Weather Icon

Μνημόνιο σε τρεις άξονες για διαχείριση του μεταναστευτικού στην Κύπρο

Μνημόνιο σε τρεις άξονες για διαχείριση του μεταναστευτικού στην Κύπρο

Ιστορικής σημασίας για την Κύπρο η χθεσινή μέρα με την υπογραφή Μνημονίου τριών δράσεων για αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που η ΕΕ αναγνωρίζει το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως χώρα υποδοχής, με ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα της πράσινης γραμμής αλλά και την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από πλευράς Τουρκίας. Νίκος Αναστασιάδης, Μαργαρίτης Σχοινάς, Νίκος Νουρής και Ίλβα Γιόχανσον, υπέγραψαν χθες το πρωί το Μνημόνιο συνεργασίας για αντιμετώπιση του προβλήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κοινού ευρωπαϊκού προβλήματος.

Το Μνημόνιο προνοεί δράσεις σε τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με τα σημεία εκκίνησης και προέλευσης αυτών των μεταναστευτικών ροών, ο δεύτερος με την ενίσχυση των δομών υποδοχής και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο τρίτος με την επιστροφή των ροών αυτών στις χώρες προέλευσης.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως πρόκειται για σημαντική και εμβληματική μέρα, «γιατί γυρνάμε σελίδα μαζί Ευρωπαϊκή Ένωση και Κυπριακή Δημοκρατία στη διαχείριση ενός προβλήματος που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις και δημιουργεί ένα δυσανάλογο βάρος διαχείρισης στην Κύπρο, ένα από τα μικρότερα κράτη μέλη της ΕΕ που δέχεται μεγάλη πίεση σε μια ιδιαίτερη πολιτική και θεσμική πτυχή της λειτουργίας της που συνδέεται άμεσα με την πράσινη γραμμή».

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ακόμα πως η πράσινη γραμμή δεν είναι εξωτερικό σύνορο της ΕΕ αλλά είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό που κάνουμε όπως σημείωσε, είναι να συστηματοποιούμε σε ένα ενιαίο πλαίσιο πολιτικών δεσμεύσεων, δράσεων και συγκεκριμένων δεσμεύσεων ένα πλέγμα πρωτοβουλιών που θα κινητοποιήσει όλες τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, αλλά και όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, που συνδέονται με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και του ασύλου σε μια ενιαία συνεκτική δέσμη πρωτοβουλιών, η οποία, όπως είπε, «θα αλλάξει την κατάσταση και μάλιστα σύντομα».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την πρακτική εφαρμογή του σχεδίου δράσης, ανέφερε πως πρέπει οπωσδήποτε να ασχοληθούμε με τα σημεία εκκίνησης των ροών. «Τα σημεία αυτά ξέρουμε πού είναι και όπως είχαμε στο παρελθόν βρει ένα πεδίο συνεννόησης με την Τουρκία και άλλες χώρες προέλευσης που μας επέτρεψε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα, πρέπει να το ξαναπροσπαθήσουμε και τώρα και να ελπίζουμε ότι θα επαναληφθεί αυτή η θετική προδιάθεση της Τουρκίας και των τουρκικών αερογραμμών να συνεισφέρουν σε μια συνεργασία μαζί μας. Πρέπει να ελέγξουμε τα σημεία εκκίνησης», είπε και πρόσθεσε πως αρχές Μαρτίου θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και θα έχει ένα σημαντικό πεδίο επαφών ακριβώς για αυτό το θέμα.

Το δεύτερο πρακτικό θέμα, είπε, είναι η πράσινη γραμμή, σημειώνοντας πως πρέπει εκεί να υπάρξει ένας συνδυασμός διαφορετικών μέσων, τεχνολογικών μέσων, αλλά και κάποιων μέσων που θα επιτρέπουν την παρακολούθηση και την αυστηροποίηση των διαδικασιών διέλευσης από εκεί.

Τέλος, επεσήμανε πως εξαιρετικά σημαντικό είναι οι επιστροφές, λέγοντας ότι η Κύπρος έχει ξεκινήσει ήδη με επιτυχία ένα κύμα επιστροφών. «Τώρα, με τη βοήθεια και της FRONTEX και τη δικιά μας, θα πρέπει αυτές οι επιστροφές να ενισχυθούν», είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Νουρής είπε αρχικά πως αποτελεί ορόσημο για την Κυπριακή Δημοκρατία και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για τη διαχείριση ενός προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Ο Υπουργός είπε πως το Σχέδιο δράσης αποτελεί πλέον έναν ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό οδικό χάρτη, για όλες τις δράσεις που διαλαμβάνει η αλυσίδα διαχείρισης του μεταναστευτικού. Από τις διαδικασίες ελέγχου, τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής και ασύλου, την ένταξη και κοινωνικοποίηση, τις πολύπλοκες αλλά εξαιρετικά σημαντικές διαδικασίες επιστροφών, την επανεισδοχή, αλλά και τον πολύ σημαντικό πυλώνα της στήριξης των ευάλωτων ομάδων όπως είναι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, στη δική της διαδικτυακή παρέμβαση είπε πως το Μνημόνιο έρχεται ως απάντηση στις υπάρχουσες μεταναστευτικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει επί του παρόντος η Κυπριακή Δημοκρατία. Με αυτό το Μνημόνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τον Οργανισμό της ΕΕ για το Άσυλο, τον Frontex, την Europol, συνεχίζουμε ώστε να εντείνουμε περαιτέρω και όπου χρειάζεται, τη στήριξη στην Κύπρο, στη διαχείριση της μετανάστευσης, κατέληξε.

Σχοινάς: Από τους πιο έμπειρους ηγέτες στην ΕΕ ο Αναστασιάδης

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ΕΕ για το Μεταναστευτικό, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Μαργαρίτη Σχοινά σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ενημέρωσε τον Κύπριο Πρόεδρο για τις εξελίξεις στην ΕΕ. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σχοινάς είπε ότι είχε μια πολύ ωραία κουβέντα με τον Πρόεδρο για την ευρύτερη κατάσταση στην περιοχή. «Ο Πρόεδρος είναι από τους πιο έμπειρους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν χρειάζεται να τον ενημερώσω για πολλά, γιατί ξέρει πολλά και φεύγω πολύ ικανοποιημένος και από τη μεγάλη ιστορική τελετή που είχαμε σήμερα με το Μνημόνιο, αλλά και από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο, συναντήσεις που είναι πάντα πολύ-πολύ ενδιαφέρουσες», κατέληξε.

Βελτίωση συνοχής και αποτελεσματικότητα διαχείρισης

Το μνημόνιο συναντίληψης στοχεύει να βελτιώσει τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης της μετανάστευσης στην Κύπρο, στο πλαίσιο της στήριξης των Αρχών για τη λειτουργία ενός αποτελεσματικού, βιώσιμου και δίκαιου συστήματος. Ειδικότερα το σχέδιο επικεντρώνεται:

► στην ενίσχυση των δυνατοτήτων πρώτης υποδοχής (έλεγχος, εγγραφή, έλεγχος εγγράφων και πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου) σύμφωνα με τα πρότυπα και το νομικό πλαίσιο της ΕΕ και τις κοινά συμφωνημένες διαδικασίες για την πρόσβαση στη διεθνή προστασία,

► στη γενικότερη ενίσχυση των συνθηκών υποδοχής, ειδικά όσον αφορά τη στέγαση, και «ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, αυξημένες δυνατότητες ανοιχτών χώρων υποδοχής για αιτητές ασύλου (οι οποίες θα μειώσουν την πίεση στο κέντρο Πουρνάρα και θα επιτρέψουν να λειτουργήσει πράγματι ως κέντρο πρώτης υποδοχής) και επιπρόσθετες υποδομές και συνθήκες υποδοχής για ευάλωτες ομάδες (όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οικογένειες με μικρά παιδιά, μόνες γυναίκες ή θύματα παράνομης διακίνησης)»,

► στην εφαρμογή αποτελεσματικών διαδικασιών ασύλου και διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου που εκκρεμούν, στη βάση των προτύπων και του νομικού πλαισίου της ΕΕ με σεβασμό στο δικαίωμα του ασύλου και την αρχή της μη επαναπροώθησης,

► στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος επιστροφών στη βάση «μιας στρατηγικής και βιώσιμης προσέγγισης», μεταξύ άλλων μέσω της αποδοχής και της εφαρμογής των πρότυπων διαδικασιών για τις επιστροφές, τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης επιστροφών, την αύξηση της δυνατότητας κράτησης πριν την απομάκρυνση, την ενίσχυση των εθελοντικών επιστροφών, την καλύτερη χρήση των υπαρχόντων εργαλείων επανεισδοχής σε επίπεδο ΕΕ και την αύξηση της χρήσης της στήριξης του Frontex στις επιστροφές, και

► στην εφαρμογή μια συνοπτικής και αποτελεσματικής στρατηγικής σε σχέση με την ένταξη πολιτών τρίτων κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων κατηγοριών όπως των ασυνόδευτων, και με την ένταξη όσων εμπίπτουν στη διεθνή προστασία.

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν και η Κύπρος θα συνεχίσουν τη συνεργασία για την καλύτερη αξιοποίηση της χρηματοδότησης της ΕΕ για την αντιμετώπιση των αναγκών της Κύπρου στο άσυλο και τη μετανάστευση στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου, ενώ η Κομισιόν θα στηρίξει την Κύπρο να επιδιώξει αλληλεγγύη από τα κράτη μέλη.

Μεταξύ άλλων το μνημόνιο συναντίληψης καθορίζει ειδικές δομές επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των κυπριακών Αρχών.

Ο κύριος συνομιλητής από την πλευρά της ΕΕ θα είναι η αρμόδια ομάδα δράσης της Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, και από την πλευρά των κυπριακών Αρχών ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ το εν λόγω υπουργείο θα ευθύνεται για τον συντονισμό όλων των αρμόδιων κυπριακών Αρχών, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Δικαιοσύνης, Υγείας και Εξωτερικών και του υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης θα παρακολουθείται από αρμόδια ομάδα καθοδήγησης στην οποία εκπροσωπούνται οι Αρχές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, και η οποία θα έχει τακτικές συναντήσεις, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά.

TAGS: Υπουργείο Εσωτερικών Μεταναστευτικό

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube