Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία , Τουρκία 9 Φεβρουαρίου 2022

Τεστ για την Τουρκία η κρίση στην Ουκρανία

Τεστ για την Τουρκία η κρίση στην Ουκρανία

Ο Ερντογάν σε ασταθή ισορροπία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου

Ξένια Τούρκη   

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη βδομάδα στην Ουκρανία ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες. Ο Τούρκος ηγέτης επεδίωξε να επιβεβαιώσει τις καλές σχέσεις που διατηρεί η χώρα του με το Κίεβο, αλλά την ίδια στιγμή δήλωσε πρόθυμος να διαμεσολαβήσει στην κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση. Μάλιστα, δεν δίστασε να πετάξει και καρφιά εναντίον του Τζο Μπάιντεν και άλλων Ευρωπαίων ηγετών λέγοντας πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να επιλυθεί η ένταση.

Η Τουρκία προσπαθεί να ισορροπήσει πατώντας σε δύο βάρκες. Η μια είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι εμπορικές συμφωνίες που έχει με την Ουκρανία και η άλλη οι καλές σχέσεις που διατηρεί με τη Ρωσία. Παρόλα αυτά οι προτάσεις της έχουν απορριφθεί τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από τη Μόσχα. Ωστόσο επιμένει πως μπορεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο και ρίχνει γέφυρες προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Επιχειρώντας μια βαθύτερη εμπλοκή στο ουκρανικό, η Άγκυρα θέλει να αποδείξει ότι είναι μέρος της επίλυσης διεθνών προβλημάτων και να αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό της ρόλο. Οι κινήσεις της όμως αντιμετωπίζονται με δυσπιστία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ΝΑΤΟ και Μόσχα την περασμένη βδομάδα είπαν ευγενικά «όχι» σε πρότασή της για να διευκολύνει μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας. 

Και οι λόγοι είναι απλοί. Οι ΗΠΑ δεν δείχνουν να εμπιστεύονται την Τουρκία και δεν είναι διατεθειμένες να της δώσουν την ευκαιρία να αναβαθμίσει τον διπλωματικό της ρόλο. Αλλά ούτε και η Ρωσία πρόκειται να διαθέσει χώρο στην Τουρκία, μια χώρα που δεν παύει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ακόμη, καθώς το ουκρανικό για τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι κόκκινη γραμμή, η επιδίωξη βαθύτερων πολιτικών και στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Κιέβου δεν θα γίνει εύκολα αποδεχτή. 

Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να παρουσιάζει τη χώρα του ως μια περιφερειακή δύναμη, με σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο πολιτικό παιχνίδι. Οι εξελίξεις τον διαψεύδουν, καθώς καμιά χώρα δεν εμπιστεύεται πλέον την Τουρκία. Οι αμήχανες κινήσεις του δείχνουν πως έχει εγκλωβιστεί μέσα στην ίδια του τη ρητορική και τακτική. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα αν τελικά ΗΠΑ και Ρωσία έρθουν σε αντιπαράθεση για την Ουκρανία. Για την Τουρκία, η επίτευξη μιας νέας ισορροπίας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι μια λεπτή πράξη ταχυδακτυλουργίας. Η Ουκρανία τώρα είναι ένα κρίσιμο τεστ.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube