REAL TIME |

Weather Icon

Δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Mezopotamya News, το οποίο υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Κούρδων, συνελήφθη κατόπιν εφόδου της τουρκικής αστυνομίας

Δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Mezopotamya News, το οποίο υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Κούρδων, συνελήφθη κατόπιν εφόδου της τουρκικής αστυνομίας

Συνεχίζεται η παραβίαση των δικαιωμάτων των Κούρδων στην Τουρκία

Η δημοσιογράφος Zeynep Durgut, η οποία γράφει για το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Mezopotamya News, συνελήφθη τη Δευτέρα μετά από έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι της στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι αρχές δεν έχουν κάνει ακόμη γνωστές τις κατηγορίες εναντίον της Durgut. Παρόλα αυτά, την οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα του Σιρνάκ για ανάκριση. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, το τηλέφωνο καθώς και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές της δημοσιογράφου κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

Η Durgut ήταν ένας από τους πέντε δημοσιογράφους που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση επειδή κατήγγειλαν  περιστατικό όπου δύο Κούρδοι χωρικοί αφού βασανίστηκαν ερρίφθησαν από στρατιωτικό ελικόπτερο στο έδαφος. Το συμβάν έλαβε χώρα στη νοτιοανατολική Τουρκία το 2020.

Το περιστατικό που οδήγησε στη δίωξη των δημοσιογράφων είχε να κάνει με  τις καταγγελίες τους σχετικά με τους Κούρδους χωρικούς Osman Şiban και Servet Turgut, οι οποίοι συνελήφθησαν από χωροφύλακες ενώ εργάζονταν στο αγρόκτημά τους, τον Σεπτέμβριο του 2020 και λέγεται ότι τους έσπρωξαν από στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο βρισκόταν σε ύψος. Οι πρώτες αναφορές για το περιστατικό, από ομάδες προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης, έκαναν λόγο για μια ιατρική έκθεση στην οποία  ο λόγος της εισαγωγής των χωρικών στο νοσοκομείο καταχωρήθηκε ως «πτώση από ελικόπτερο».

Ωστόσο, έρευνα του δημοσιογράφου και βουλευτή της αντιπολίτευσης Ahmet Şık αποκάλυψε τον Νοέμβριο του 2020 ότι οι χωρικοί δέχθηκαν στην πραγματικότητα επίθεση από όχλο που αριθμούσε περισσότερους από 100 στρατιώτες.

Σύμφωνα με τον Şık, οι χωρικοί πετάχτηκαν έξω από το ελικόπτερο όταν αυτό είχε προσγειωθεί. Ο  Şık συνεχίζει, λέγοντας ότι ο ισχυρισμός που θέλει τους χωρικούς να πετάχτηκαν έξω από το ελικόπτερο όταν αυτό βρισκόταν σε ύψος βασίστηκε σε ένα «επίσημο ψέμα» που είπαν οι χωροφύλακες για να καλύψουν τα εγκλήματά τους.

Οι δημοσιογράφοι αντιμετώπισαν ποινές φυλάκισης από επτάμισι έως δεκαπέντε χρόνια με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση υπό το πρόσχημα ότι ήταν μέλη της Επιτροπής Τύπου του PKK και ενεργούσαν κατόπιν εντολών της.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δημοσιογράφοι υποστήριζαν δράσεις του PKK, προκαλώντας τον λαό εναντίον του κράτους, δημιουργούσαν αρνητική εικόνα για το κράτος και έκαναν προκλητικά ρεπορτάζ με στόχο την προσβολή κρατικών αξιωματούχων, τη διατάραξη της ενότητας του κράτους και της συνοχής της χώρας.

Ενώ το δικαστήριο αθώωσε τους πέντε δημοσιογράφους από τις κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, λόγω των καταγγελιών τους για τους Κούρδους χωρικούς, τον Ιανουάριο, μια από τις δημοσιογράφους, η Sala, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δεκαπέντε μηνών με αναστολή με την κατηγορία της διάδοσης τρομοκρατικής προπαγάνδας εξαιτίας των ρεπορτάζ που έκανε για λογαριασμό του τηλεοπτικού  δικτύου Roj TV το 2007.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 250 αμάχους, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του ενέτειναν την καταστολή των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων που του ασκούν κριτική υπό το πρόσχημα του αντι-πραξικοπηματικού αγώνα.

Δημοσιογράφοι που εργάζονται για φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν συχνά δικαστική παρενόχληση στην Τουρκία και διώκονται με την κατηγορία της τρομοκρατικής προπαγάνδας ή της συμμετοχής στο PKK, το οποίο διεξάγει εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα στα νοτιοανατολικά της χώρας από το 1984.

 

 

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://stockholmcf.org/journalist-from-pro-kurdish-rights-mezopotamya-news-agency-detained-in-a-police-raid/

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube