Weather Icon
Τουρκία 21 Φεβρουαρίου 2022

Τουρκία: 18 μονάδες πίσω από την ενωμένη αντιπολίτευση ο συνασπισμός του Ερντογάν

Τουρκία: 18 μονάδες πίσω από την ενωμένη αντιπολίτευση ο συνασπισμός του Ερντογάν

Δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα για την επανεκλογή Ερντογάν

Στην τελευταία δημοσκόπηση που δημοσίευσε το The Turkey Report, η αντιπολίτευση κατέχει σημαντικό προβάδισμα έναντι του κυβερνώντος συνασπισμού, με τη διαφορά να προδιαθέτει για θριαμβευτική νίκη σε περίπτωση που η κατάσταση δεν αλλάξει δραματικά υπέρ του Τούρκου προέδρου.

Αφήνοντας εκτός τους αναποφάσιστους, το μπλοκ της ενωμένης αντιπολίτευσης αναμένεται να λάβει το 59% των ψήφων, ενώ ο συνασπισμός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)- και των Γκρίζων Λύκων του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) θα συγκέντρωνε το 41% ​​των ψήφων, αν γινόντουσαν εκλογές τώρα, σύμφωνα με σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Cumhuriyet. 

Επιπλέον, η δημοσκόπηση έδειξε για πρώτη φορά ότι ο αριθμός των ατόμων που θα απείχαν από τις εκλογές ξεπέρασε τον αριθμό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Το 12,4% των ψηφοφόρων, η πλειονότητα των οποίων είναι ψηφοφόρου του ΑΚΡ, δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει – αυτό δείχνει ότι ένας σημαντικός αριθμός ερωτηθέντων προτιμά να μείνει στο σπίτι παρά να δώσει την ψήφο του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 1.500 άτομα σε όλο το πολιτικό και γεωγραφικό φάσμα στην Τουρκία. 

Κατανέμοντας τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, το επίπεδο υποστήριξης για το AKP διαμορφώθηκε στο 33,1%, ενώ ήταν 8,4% για το MHP. Το επίπεδο υποστήριξης για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν 28,2%, ενώ ήταν 13,8% για το αντιπολιτευόμενο Καλό Κόμμα (İYİ), 12,2% για το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) και 2,1% για το Κόμμα DEVA, του Αλί Μπαμπατζάν. Το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek) του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, το Κόμμα Ευδαιμονίας του Τεμέλ Καραμολάογλου έλαβαν ένα ποσοστό μικρότερο του 1%.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν σχηματίσει συνασπισμό για να εκδιώξουν τη συμμαχία AKP-MHP και είναι πιθανό ότι θα παρουσιάσουν έναν μόνο υποψήφιο για την προεδρία για να συγκεντρώσουν τους ψηφοφόρους για τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές του 2023.

Ο αριθμός των ατόμων που δήλωσαν ότι θα απόσχουν από την ψηφοφορία ήταν σημαντικός. Ο Διευθυντής της εν λόγω δημοσκόπησης Τζαν Σελτσουκλί είπε ότι αυτό υποδηλώνει απώλεια πίστης και υποστήριξης μεταξύ των ψηφοφόρων του AKP: “Όταν κοιτάμε τις εκλογές 2011-2018, βλέπουμε ότι όταν οι ψήφοι του ΑΚΡ μειώνονται στα μέρη όπου είναι ισχυρότερο, η συμμετοχή μειώνεται επίσης σε αυτές τις περιοχές. Οι θυμωμένοι ψηφοφόροι του AKP προτιμούν να μένουν σπίτι αν δεν βλέπουν εναλλακτική. Αν συνεχίσει έτσι, το μεγαλύτερο πρόβλημα για το AKP στις εκλογές του 2023 θα είναι να βγάλει τους ψηφοφόρους του από το σπίτι”, είπε. 

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, αυξανόμενων καταστολών προς διαφωνούντες, επίθεσης εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της απομόνωσης στη διεθνή σκηνή, η κυβέρνηση της Τουρκίας αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη ενόψει των προγραμματισμένων εκλογών. 

Η υπεύθυνοι της δημοσκόπησης ρώτησαν επίσης τον κόσμο ποιον θα ψήφιζαν ως υποψήφιο πρόεδρο της αντιπολίτευσης. Η πιο δημοφιλής επιλογή ήταν ο δήμαρχος της Άγκυρας, μέλος του CHP, Μανσούρ Γιαβάς, ακολουθούμενος από τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου και την αρχηγό του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ.

Ο Κιλιτσντάρογλου αποκλείει την υποψηφιότητα δημάρχων

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι θα ήταν τιμή του να είναι κοινός υποψήφιος για την προεδρία της αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές, κλείνοντας την πόρτα στο ενδεχόμενο των δύο δημάρχων της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης να θέσουν υποψηφιότητα, κάτι που είναι ξεκάθαρη προτίμηση από τεράστια μερίδα των ψηφοφόρων του κόμματος.

Σε συνέντευξή του στο Reuters που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, είπε: “Φυσικά, θα ήταν τιμή πέντε αρχηγοί κομμάτων να με ανακηρύξουν ως υποψήφιο. Σημαίνει επίσης ότι έχουν εμπιστοσύνη”.

Σχολιάζοντας την πιθανή υποψηφιότητά των δημάρχων, ο ηγέτης του CHP είπε: “Αυτές οι έρευνες δεν έχουν καμία σημασία για σήμερα”, προσθέτοντας ότι ο Ιμάμογλου και ο Γιαβάς θα συνεχίσουν να άρχουν στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Παρά την πρόθεση του Κιλιτσντάρογλου να υπηρετήσει ως κοινός υποψήφιος του μπλοκ της συμμαχίας, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλά άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης κερδίζουν περισσότερη υποστήριξη και αναφέρεται συχνά ότι τόσο ο Ιμάμογλου όσο και ο Γιαβάς θέλουν να είναι υποψήφιοι στις επόμενες προεδρικές εκλογές, παρά το ότι ο Κιλιτσντάρογλου το απέκλεισε επισήμως για δεύτερη φορά.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube