Ουκρανία: ΗΠΑ και Ρωσία τραβούν το σχοινί, οδηγούνται στα άκρα
Η αποστολή τριών χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στην ανατολική Ευρώπη ανεβάζει την ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας
Η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων- έστω και οι 3.000 με τις μετατοπίσεις προς την ανατολική Ευρώπη- ίσως να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τη Ρωσία. Η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τις ΗΠΑ για την Ουκρανία βέβαια είχε δώσει ήδη την αίσθηση στη Ρωσία πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να πατήσουν τα ευαίσθητα κουμπιά της. Η Μόσχα θεώρησε αναίτιο το γεγονός, καθώς δεν έχει πραγματοποιήσει κάποια ενέργεια που θα το δικαιολογούσε, ενώ ο σκοπός της ήταν να πλήξει τη διεθνή εικόνα της.
Η ανάδειξη της στενής σχέσης της με την Ουγγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ, ήταν ένα σαφές μήνυμα πως η Ρωσία πλέον αποτελεί έναν διαφορετικό πόλο, που μπορεί να προσελκύσει όσους δε δέχονται τις αμερικανικές προσεγγίσεις. Ο Πούτιν θέλησε να δείξει πως υπάρχει δρόμος επιστροφής για όσους είχαν ταχθεί με το δυτικό στρατόπεδο στο παρελθόν, αλλά πλέον άλλαξαν δρόμο ή δεν τους δέχονται. Η Ουγγαρία, λόγω του λαϊκίστικου καθεστώτος που έχει επιβάλει ο Όρμπαν π.χ. δεν προσκλήθηκε καν στη σύνοδο των ηγετών δημοκρατιών που διοργάνωσε ο Τζο Μπάιντεν.
Η Ρωσία πλέον δείχνει πως δεν είναι απλά μία περιφερειακή δύναμη, όπως την είχε αποκαλέσει ο Μπαράκ Ομπάμα το 2015, τότε που ο Τζο Μπάιντεν υπηρετούσε ως ο αντιπρόεδρος του. Έχει πλέον πολύ υψηλότερες βλέψεις, που ξεπερνούν το εγγύς εξωτερικό της, όπως φαίνεται από την παρουσία της στη Συρία ή εμμέσως στη Λιβύη και αλλού. H μεγαλύτερή απόδειξη αυτού, είναι ο άξονας που έχει δομηθεί με την Κίνα. Η ενίσχυση του να είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά ενδεχόμενα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η διαρροή πως οι ΗΠΑ έχουν αποδείξεις για το πρόσχημα που θα χρησιμοποιήσει η Μόσχα για να εισβάλει σε ουκρανικό έδαφος δείχνει πως οι ΗΠΑ θεωρούν μάλλον αναπόφευκτο το επόμενο βήμα της Ρωσίας. Όπως και στο σενάριο της Μεγάλης Βρετανίας πως σχεδιάζει να τοποθετήσει κάποιον φίλα προσκείμενο στο Κίεβο ώστε να ελέγχει με διαφορετικό τρόπο την Ουκρανία, η Ρωσία τα απορρίπτει ως επινοήσεις της δυτικής φαντασίας.
Οι ΗΠΑ βέβαια εμφανίζονται πρόθυμες για μία συμφωνία με τη Ρωσία που θα περιλαμβάνει την παύση της ανάπτυξης πυραύλων στην Ευρώπη, αν η Μόσχα υποχωρήσει στην Ουκρανία. Μέχρι η Μόσχα ωστόσο να δείξει τις διαθέσεις της και όσο τα ρωσικά στρατεύματα λαμβάνουν νέες θέσεις και αναπτύσσονται πέριξ των ουκρανικών συνόρων, τα σενάρια θα αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
liberal.gr