Weather Icon

Μνημόνιο συνεργασίας (MoU) στρατηγικής σημασίας με αντικείμενο τη διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου

Μνημόνιο συνεργασίας (MoU) στρατηγικής σημασίας με αντικείμενο τη διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου

Μνημόνιο συνεργασίας (MoU) για τη ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

Μνημόνιο συνεργασίας (MoU) στρατηγικής σημασίας με αντικείμενο τη διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, μέσω υποθαλάσσιας καλωδιακής υποδομής, υπέγραψαν χθες η Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και η Telecom Egypt, ο πρώτος ολοκληρωμένος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός της Αιγύπτου και ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων στην περιοχή.

Η στρατηγική συμφωνία θέτει τις βάσεις για τη διερεύνηση εναλλακτικών επιλογών συνδεσιμότητας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν στα κεντρικά γραφεία του ΑΔΜΗΕ στην Αθήνα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης και ο  διευθύνων σύμβουλος της Telecom Egypt, Adel Hamed. Παρόντες στην τελετή υπογραφής ήταν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Αιγύπτιος ομόλογός του δρ Amr Talaat και ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα, Mohamed Elghazawy.

Συνάντηση για την αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα

Στη συνάντηση που θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο ο υπουργός Κώστας Σκρέκας με τον πρόεδρο της ΡΑΕ, Αθανάσιο Δαγούμα, θα κριθεί η πορεία που θα πάρει το project της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα. Η ΡΑΕ έχει εκφρ…άσει διά του προέδρου της δημοσίως –και μάλιστα με αιχμηρό τρόπο– τη διαφωνία της με την αναγκαιότητα των συμπληρωματικών έργων (δεύτερο αγωγό) που έχει συμπεριλάβει ο ΔΕΣΦΑ στη μελέτη κόστους – οφέλους του έργου. Η παρέμβαση του υπουργού κρίθηκε απαραίτητη ενόψει της έγκρισης από τη ΡΑΕ του κανονισμού τιμολόγησης την ερχόμενη εβδομάδα.

Αντιδράσεις από ΓΣΕΒΕΕ για τις επιδοτήσεις

Δυσαρεστημένες εμφανίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή. Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι τα μέτρα υπολείπονται σημαντικά του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Ζητεί μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας που επιβαρύνει τα καύσιμα, καθώς και να τεθούν περιορισμοί – κριτήρια στις επιχειρήσεις που θα λάβουν την επιδότηση, έτσι ώστε να κατευθυνθούν περισσότεροι πόροι στους πιο ευάλωτους κλάδους.

Ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ της Safe Bulkers

Ολοκληρώθηκε η δημόσια εγγραφή για την ομολογιακή έκδοση ύψους 100 εκατ. της ελληνικής ναυτιλιακής Safe Bulkers συμφερόντων του επιχειρηματία Πόλυ Β. Χατζηιωάννου. Ωστόσο το όψιμο περιβάλλον «σφιχτότερων» επιτοκίων οδήγησε σε ελαφρώς υψηλότερη τιμολόγηση και χαμηλότερη κάλυψη σε σχέση με τις άλλες δύο ελληνικές ναυτιλιακές που εξέδωσαν ομόλογα το τελευταίο διάστημα, την CPLP και την Costamare. Η συνολική ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές, οι οποίοι συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά, ανήλθε σε 165,14 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη κατά 1,65 φορές. Η τελική απόδοση των ομολογιών ορίστηκε σε 2,95% και το επιτόκιο των ομολογιών σε 2,95% ετησίως. Το 68,2% της έκδοσης κατανεμήθηκε σε ιδιώτες επενδυτές.

«Καμπανάκι» από Capital Economics

Οποιαδήποτε σφιχτή πολιτική της ΕΚΤ το 2022-2023 θα είναι πιθανώς πολύ περιορισμένη για να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην αγορά ομολόγων, σημειώνει η Capital Economics. Ωστόσο, προειδοποιεί πως εάν τα επιτόκια αυξηθούν πολύ περισσότερο από ό,τι αναμένεται, δηλαδή περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει νέα αναταραχή στην αγορά ομολόγων. Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΚΤ μπορεί να βρεθεί και πάλι αναγκασμένη να σχεδιάσει ένα νέο πρόγραμμα βιαστικά για να κρατήσει τα πράγματα υπό έλεγχο. Τα καλά νέα είναι ότι δεν θα ήταν δύσκολο να σχεδιάσει μια τέτοια πολιτική. Μια επιλογή θα ήταν να εγκαταλείψει προληπτικά την αλληλουχία που απαιτεί να τερματίσει το QE πριν αυξήσει τα επιτόκια. Μια άλλη επιλογή είναι η δημιουργία ενός fund «ασφαλείας» ή τουλάχιστον μια ισχυρή προφορική δέσμευση για επανεκκίνηση του QE εάν χρειαστεί για να περιοριστούν τα spreads.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube