν τραυματίας. Και μάλλον καμία υλική ζημιά. Σε λίγους μήνες, τα μέσα ενημέρωσης θα μας μάθουν ότι μερικοί στρατιώτες που έχουν λίγο ταραχτεί μπορεί και να έχουν σκέψεις αυτοκτονίας σε νοσοκομεία στη Γερμανία. Ένα αεροπλάνο ασθενοφόρος αναχώρησε από το βόρειο Ιράκ προς το Τελ Αβίβ, ενώ ένα άλλο βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ράμσταϊν της Γερμανίας.

Συνεπώς, η επίθεση αυτή αποτελεί μέρος μιας σειράς χτυπημάτων που ανταλλάζονται λίγο πολύ κάτω από τη ζώνη οι κρατικοί παράγοντες που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και το Λεβάντε, αλλά συμπίπτει με τις κουτσές και μεροληπτικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τα ιρανικά πυρηνικά και την άνευ προηγουμένου κρίση στην Ανατολική Ευρώπη.

Στοίχημα βάζουμε ότι αυτό το περιστατικό θα αξιοποιηθεί για κλιμάκωση, καθώς τα πράγματα πηγαίνουν πολύ άσχημα για το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία σε σημείο που το τελευταίο προβλέπει ρωσική επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ και καθώς οι περισσότερες από τις 5 200 κυρώσεις που έχουν πλήξει τη Ρωσία είναι μόνο συνέπειες ανακοίνωσης, αφού η πλειοψηφία των εταιρειών που αποσύρονται από αυτή τη χώρα έχουν προγραμματίσει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους εκεί μέσω της Κίνας.

Ενημέρωση: Η ιρανική επίθεση πραγματοποιήθηκε από μια δέσμη δώδεκα πυραύλων Fatah-110 και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, η Press TV (Ιράν) μετέδωσε επίσημη δήλωση με την οποία ανακοίνωνε αντίποινα για το θάνατο δύο Ιρανών στρατιωτικών συμβούλων σε ισραηλινή επιδρομή στη Δαμασκό.

Des missiles iraniens Fatah-110 s’abattent à Erbil – Strategika51 Intelligence

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube