Η πρόσβαση στον Εύξεινο Πόντο μέσω της Αρμενίας είναι εξαιρετικά σημαντική για το Ιράν

Η πρόσβαση στον Εύξεινο Πόντο μέσω της Αρμενίας είναι εξαιρετικά σημαντική για το Ιράν

Για το Ιράν, η πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα μέσω Αρμενίας και Γεωργίας είναι εξαιρετικά σημαντική, δήλωσε η Ρωσίδα ειδικός, Ιρανολόγος Καρινέ Γκεβοργκιάν σε συνομιλία με το NEWS.am.

Υπενθύμισε για τα προγράμματα δημιουργίας διαφόρων κόμβων μεταξύ Αρμενίας και Ιράν.

«Η Τεχεράνη έχει τέτοιους στόχους και προς αυτή την κατεύθυνση συνεργάζεται με την Ινδία, καθώς και με την Κίνα, η οποία είναι έτοιμη να επενδύσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη όλων των υποδομών της Ισλαμικής Δημοκρατίας (συμπεριλαμβανομένων των υποδομών μεταφορών). Νομίζω ότι όλοι αυτοί οι κόμβοι θα αναπτυχθούν», είπε η ειδικός.

Η Γκεβοργκιάν είναι σίγουρη για το αναπόφευκτο της ανάπτυξης της αρμενικής-ιρανικής συνεργασίας.

«Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να μιλήσουμε για συνεργασία στον τομέα της επιστήμης. Στην Αρμενία διατηρούνται ακόμη πολύ σοβαρές επιστημονικές σχολές στους τομείς της βακτηριολογίας, της φυσικής, των μαθηματικών, του προγραμματισμού, των τεχνολογιών πληροφορικής και άλλων. Αναμφίβολα, η Τεχεράνη θα συνεργαστεί με την Αρμενία. Το Ιράν είναι μια εκσυγχρονιζόμενη χώρα, η οποία είναι μια από τις πιο προηγμένες χώρες του μουσουλμανικού κόσμου, ξεπερνάει ακόμα και την Τουρκία.

Στο Ιράν τονίζεται η σωστή στάση απέναντι σε όλες τις αρμενικές οργανώσεις και μνημεία. Όλες οι αρμενικές εκκλησίες και μοναστήρια διατηρούνται από το κράτος, ξαναχτίζονται, αναστηλώνονται και δεν αποδίδονται στην αλβανική ή ιρανική κληρονομιά, δεν υπάρχουν προσπάθειες να στερηθεί αυτή η κληρονομιά από τους Αρμένιους. «Αυτή η μοναδική κοινωνικο-πολιτιστική πολιτική στοχεύει στην αρμενική κοινότητα του Ιράν, η οποία αποτελεί πολύ σοβαρό μέρος της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής ελίτ της Ισλαμικής Δημοκρατίας», πρόσθεσε η ειδικός.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube