ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 14 Φεβρουαρίου 2022

Βλ. Πούτιν: Κατ’ αρχήν έγκριση στο κείμενο απαντήσεων προς τη Δύση για τις εγγυήσεις ασφαλείας

Βλ. Πούτιν: Κατ’ αρχήν έγκριση στο κείμενο απαντήσεων προς τη Δύση για τις εγγυήσεις ασφαλείας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε την κατ’ αρχήν έγκρισή του στις απαντήσεις του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τη Δύση όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA που επικαλείται το Κρεμλίνο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, oι Ρώσοι διπλωμάτες οριστικοποιούν πλέον το κείμενο των απαντήσεων προς τη Δύση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε πως ο Πούτιν θα εγκρίνει “την κατάλληλη στιγμή την απάντηση της Ρωσίας” προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Ερωτηθείς πότε θα πρέπει να αναμένεται η έγκριση του Πούτιν σε αυτή την απάντηση, ο Ντ. Πεσκόφ απάντηση: “Έγκαιρα”.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε στον Βλαντίμιρ Πούτιν να συνεχίσει η Μόσχα στη διπλωματική οδό προκειμένου να αποσπάσει εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ ανέφερε στον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ έχουν υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά επισήμανε ότι οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.

Σε έναν διάλογο ενώπιον του τηλεοπτικού φακού, ο Πούτιν εμφανίστηκε να ρωτά τον Λαβρόφ εάν υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Ρωσίας για την ασφάλεια ή αν απλώς παρασύρεται σε βασανιστικές διαπραγματεύσεις.

Ο Λαβρόφ απάντησε: “Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι δεν θα επιτρέψουμε επ’ αόριστον διαπραγματεύσεις για ζητήματα που απαιτούν λύση σήμερα”. Αλλά ως υπουργός Εξωτερικών, είπε, “πρέπει να πω ότι πάντα υπάρχουν πιθανότητες να επιλυθούν τα προβλήματα”.

Και πρόσθεσε: “Μου φαίνεται ότι οι δυνατότητες για διάλογο δεν έχουν εξαντληθεί […] Σε αυτό το στάδιο, θα πρότεινα να συνεχίσουμε [σ.σ.: διπλωματικά] και να διευρύνουμε τις διαπραγματεύσεις”.

Τα σχόλια του Λαβρόφ φάνηκε να σηματοδοτούν μειωμένες πιθανότητες για μια επικείμενη ρωσική εισβολή, μετά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι έλαβε “μη ικανοποιητικές” απαντήσεις σε επιστολή που έστειλε σε δεκάδες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ για το θέμα της “αδιαίρετης ασφάλειας”.

“Κανένας από τους συναδέλφους μου υπουργούς δεν ανταποκρίθηκε στο άμεσο μήνυμά μου”, δήλωσε. “Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε μια συγκεκριμένη αντίδραση από κάθε χώρα”.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube