Weather Icon
Ενεργειακά-Αγωγοί 14 Μαρτίου 2022

Γιατί δεν προχώρησε η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας

Γιατί δεν προχώρησε η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας

Η μόνη χώρα της ΝΑ Ευρώπης που δεν διαθέτει υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου είναι η Ελλάδα. Η Τουρκία διαθέτει αποθηκευτικό χώρο χωρητικότητας 0,4 δισεκατομμυρίων κυβικών, ενώ ακόμη και η Βουλγαρία που εξαρτάται αποκλειστικά από το ρωσικό αέριο, έχει υπόγεια αποθήκη χωρητικότητας 0,6 δισ κυβικών.

Η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση, ούσα ιδιαίτερα ευάλωτη σε περίπτωση παρατεταμένης κρίσης μερικών εβδομάδων. Και όμως, η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν εντελώς διαφορετική.

Μια από τις βασικές αδυναμίες του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος που ανέδειξε η παρούσα κρίση ήταν εκείνη της έλλειψης επαρκών αποθηκευτικών χώρων. Αναφερόμαστε ασφαλώς σε μόνιμους υπόγειους χώρους-δεξαμενές (underground gas storage- USG) τους οποίους χρησιμοποιούν οι εταιρείες προμηθευτές για να αποθηκεύσουν φυσικό αέριο σε εποχιακή βάση.

Δηλαδή αυτές οι δεξαμενές γεμίζουν συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες, όποτε υπάρχει μειωμένη ζήτηση και οι τιμές είναι σχετικά χαμηλές, ώστε να μπορούν να αντλήσουν ποσότητες κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες ώστε να εξασφαλίσουν επάρκεια στον εφοδιασμό της αγοράς.

Σήμερα στην Ευρώπη λειτουργούν 142 οργανωμένες αποθήκες φυσικού αερίου με συνολική αποθηκευτική ικανότητα που φθάνει τα 107,6 δισ. κυβικά μέτρα. Με δεδομένο ότι η ετήσια κατανάλωση φ.αερίου στον ευρωπαϊκό χώρο το 2021 έφθασε τα 400 δισ. κυβ. μέτρα οι λειτουργούσες σήμερα υπόγειες αποθήκες φ.αερίου καλύπτουν μόνο το 25% της κατανάλωσης και θεωρούνται μάλλον ανεπαρκείς στο να αντιμετωπίσουν μια κρίση διαρκείας μερικών μηνών στην περίπτωση που σταματήσει αίφνης η ροή Ρωσικού φ.αερίου.

Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι οι περισσότερες από τις λειτουργούσες σήμερα υπόγειες δεξαμενές,ιδίως στην περιοχή ΝΑ Ευρώπης, που διαθέτει συγκριτικά λιγότερες δεξαμενές με την βόρεια και κεντρική Ευρώπη,είναι τοπικής εμβέλειας το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποθηκεύσουν αέριο για λογαριασμό άλλων χωρών.

Στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και ποιο συγκεκριμένα στη Βουλγαρία λειτουργεί υπόγεια αποθήκη αερίου στην τοποθεσίες Chiren δυναμικότητας 0,6 δισ. κυβ. μέτρων, ενώ και η Τουρκία, η οποία συγκαταλέγεται στους βασικούς προμηθευτές αερίου της χώρας μας, διαθέτει και αυτή αποθηκευτική χωρητικότητα 3,4 δισ. κυβ. μέτρα.

Η μόνη χώρα της περιοχής που δεν διαθέτει υπόγειο αποθηκευτικό χώρο είναι η Ελλάδα με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε περίπτωση μιας παρατεταμένης κρίσης μερικών εβδομάδων με μειωμένες εισροές, λχ από τη Ρωσία η την Τουρκία, μέσω της οποίας διέρχονται όλοι οι χερσαίου αγωγοί.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube