Weather Icon
Ρωσία , Τουρκία 24 Φεβρουαρίου 2022

Σε δύσκολη θέση η Τουρκία – H Ουκρανία ζητά κλείσιμο Βοσπόρου για τους Ρώσους – Έκτακτο συμβούλιο ασφάλειας συγκαλεί ο Erdogan

Σε δύσκολη θέση η Τουρκία – H Ουκρανία ζητά κλείσιμο Βοσπόρου για τους Ρώσους – Έκτακτο συμβούλιο ασφάλειας συγκαλεί ο Erdogan

Ο Erdogan είχε δηλώσει πως η Τουρκία δεν θα μπορούσε να εγκαταλείψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την εισβολή που διέταξε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, φέρνουν σε δυσμενή θέση την Τουρκία, που καλείται να λάβει θέση καθώς η Ουκρανία έχει ζητήσει το κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου για τους Ρώσους.

«Σε περίπτωση ευρείας στρατιωτικής εισβολής ή έναρξης στρατιωτικών δραστηριοτήτων κατά της Ουκρανίας, θα ζητήσουμε από την τουρκική κυβέρνηση να εξετάσει την πιθανότητα να κλείσει τα στενά της Μαύρης Θάλασσας για το επιτιθέμενο κράτος», δήλωσε χθες στο Reuters ο Ουκρανός πρέσβης στην Άγκυρα, Vasyl Bodnar.
Στον αντίποδα, o Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, έχει δηλώσει ευθέως πως δεν επιθυμεί τη διατάραξη των σχέσεων ούτε με τη Ρωσία ούτε με την Ουκρανία. Μετά και τη ρωσική εισβολή, ο Erdogan βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση καθώς από τη μία πλευρά είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και από την άλλη πλευρά εξαρτάται από τη Ρωσία λόγω της προμήθειας σε φυσικό αέριο αλλά την αγορά των S-400, που καλύπτουν την τουρκική αεράμυνα.

Ο Erdogan συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφάλειας

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής, ο πρόεδρος Erdogan συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφάλειας.

«Δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψουμε καμία από τις δύο (Ουκρανία και Ρωσία). Στόχος μας είναι να κάνουμε ένα τέτοιο βήμα ώστε, θεού θέλοντος, να διευθετήσουμε το θέμα χωρίς να εγκαταλείψουμε κανέναν» δήλωνε χθες (23/2/2022) ο Erdogan.

Οι σχέσεις Τουρκίας με Ουκρανία και Ρωσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει πουλήσει οπλισμένα drones στο Κίεβο και έχει επιδιώξει να αυξήσει τη συνεργασία σε αμυντικά και οικονομικά θέματα.
Την ίδια στιγμή, όμως, ο Erdogan έχει ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία του με τη Ρωσία για να βοηθήσει να μετατραπεί η Τουρκία σε μια περιφερειακή δύναμη χωρίς δυτική κηδεμονία. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία παρέλαβε ρωσικούς πυραύλους αεράμυνας S-400 το 2019, προκαλώντας αντιδράσεις στο ΝΑΤΟ. Η αγορά ώθησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να απαγορεύσουν στην Άγκυρα ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth.
Η Ρωσία παρέχει επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στην τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας, στην οποία ο Erdogan βασίζεται φέτος για να βοηθήσει στην ενίσχυση της εύθραυστης λίρας.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube