Weather Icon

Η Σλοβακία ξεκινά την ανάπτυξη του αμερικανικού συστήματος αεράμυνας Πάτριοτ

Η Σλοβακία ξεκινά την ανάπτυξη του αμερικανικού συστήματος αεράμυνας Πάτριοτ

Τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Patriot του γερμανικού στρατού. © AP / Άξελ Χάιμκεν

Δεν θα αντικαταστήσει τα ρωσικά S-300, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας.

ΡΤ 21-3-22

Μετάφραση Μ. Στυλιανού

Συστατικά του συστήματος αεράμυνας Patriot του ΝΑΤΟ άρχισαν να καταφθάνουν στη Σλοβακία την Κυριακή, και η ανάπτυξή τους πρόκειται να συνεχιστεί τις προσεχείς ημέρες, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Ναντ.

Το αμερικανικό σύστημα αποστέλλεται στη χώρα στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΝΑΤΟ να ενισχύσει την άμυνα του ανατολικοευρωπαϊκού κράτους μέλους του ως απάντηση στην τρέχουσα στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Σλοβακία, η οποία αποτελεί μέρος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ, έχει πληθυσμό 5,5 εκατομμυρίων και μοιράζεται σύνορα μήκους 100 χιλιομέτρων (μήκους 62 μιλίων) με την Ουκρανία.

“Το σύστημα θα αναπτυχθεί προσωρινά στην αεροπορική βάση Σλίακ. Περαιτέρω περιοχές ανάπτυξης εξετάζονται … έτσι η ομπρέλα ασφαλείας καλύπτει το μεγαλύτερο δυνατό τμήμα του σλοβακικού εδάφους”, έγραψε ο Ναντ σε ανάρτησή του στο Facebook.

Το σύστημα Patriot παρέχεται στην Μπρατισλάβα από τα μέλη του ΝΑΤΟ Γερμανία και Ολλανδία, και θα εξυπηρετείται από τα στρατεύματα από αυτές τις χώρες. Η ομάδα μάχης του μπλοκ στη Σλοβακία αναμένεται να αριθμήσει 2.100.

Ο υπουργός δήλωσε ότι οι Patriot δεν θα αντικαταστήσουν τους S-300 της Σοβιετικής εποχής της Σλοβακίας, αλλά θα χρησιμεύσουν ως πρόσθετο στοιχείο της αεράμυνας της χώρας. Ωστόσο, επανέλαβε την προθυμία της Μπρατισλάβας να αναπτύξει ένα άλλο σύστημα λόγω της «ηλικίας, της τεχνικής κατάστασης και των ανεπαρκών δυνατοτήτων» των S-300 και επειδή η ουκρανική σύγκρουση έχει καταστήσει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία «απαράδεκτη» 

 Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ανακοινώνει σημαντική «ενίσχυση» της συμμαχίας

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ναντ δήλωσε ότι η Σλοβακία είναι έτοιμη να απαντήσει στο κάλεσμα της Ουκρανίας και να παραδώσει το σύστημα S-300 στο Κίεβο, αλλά μόνο εάν της παρασχεθεί ένα κατάλληλο υποκατάστατο. Η Μόσχα προειδοποίησε τη Δύση να μην στείλει προηγμένα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι οι αποστολές θα αποτελέσουν στόχο και θα καταστραφούν.

Η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία στα τέλη του προηγούμενου μήνα, μετά από επταετή αντιπαράθεση σχετικά με την άρνηση του Κιέβου να εφαρμόσει τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ και την ενδεχόμενη αναγνώριση από τη Ρωσία των αποσχισμένων δημοκρατιών Ντονμπάς και Λουγκάνσκ. Τα πρωτόκολλα με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας και της Γαλλίας είχαν σχεδιαστεί για να νομιμοποιήσουν το καθεστώς των περιοχών αυτών εντός του ουκρανικού κράτους.

Η Ρωσία απαίτησε τώρα από την Ουκρανία να ανακηρυχθεί επίσημα ουδέτερη χώρα η οποία δεν πρόκειται ποτέ να ενταχθεί στο στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το Κίεβο επιμένει ότι η ρωσική επίθεση ήταν εντελώς απρόκλητη και έχει αρνηθεί ισχυρισμούς ότι σχεδίαζε να ανακαταλάβει τις δύο δημοκρατίες με τη βία. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube