Weather Icon

Η ένταση Ρωσίας – Ουκρανίας θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία αγοράς, λένε οι αναλυτές

Η ένταση Ρωσίας – Ουκρανίας θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία αγοράς, λένε οι αναλυτές

Η τεταμένη κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσε να επηρεάσει την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσει ευκαιρία για αγορές, εκτιμούν οι στρατηγικοί αναλυτές σύμφωνα με το CNBC.

Η μαζική συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ΝΑΤΟ και Δύση, αν και η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε πρόθεση εισβολής στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον την Τρίτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε σύγκρουση θα επεκταθεί πέρα από τις δύο χώρες και θα μετατραπεί σε “πόλεμο πλήρους κλίμακας”.

Σε ερευνητικό σημείωμα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs στην Ευρώπη Sven Jari Stehn ανέφερε ότι μια κλιμάκωση θα μπορούσε να επηρεάσει την ευρωπαϊκή οικονομία με τη μορφή χαμηλότερου εμπορίου με την περιοχή, αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών και χαμηλότερης παροχής φυσικού αερίου.

Η Goldman Sachs δεν αναμένει σημαντικές επιπτώσεις στο εμπόριο, δεδομένου ότι η έκθεση των εξαγωγών της ευρωζώνης στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι σχετικά μικρή. Ο Stehn σημείωσε επίσης ότι “ενώ οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν αξιοσημείωτες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες της ευρωζώνης δεν έχουν συσφιχτεί σημαντικά κατά τη διάρκεια προηγούμενων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας”.

“Ένας λόγος για τις περιορισμένες χρηματοοικονομικές επιπτώσεις είναι ότι η ευρωζώνη έχει μικρή διασυνοριακή τραπεζική έκθεση στη Ρωσία και την Ουκρανία”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο ίδιος πιστεύει ότι οι δευτερογενείς επιπτώσεις μέσω της αγοράς φυσικού αερίου αποτελούν σημαντικό παράγοντα προς παρακολούθηση.

“Ενώ η επίδραση των υψηλότερων τιμών χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου στους καταναλωτές θα μπορούσε πιθανώς να μετριαστεί από την περιορισμένη μετακύλιση από τη χονδρική στη λιανική και τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης, διαπιστώνουμε ότι η μειωμένη προσφορά φυσικού αερίου θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές (αν και προσωρινές) διαταραχές της παραγωγής σε ολόκληρη την Ευρώπη”, τόνισε ο Stehn.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρέχοντας συνήθως το 30-40% της ζήτησης φυσικού αερίου της ηπείρου μέσω των αγωγών της, αλλά η ευρωζώνη έχει αρχίσει πρόσφατα να μετατοπίζει την κατανάλωση από τους ρωσικούς αγωγούς προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Εν τω μεταξύ, το ρωσικό φυσικό αέριο που ρέει μέσω της Ουκρανίας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman.

“Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις στον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2, οι οποίες ενδεχομένως θα οδηγούσαν στον περιορισμό των ροών προς την Ευρώπη για αόριστο χρονικό διάστημα, επιδεινώνοντας τη στενότητα στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου που αναμένουν οι στρατηγικοί μας αναλυτές για τα εμπορεύματα μέχρι το 2025”, τόνισε ο Stehn και συμπλήρωσε: “Συνολικά, η ανάλυσή μας υποδηλώνει επομένως ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη από τις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας φαίνονται διαχειρίσιμοι, εκτός αν οι εντάσεις κλιμακωθούν και οδηγήσουν σε απότομα αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες ή/και περικοπές του ενεργειακού εφοδιασμού σε ολόκληρη την Ευρώπη”.

Ευκαιρία αγοράς
Οι εποικοδομητικές μεσοπρόθεσμες προοπτικές, εκτός αν υπάρξουν ξαφνικές κλιμακώσεις, τονίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από τους στρατηγικούς αναλυτές της Oxford Economics, οι οποίοι ανέφεραν ότι η ισορροπία των πιθανοτήτων συνεπάγεται “ευκαιρία αγοράς” για τα επηρεαζόμενα περιφερειακά και παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία.

Ωστόσο, σημείωσαν ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και στη μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα, αν η Ρωσία προβεί σε εισβολή πέρα της Κριμαίας και των δυτικών συνόρων της.

Σε αυτό το χειρότερο σενάριο, η Oxford Economics πιστεύει ότι το ρωσικό ρούβλι θα εξασθενήσει σημαντικά, δοκιμάζοντας το υψηλό επίπεδο του 2015 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ – που ήταν στα 83 – ενώ οι ρωσικές μετοχές θα δεχτούν πιέσεις επίσης.

“Οι μετοχές της Ευρωζώνης θα είχαν επίσης μέτρια πτώση υπό αυτό το σενάριο, καθώς οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα επιβάρυναν την ανάπτυξη και θα περιόριζαν τα περιθώρια κέρδους. Ο τομέας της ενέργειας θα μπορούσε να προσφέρει κάποιο καταφύγιο στους επενδυτές που θα επιθυμούσαν να αντισταθμίσουν αυτόν τον κίνδυνο”, προσθέτουν οι στρατηγικοί αναλυτές.

Ωστόσο, στο βασικό σενάριο ότι η κατάσταση θα επιλυθεί με διπλωματικά μέσα, η Oxford Economics αναμένει ότι οι αγορές θα ηρεμήσουν σταδιακά, ο Nord Stream 2 θα λάβει την έγκριση και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα ανακάμψουν, δεδομένων των “ισχυρών θεμελιωδών στοιχείων” της Ρωσίας.

Σε περίπτωση περιορισμένης εισβολής, ενδεχομένως με τη μορφή αεροπορικών επιδρομών για την καταστροφή στρατιωτικών υποδομών, η Oxford Economics αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν με “αιχμηρές” κυρώσεις, ενώ η ΕΕ αναλώνεται σε εσωτερικές διαιρέσεις και επομένως αναπτύσσει μόνο ήπιες κυρώσεις, όπως η απαγόρευση των εξαγωγών ηλεκτρονικών και ημιαγωγών προς τη Ρωσία ή κυρώσεις με στόχο τις ρωσικές τράπεζες.

Τέτοιο ενδεχόμενο θα έστελνε το ρούβλι στα 83 έναντι του δολαρίου, οπότε θα μπορούσε “εύκολα να βρεθεί σε τροχιά προς τα 100”, προστίθεται στο ερευνητικό σημείωμα.

Σύμφωνα με αυτά τα πιο μετριοπαθή σενάρια, ο αντίκτυπος στις μετοχές θα ήταν πιθανότατα “σχετικά ήπιος”, κάπως παρόμοιος με την κρίση της Κριμαίας το 2014, όταν οι ρωσικές αγορές προέβησαν σε sell-off βραχυπρόθεσμα, αλλά η η επίδραση στην ευρωζώνη ήταν ελάχιστη και το μπλοκ είχε στην πραγματικότητα καλύτερες επιδόσεις από τον παγκόσμιο δείκτη για ένα εξάμηνο.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube